logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Sardiniens spanske perle

Af Jesper Storgaard Jensen

Algheros farvenuancer bevæger sig fra det rødlige til det orange, fra det honningfarvede til varm okker, og ved tidspunktet omkring solnedgang ligger byen hen i en varm og gylden klædedragt, der gør den til en af Sardiniens smukkeste. Historien er til steder overalt, hyggelige cafeer og spisesteder ligger på lur, og fra byens bastioner kan man glæde øjnene med et række smukke havudsigter.

Den sardiske by Alghero, der ligger og hygger sig på Sardiniens nordvestlige kyststrækning, har flere tilnavne. To er dem er ”Sardiniens mindst sardiske by” og ”Sardiniens svar på Barcelona”, og de hænger naturligvis sammen. For her taler vi om en by, der over en periode på fire århundreder – fra det 14. til det 18. århundrede – var under catalansk herredømme. Og denne lange periode kan i vid udstrækning stadig ses – og høres - i en by, hvor man flere steder stadig taler enten en ren catalansk dialekt eller en pudsig sammenblanding af catalansk og sardisk. Hertil kommer de mange veje – fx Via Maiorca (Mallorca-gaden) – der er opkaldt efter spanske lokaliteter, og hvis vejskilte bære den pågældende vejs navn på både catalansk og italiensk.

Hvis man til alt dette også lægger den kulinariske afsmitning fra det catalanske køkken, så kommer det hurtigt til at stå den besøgende klart, at L’Alguer, som byen blev kaldt af de tidligere koloniherrer, næsten udgør en slags ”catalonsk ambassade” på sardisk grund.

Det Er Ikke Kun Børn, Der Har Lyst Til At Besøge Den Traditionelle Isbutik Fire Fem Gange Dagligt. Foto. Cebas1 Photo

Det er ikke kun børn, der har lyst til at besøge den traditionelle isbutik fire-fem gange dagligt.

Foto: Cebas1 Photo

Langs havet

Algheros største attraktion er dog byens berømte bastioner – et solidt og kilometerlangt fæstningsværk, opført helt tilbage i det 12. århundrede, dengang fjenden sædvanligvis kom fra havet. Faktisk er Alghero en af få italienske byer, der stadig kan fremvise så imponerende og velbevarede forsvarsbastioner.  

Det er en sand nydelse at tage den idylliske næsten halvanden kilometer lange spadseretur hen over de gamle bymure, eventuelt med start fra Porta a Mare. Det er samtidig her, at store dele af byens nydelseslystne borgere i alle aldre sætter hinanden stævne – især om sommeren – for at drikke kaffe på cafeerne, spise på en af bastionernes restauranter med havudsigt og sende drømmeagtige ansigtsudtryk i vestlig retning, mod de tidligere spanske koloniherrer.   

En anden spadseretur man heller ikke må snyde sig selv for – og som bør finde sted i morgentimerne, når lyset står klarest – er den tur, der fører en ud til den fjerneste lanterne på molen, Molo Nuovo. Her befinder man sig på vandniveau, og visse steder har man næsten en følelse af at gå på vandet. Når man for enden af molen drejer sig rundt for at betragte Alghero fra havsiden, vil man se byen som den ganske givet også så ud for flere århundreder siden.Neptuns Grotte Er Et Tilløbsstykke. Foto. Anibal Trejo

Neptuns grotte er et tilløbsstykke.

Foto: Anibal Trejo

Ud af byen

Alghero er ligeledes kendt for sine smukke såkaldte by-strande, dvs. strande der ligger ganske tæt på bykernen. De mest attraktive hedder Le Bombarde, Lazzaretto, Mugoni og Maria Pia, og byder alle på hvidt sand og krystalklart vand.

Hvis turen skal være lidt længere og lidt mere udfordrende, så afgår der flere gange dagligt sejlbåde fra Torre Madalena i den lille lystbådehavn, som tager turen på 20 minutter til den fascinerende grotte, Grotta di Nettuno.

Grotten blev angiveligt opdaget i slutningen af det 18. århundrede, og i dag er den et sandt tilløbsstykke med flere daglige grupper af besøgende. En niveauforskel mellem startsted og slutsted på omkring 110 meter medfører, at man skal op og ned ad 665 trappetrin, frem og tilbage, for at få del i denne fascinerende oplevelse. Det kræver med andre ord en stålsat vilje sammen med ”gode ben”.

Send via e-mail Del på Facebook Pin på Pinterest

Hvordan kommer jeg til Alghero?

Flyv med Ryanair på mandage og fredage, direkte fra Billund Lufthavn. Priser fra 79,- /oneway

Find flybilletter