
Den sardiske by Alghero, der ligger og hygger sig på Sardiniens nordvestlige kyststrækning, har flere tilnavne. To er dem er ”Sardiniens mindst sardiske by” og ”Sardiniens svar på Barcelona”, og de hænger naturligvis sammen. For her taler vi om en by, der over en periode på fire århundreder – fra det 14. til det 18. århundrede – var under catalansk herredømme. Og denne lange periode kan i vid udstrækning stadig ses – og høres - i en by, hvor man flere steder stadig taler enten en ren catalansk dialekt eller en pudsig sammenblanding af catalansk og sardisk. Hertil kommer de mange veje – fx Via Maiorca (Mallorca-gaden) – der er opkaldt efter spanske lokaliteter, og hvis vejskilte bære den pågældende vejs navn på både catalansk og italiensk.
Hvis man til alt dette også lægger den kulinariske afsmitning fra det catalanske køkken, så kommer det hurtigt til at stå den besøgende klart, at L’Alguer, som byen blev kaldt af de tidligere koloniherrer, næsten udgør en slags ”catalonsk ambassade” på sardisk grund.

Det er ikke kun børn, der har lyst til at besøge den traditionelle isbutik fire-fem gange dagligt.
Langs havet
Algheros største attraktion er dog byens berømte bastioner – et solidt og kilometerlangt fæstningsværk, opført helt tilbage i det 12. århundrede, dengang fjenden sædvanligvis kom fra havet. Faktisk er Alghero en af få italienske byer, der stadig kan fremvise så imponerende og velbevarede forsvarsbastioner.
Det er en sand nydelse at tage den idylliske næsten halvanden kilometer lange spadseretur hen over de gamle bymure, eventuelt med start fra Porta a Mare. Det er samtidig her, at store dele af byens nydelseslystne borgere i alle aldre sætter hinanden stævne – især om sommeren – for at drikke kaffe på cafeerne, spise på en af bastionernes restauranter med havudsigt og sende drømmeagtige ansigtsudtryk i vestlig retning, mod de tidligere spanske koloniherrer.
En anden spadseretur man heller ikke må snyde sig selv for – og som bør finde sted i morgentimerne, når lyset står klarest – er den tur, der fører en ud til den fjerneste lanterne på molen, Molo Nuovo. Her befinder man sig på vandniveau, og visse steder har man næsten en følelse af at gå på vandet. Når man for enden af molen drejer sig rundt for at betragte Alghero fra havsiden, vil man se byen som den ganske givet også så ud for flere århundreder siden.

Neptuns grotte er et tilløbsstykke.
Ud af byen
Alghero er ligeledes kendt for sine smukke såkaldte by-strande, dvs. strande der ligger ganske tæt på bykernen. De mest attraktive hedder Le Bombarde, Lazzaretto, Mugoni og Maria Pia, og byder alle på hvidt sand og krystalklart vand.
Hvis turen skal være lidt længere og lidt mere udfordrende, så afgår der flere gange dagligt sejlbåde fra Torre Madalena i den lille lystbådehavn, som tager turen på 20 minutter til den fascinerende grotte, Grotta di Nettuno.
Grotten blev angiveligt opdaget i slutningen af det 18. århundrede, og i dag er den et sandt tilløbsstykke med flere daglige grupper af besøgende. En niveauforskel mellem startsted og slutsted på omkring 110 meter medfører, at man skal op og ned ad 665 trappetrin, frem og tilbage, for at få del i denne fascinerende oplevelse. Det kræver med andre ord en stålsat vilje sammen med ”gode ben”.
Send via e-mail | Del på Facebook | Pin på Pinterest |

Inspiration til solferien

5 strande på Kreta, der er værd at køre efter
Området omkring havnebyen Chania er typisk der, hvor de fleste danske turister slår sig ned, når feriekalenderen siger Kreta.

De 10 bedste strande på De Baleariske Øer
Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera udgør tilsammen De Baleariske Øer. Et slaraffenland for sine mange badeglade gæster med sit overflødighedshorn af skønne strande. Få et overblik over de 10 bedste strande her.

Opdag Italiens kulturelle overflødighedshorn
Flyv til det nordøstlige Italien og tag på en on-the-road-tur og opdag mange interessante besøgsmuligheder. Billund Lufthavns inspirationsguide har udplukket nogle af de bedste.