Vejen til ruin
Langs hele den tyrkiske sydkyst vil du finde fascinerende ruiner svøbt i historien. Det er ret tydeligt, at vores fjerne forfædre nærede stor kærlighed til denne region og del af Middelhavet, og selv i dag er det ikke svært at se hvorfor. Indenfor let køreafstand fra både Antalya by og lufthavn vil du finde historiske udgravninger som er blandt de mest interessante i hele Lilleasien.
Selv om du ikke er en stor historienørd, så er det umuligt ikke at blive fascineret af disse fortidslevn, når man bogstavelig talt går i Alexander den Stores og de store romerske kejseres fodspor. Det er en ret ydmyg og samtidig storslået oplevelse.
To af de mest interessante udgravninger er lige øst for byen. Aspendos er cirka 40 kilometer fra Antalya med et af klodens bedst bevarede amfiteatre. Det estimeres, at der er har været bygninger her siden 500 år før vor tidsregning, og området har skiftevis været under romersk, græsk, Alexander den Store og persernes kontrol.
Følg vejen yderligere 35 kilometer mod øst til resortbyen Side. En charmerende og karakteristisk havneby med en enestående gammel bydel, der er knap 3000 år gammel.
Side var en vigtig havne- og handelsby og deraf eftertragtet af de samme herskere, som kontrollerede Aspendos. Der er flere ruiner her, og man kan nærmest køre direkte ind i dem.
Cirali & Olympus
Den lille afsidesbeliggende badeby Cirali ligger 80 kilometer sydvest for Antalya, og selv om den er populær hos de lokale, så er den slet ikke en fashionabel hotelby. Og tak for det. Cirali er den stille vidunderlig flække, som man ikke har lyst til at forlade igen, hvorfor det anbefales, at man booker et par overnatninger i et privat gæsthus eller lille hotel.
Cirali by ligger for foden af de bjerge, der giver dramatiske omgivelser, og igen i Alexander den Stores fodspor. Han besluttede nemlig at lade sin hær overvintre her i de milde omgivelser og slå lejr i den nærliggende antikke by Olympus, hvoraf der er i dag er ruiner tilbage. Man kan gå via stranden til Olympus fra Cirali.
Ruinbyen er 2500 år gammel og ideel som udflugtsmål for en enkelt dag.
Både Cirali og Olympus ligger langs den lange hær og forbindelsesvej Lykia Vejen, og i samme område vil jeg anbefale en vandretur op ad bjerget Chimaera. Takket være underjordiske gasser er der små bål og flammer rundt omkring på skråningerne, hvilket giver et næsten surrealistisk udtryk.
Bjerget Olympos
Hvis man ser indlands fra kystlinjen ved Antalya, så vil øjet hurtigt falde på store og iøjnefaldende bjerge. Det ser ud som om, der er strøet sukker på bjergtoppene, da de alle er hvide. Den dominerende bjergtop i horisonten er bjerget Olympus, der tårner stejlt over hotelbyen Kemer 65 kilometer fra Antalya.
Fra Kemer går en kabelbane til toppen med en smuk udsigt som belønning i 2365 meters højde. Det siger sig selv, at udsigten er forrygende, men ikke mindst om vinteren er den noget særligt med de sneklædte bjerge, det grønne længere nede og Middelhavets turkisblå spejl.
Sidst på foråret og om sommeren, når sneen er væk, så åbner terrænet for nye muligheder. Der er fremragende mountainbike og vandringsspor i alle retninger fra bjergtoppen, eller man kan få sin drøm om vinger opfyldt og paraglide ned til kysten igen.
Geyikbayiri, take a walk on the wild side
Man behøver ikke bevæge sig lange dagsrejser væk fra Antalya for at finde råt landbrugsland og kuperede højdedrag. Bare 26 kilometer fra byen befinder man sig i landsbyen Geyikbayiris område. En naturens oase perfekt for fred, ro og en smule eventyr. Sådan er landsbyen også selv. En lille udpost i bjergene der primært besøges af lokale, der kender til landsbyen. Masseturismen kommer ikke her. Der er enkelte mindre hoteller i området, så man kan blive hænge et par dage eller leje en hytte som ideel base til at vandre.
Området er nemlig smurt ind i vandreruter, som alle er godt markerede og nemme at følge også for nybegyndere. Det er også paradis for cykelfolket. Har man mod og benene til det, så stiger man på cykling allerede fra Antalya og nyder stigningernes udfordring undervejs. Efterhånden som man nærmer sig tinderne, så bliver skoven tyndere og forsvinder til sidst, og der er et stort udvalg af mountainbikespor her.
Om vinteren falder sneen, og giver området et alpint udtryk, men med et tydeligt tyrkisk udtryk.
Koprulu Kløft, så skal der raftes!
Omkring 90 kilometer nordøst fra Antalya ligger Koprulu Kløften, som er et forvredet og vildt sted og hjemsted for det bedste white water rafting i hele regionen.
Kløften løber gennem en nationalpark af samme navn, og vandvejen bliver tiltagende dramatisk efterhånden, som man bevæger sig længere ind i landet.
I sommermånederne er der flere dygtige rafting operatører i området, og der er også andre aktiviteter på programmet, så de fleste turister køber en pakkeløsning og vender hjem til hotellerne, når mørket falder på. Det kan dog anbefales at strikke sin egen tur sammen for at nyde denne vilde, men venlige del af Tyrkiet.
Udenfor sæsonen har operatørerne lukket ned, men bare at køre hertil for at se landskabet, drikke te og se de lokale lave fladbrød, som man har gjort det i generationer på disse vilde kanter, er et autentisk snapshot af det traditionelle Tyrkiet. Og det er ret magisk.
Man skal i øvrigt ikke være nervøs for at leje bil i Tyrkiet. Der er velrenommerede firmaer og gode veje giver lette køreforhold. De fleste steder i hvert fald.
Flere spændende rejseartikler
Rhodos er en ø for alle aldre
Livet på populære og frodige Rhodos er enkelt og smukt. Øen Rhodos taler til sanserne. Der er 300 solskinsdage om året. Meget varme somre, og lunt vand får badegæsterne på de mange ressorts langs kysterne til at komme tilbage år efter år.
Kreolsk stemning på Kap Verde
Der er lidt, som om Caribien er flyttet 4.000 kilometer mod øst, for der er både kreolske rytmer og tropesol over Kap Verde-øerne. Det er på de to tørre ørken øer, Sal og Boa Vista, at de fleste turister holder ferie.
Havskildpadder, strand og pyramider tæt ved Cancún i Mexico
På Yucatán-halvøen ved det caribiske hav finder man Mexicos smukkeste strande.