
Bari
Drømmer du om Syditalien? Du ved, snævre gader, lyse huse med røde tegl og kirkespir, der rager op i sensommervarmen?
Bari har svaret. Placeret i hælen af den italienske støvle i regionen Apulien så er havnebyen et besøg værd, men også som attraktivt stop før vidererejse. Der er således færgeforbindelser til Albanien, Grækenland og Montenegro, hvis sommer- eller forårsferien skal strikkes sammen over flere eventyr. Eller som kombinationsmulighed med lyntoget til Rom, der tager under fire timer, hvorfor man f.eks. kan flyve ud til Bari og slutte rejsen af med at flyve hjem fra Rom og opleve to meget forskellige italienske byer på samme ferie.
Bari er måske ikke Italiens mest kendte by, men har mere end 300.000 indbyggere. Regner vi oplandet med, så er der mere end en million indbyggere og Bari er således en central drivkraft i denne del af landet.
Stejle og fotogene gader lokker med byvandring i dagtimerne, og når mørket falder på, folder Bari sig ud på syditaliensk manér med restauranter, musik, latter og liv i gaderne.
Bari er også porten til de syditalienske strande. Kyststrækningen fra Bari ud mod Adriaterhavet og videre sydpå anses af mange for at være Italiens flotteste.
Outdoor-folket kan gå på opdagelse i dalen Itria med skovbeklædte skråninger og kegleformede kalkstenshuse, hvor såvel cykel- som mountainbikefans kan få ferien på hjul.
Bari er en gammel by med en lang historie. Det menes, at antikkens grækere var de første til at etablere en bosættelse her og før vor tidsregning nævnes første gang om brug af Bari-området som havn. Det bærer bybilledet præg af med en lang række arkitektoniske landmærker som byens store katedraler og paladser.
Et unikt særkende, der er lige til at sætte tænderne, i er den syditalienske gastronomi og madkultur. Baris kulinariske kultur er båret af hvede, olivenolie og vin samt adgang til store mængder frugt og grønt og ikke mindst de øreformede pastaer orecchiette er en signaturret. Den bagte pasta pasta al forno er den traditionelle søndagsspise og som forret serveres gerne små fade med kikærter, hestebønner og grøntsagsstænger stænket med husets bedste olivenolie og citronsaft. Havmad som blæksprutte og søpindsvin er et hit på disse kanter og den italienske variant af kødsovs – ragu – indeholder ofte lam og svin. Vine som Primitivo og Muscat vil du nikke genkendende til, når solen går ned over Bari.
Tre seværdigheder: Baris 1000 år gamle katedral Sant Nikola er et must see for at forstå Bari som by. I starten af maj er der hvert år en stor festival omkring katedralen. Baris gamle bydel vil sætte dit kamera på overarbejde og for operaelskere eller nybegyndere, der vil opleve denne ærkeitalienske kulturform, så er operascenen Petruzzelli i Bari en af Italiens toneangivende.



Inspiration til storbyferien

Der er ingen vej udenom cafeerne i Paris. Heldigvis.
Livet leves ude i Paris. Ikke mindst på cafeerne.

Tag tyren ved hornene i Malaga
For at forstå Malaga skal man ikke nødvendigvis acceptere, men forstå kulturen bag tyrefægtning.

10 bud på Sharm el Sheikhs ferieliv
Du kender det. Vinteren er lang, kold og grå. Soltimerne få og det er rasende svært at komme ud af sengen om morgenen.
