logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Bari er bare bedst

Bari, den syditalienske region Pugliens største by, er et ubeskrevet blad ud fra et turistsynspunkt.

Af Jesper Storgaard Jensen

Og det kan faktisk undre, for byen bugner med oplevelsesmuligheder af stor set enhver art.

Bari, Pugliens største by, var en gang at betragte som en slags slynglernes hovedstad. Tasketyverier var en yndet sport hos de lokale scooterkørende lømler og hørte til dagens (u)orden, og selv når man krydsede gaden, skulle man tage sig i agt. For de hurtigskørende tasketyve var sågar i stand til at klippe en skuldersele over i farten.

Men tiderne ændrer sig, og Bari har for længst lagt sit slyngelrygte bag sig. I dag er byen en af de mange perler, som Puglien – regionen der udgør Italiens støvlesnude – har at byde på, og listen over oplevelser, man helst ikke må gå glip af i Bari, er ganske betydelig.

På førstepladsen finder man Bari Vecchia, byens gamle bydel. At gå her – i en utrolig labyrint af små smalle gyder, hvor man kan nyde farver, dufte og lyde – er som at tage på en fodrejse flere årtier tilbage i tiden. Uanset hvor man vender og drejer sig i den gamle bydel, får man lyst til at tage sit kamera eller sin telefon frem for at tage fotos af de mange idylliske kroge.

Om dagen kan man gå rundt og suge den afslappede middelalderatmosfære til sig, mens man spejder efter fascinerende kroge og hemmelige passager. Om aftenen skifter den gamle bydel ham, når de mange unge – lokale såvel som turister – strømmer til områdets spisesteder og aperitifbarer. Har man ikke besøgt Bari Vecchia, kan man ikke for alvor påstå, at man har været i Bari.

Bari blev angiveligt grundlagt for omkring 4.000 år siden, og for de historieinteresserede vil byens to ældste kirker uden tvivl også være et besøg værd. Det drejer sig om San Nicola-kirken fra det 11. århundrede, der bl.a. er kendt for sit pragtfulde guldbesatte loft, og som sædvanligvis får de besøgende til at stå med tilbagelænede hoveder og benovede ansigtsudtryk. Men også San Sabino-katedralen, indviet i 1292, er imponerende og et besøg værd.Her, midt i dette virvar af snævre gader og gyder og mellem historiske bygninger, ligger en af byens smukkeste pladser, Piazza Mercantile, hvor man også finder et væld af barer, cafeer og spisesteder. Og ikke langt herfra kan man begive sig gennem en anden af byens ikoniske gader. Navnet er Strada Arco Basso, der også er kendt som orecchiette-gaden. Her sidder en række aldrende signora’er foran deres hjem og rulle frisklavet orecchiette-pasta, som man faktisk kan købe. Et fantastisk syn!

Bari. Foto. Jesper S. Jensen

Foto: Jesper S. Jensen

En spadseretur i historien

Store dele af Bari er omgivet af en imponerende fæstningsmur, opført i det 15. århundrede, der tidligere tjente det formål at holde byens fjender på behørig afstand. I dag er der adgang til det imponerende bygningsværk fra Piazza Ferrarese, hvorfra man kan begive sig ud på en skøn gåtur langs med eller oven på bymuren. Herfra kan man nyde flere charmerende udsigter til både byen og havnen. Besøger man havnen om formiddagen er det i øvrigt muligt at købe de friskfangede fisk, som lokale fiskere kort forinden har trukket op af havet.

En anden spadseretur, der for længst er blevet en attraktion i byen, er turen langs byens havpromenade. Den er cirka tre kilometer lang, og går man i et roligt tempo – for at nyde den dejligt tilbagelænede atmosfære – kan den tilbagelægges på omkring 30-40 minutter. Her finder man et væld af romantiske udsigter til byens bugt samt flere muligheder for at slå sig ned for at nyde en kop kaffe eller et glas vin. Mange beskriver denne spadseretur som en af ”Europas smukkeste”, og den er stadig en stor attraktion hos de lokale.

En anden attraktion, man ikke må glemme i Bari – særligt om sommeren – er byens bedste strandområde, Lido San Francesco. Der er tale om en såkaldt bystrand, der ligger få minutters gang fra byens centrum, og som er leveringsdygtig i kridhvidt sand, en skøn, afslappet atmosfære og – når naturen er i rette humør - solnedgange i verdensklasse.

Hvis du irriteres over sand mellem tæerne og i stedet foretrække kulturelle sysler, så er der naturligvis trøst af finde. For eksempel vil teaterinteresserede kunne få deres lyst styret i byens pragtfulde Teatro Petruzzelli, der blev opført i 1903, og som altid har et interessant program. Og hvis du nu har fået blod på tanden hvad angår Baris kulturudbud, så må du ikke glemme byens – og en af Pugliens – vigtigste museer, Pinocoteca Corrado Giaquinto. Det åbnede i 1903 og kan fremvise en imponerende samling af blandt andet malerkunst fra begyndelsen af det 19. århundrede.

Mangler vi noget? Well, måske at kunne gå under jorden. Men også her kan Bari levere i form af Bari Sotteranea, det Underjordiske Bari. En attraktion åbnede i 2009 og er i dag en slags blomst i Baris turistknaphul. Guiderne er uddannede arkæologer og de vil tager de besøgende på en fascinerende fodrejse, under byens normale niveau.

Der er ingen tvivl: I Puglien er Bari bare bedst!

Bari. Foto. Michele Ursi Dreamstime.Com

Foto: Michele Ursi Dreamstime.Com