logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Drømmer du om Syditalien?

Du ved, snævre gader, lyse huse med røde tegl og kirkespir der rager op i sensommervarmen?

Af Søren Sorgenfri

Bari har svaret. Placeret i hælen af den italienske støvle i regionen Apulien så er havnebyen et besøg værd, men også som attraktivt stop før vidererejse. Der er således færgeforbindelser til Albanien, Grækenland og Montenegro, hvis sommer- eller forårsferien skal strikkes sammen over flere eventyr. Eller som kombinationsmulighed med lyntoget til Rom, der tager under fire timer, hvorfor man f.eks. kan flyve ud til Bari og slutte rejsen af med at flyve hjem fra Rom og opleve to meget forskellige italienske byer på samme ferie.

Bari er måske ikke Italiens mest kendte by, men har mere end 300.000 indbyggere og regnes opland med, så er der mere end en million indbyggere og er således en central drivkraft i denne del af landet.


Stejle og fotogene gader lokker med byvandring i dagtimerne, og når mørket falder på, så folder Bari sig ud på syditaliensk maner med restauranter, musik, latter og liv i gaderne.


Bari er også porten til de syditalienske strande. Kyststrækningen fra Bari ud mod Adriaterhavet og videre sydpå anses af mange for at være Italiens flotteste og med de bedre strande.


Outdoor-folket kan gå på opdagelse i dalen Itria med skovbeklædte skråninger og kegleformede kalkstenshuse, hvor såvel cykel- som mountainbikefans kan få ferien på hjul.

Bari. Foto. Stefano Valeri Dreamstime.Com

Foto: Sørgen Sorgenfri

Bari er en gammel by med en lang historie. Det menes, at antikkens grækere var de første til at etablere en bosættelse her og før vor tidsregning nævnes første gang om brug af Bari-området som havn.


Det bærer bybilledet præg af med en lang række arkitektoniske landmærker som byens store katedraler og paladser, men et unikt særkende der er lige til at sætte tænderne i er den syditalienske gastronomi og madkultur.

Baris kulinariske kultur er båret af hvede, olivenolie og vin samt adgang til store mængder frugt og grønt og ikke mindst de øreformede pastaer orecchiette er en signaturret.

Den bagte pasta pasta af forno er den traditionelle søndagsspise og som forret serveres gerne små fade med kikærter, hestebønner og grøntsagsstænger stænket med husets bedste olivenolie og citronsaft.

Havmad som blæksprutte og søpindsvin er et hit på disse kanter og den italienske variant af kødsovs – ragu – som er en markant mere tør størrelse end den typiske danske – indeholder ofte lam og svin.

Vine som Primitivo og Muscat vil du nikke genkendende til, når solen går ned og Bari.

Bari. Foto.Tupungato Dreamstime.Com

Foto: Søren Sorgenfri

Tre seværdigheder: Baris 1000 år gamle katedral Sant Nikola er et must see for at forstå Bari som by. I starten af maj er der hvert år en stor festival omkring katedralen. Bari gamle bydel vil sætte dit kamera på overarbejde og for operaelskere eller nybegyndere, der vil opleve denne ærkeitalienske kulturform så er operascenen Petruzzelli i Bari en af Italiens toneangivende.