logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

5 gode grunde til at tage til Beograd

Serbiens hovedstad er brosten, god mad, historie og afslappende idyl.

Af Nicolai Lisberg

Slap af i parken

Tager du til Beograd i det tidlige forår, sommermånederne eller det smukke efterår, så er det svært at finde et mere idyllisk sted at hænge ud end i Kalemegdan parken i forlængelse af bygens gamle fæstning. Der er flere skønne parker i byen, men Kalemegdan er den største og den historisk set vigtigste, da den næsten smelter sammen med den gamle fæstning, der agerede ydermur for de lokale indbyggere. Det er svært at forestille sig, som både fæstning og park tager sig ud i dag, at der er blevet kæmpet utallige blodige krige i over 1.000 år her på stedet, for der er en næsten ubeskrivelig ro over parken. Det er den mest besøgte turistattraktion i Beograd, men det er også stedet, hvor de lokale søger hen, når de skal have et afbræk, for her er der altid et stort, grønt område at slå sig ned på, og så får man muligheden for at nyde udsigten og solnedgangen over bydelen Zemun.

Nyd bohemelivet i Skadarlija

Den ene brostensbelagte gade afløser den anden, mens små cafeer byder indenfor i et farverigt område, der ofte refereres til som Bohemekvarteret. Et slags serbisk Montmartre. Det var her, store digtere og kunstnere fra hele Jugoslavien søgte hen i begyndelsen af det 20. århundrede og skabte et kunstnerisk og kreativt område. Beograd betyder den hvide by, men Skadarlija er et flerfarverigt område, hvor det næsten føles som at blive transporteret tilbage i tiden og direkte ind i en Woody Allen film. De mange små cafeer er indbydende og gode at tage en lille pause på, og det er let at se, hvordan det forholdsvis lille område har tjent som inspiration for den kunstneriske klasse i det gamle Beograd.

Beograd. Foto Xbrchx Dreamstime.Com

Brostensgader i Beograd by

Foto: Xbrchx - Dreamstime.com

Den triste fortid

Det kan være svært at forestille sig, når man spankulerer rundt i de mange hyggelige områder og små gader, men Beograd gemmer på en dyster fortid. Fra marts 1999 og frem til juni samme år, blev Jugoslavien bombet af Nato-tropper under Kosovo krigen, og særligt Beograd blev hårdt ramt. Det kostede over 1.000 menneskeliv og flere bygninger blev ødelagt. Måske af finansielle årsager, måske som et minde om den forfærdelige tid, er mange af bygningerne, heriblandt forsvarsministeriet, dog forblevet intakte, hvorfor du kan gå rundt og betragte de efterladte bygninger som en slags ar på Beograds sjæl. Du kan også besøge militær museet for mere viden om byens mange krige, men de mange bygninger af sønderbombet beton og udblæste vinduer danner faktisk en form for levende museum midt i byen.

Zindan Gate Og Castellan Taarnet I Beograd

Castellan Tårnet i Beograd

Knez Mihailova

Enhver storby med respekt for sig selv har en helt særlig gågade. I Beograd hedder den Knez Mihailova. Ligesom du ikke kan have været i New York uden at se Times Square, Barcelona uden at se Ramblaen eller London uden at gå forbi Oxford Street, så er Knez Mihailova også et must på din rejse. En 1 kilometer lang gågade, der tager dig forbi både den ældre og nyere historie i Beograd. Selve gaden menes at kunne dateres tilbage til Romertiden, hvor der skulle være fundet romerske grave i området fra omkring det 1. og 2. århundrede. I dag er er der en konstant summen på gaden, der både tjener som den direkte vej for de lokale op til Kalemegdan parken, og som et slags finanscentrum med flere store virksomheder, der har til huse. Et sandt shoppingmekka, der ved juletid forvandles til en af Europas mest hyggelige gågader.

Knez Mihailova Gaagade I Beograd

Knez Mihailova gågade i Beograd by

Det serbiske køkken og mere BeogrAda

Europas næststørste flod, Donau, løber gennem Beograd og er med til at give byen en del af sin charme, men det er faktisk floden Sava, der er den største oplevelse. Du kan enten gå langs havnepromenaden og prøve de lokale specialiteter som en Burek, der er en form for tærte med kød og ost, som du vil kunne finde på et hvert lille hjørne, eller du kan søge ud mod Ada Ciganlija, hvor Beograds indbyggere søger hen, så snart temperaturen kommer op over de 20 grader. En ø ude i floden, der nu er blevet en del af fastlandet og en stor del af Beograds appeal. Den kaldes i daglig tale blot for Ada, og under sloganet More BeogrAda, er øen, der har en syv kilometer lang strandbred samt flere sportsfaciliteter, det helt naturlige sted at søge mod og kombinere storbyferie med afslapning og en tur i vandet.

Saint Sava Katedral I Beograd

Saint Sava katedral i Beograd