logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Berlin - En by med uendelige muligheder for eventyr

Af Søren Sorgenfri

Berlin er på mange måder danskernes by i Tyskland. Også Hamburg har mange fans og besøgende, men Berlin er med tiden blevet noget særligt og har en plads som få byer i de rød-hvide hjerter.

Det begyndte i 90erne efter Murens Fald, men vandt for alvor fart i 00erne. Som billig hotel- og spiseby og ikke mindst investering i prisvenlige ferielejligheder. Ikke så få kunstnere og iværksætter trak pløkkerne op og bosatte sig i den tyske hovedstad med højt til loftet og plads til frisind og kreativitet. For en billig husleje. Gallerier skød op, og Berlin blev ’en ting’.

Med rejseforslag i aviser og magasiner til hotte natklubber og indie-designere af tøj og smykker og alt det andet, der gør Berlin til en verdensby på sin helt egen måde.

Berlin er i dag helt sin egen og stadig helt fremme i feltet over danskernes foretrukne feriebyer, hvilket ikke kun skyldes den korte flyvetid fra Billund Lufthavn.

På Solskinsdage Kommer Berlins Mange Grønne Oaser Til Deres Ret. Foto. Tom K Photo.

På solskinsdage kommer Berlins mange grønne oaser til deres ret.

Foto: Tom K Photo.

Kreativ og cool

Berlin er stadig krøllet, kreativ og cool på sin egen tilbagelænede måde. Her er ingen skyline af højhuse og finansverdenens stålgiganter, men den nordtyske by breder sig ud over grønne områder, parker og søer.

At give anbefalinger til en City Break er ikke nemt. Man kan uden problemer arrangere weekendture til byen med selvstændige temaer. Gastronomi, shopping, kunst og kultur eller som i det følgende en anbefaling af lidt af det hele. Som toppen af isbjerget til næste gang du kommer tilbage til Berlin.

Begynd dagen i det grønne. Berlin består af 40 procent parker, skov og enge, så åbn dagen med en tur til Verdens Haver, hvor ti haver med hvert deres globale temaer holder til i bydelen Marzahn. Se parken skifte karakter alt efter om du træder ind i et japansk, italiensk, indonesisk eller engelsk haveunivers. Haven, der fylder 60 fodboldbaner, blev oprindeligt anlagt af DDR-styret i 1987, men er senere udvidet med en tysk genforeningshave.

Hvis Søndag Formiddag Skal Have Ben At Gå På, Så Tag På Loppemarkedet Ved Mauer Park Eller Markedet Ved Domkirken Ved Kanalerne Og Museumsøen. Foto. Yuryz Photo.

Hvis Søndag formiddag skal have ben at gå på, så tag på loppemarkedet ved mauer park eller markedet ved domkirken ved kanalerne og museumsøen.

Foto: Yuryz Photo.

En tur på søen

Herfra tag toget videre til Ostkreuz og videre Müggelsee, det tager cirka 30 minutter, og nyd en bådtur på Berlins største sø. Slut dagen af i forstaden Köpernick, hvor du nemt finder en gammeldags tysk beværtning med traditionel nordtysk mad på menuen.

Tag en taxa tilbage til centrum og nyd synet af byens mange lys, og forandring fra altmodisch forstad til hæsblæsende metropol. Natteravne med mod på mere finder nemt en natklub eller en cocktail-bar.

Dag to går fra kultiveret natur til kultur. Museumsfolket kan dårligt vælge her, men er appiteten til det berliner-bizarre, så vælg spionmuseet ’The German Spy Museum’ på Leipziger Platz. Her åbner der sig en hemmelig dør naturligvis til en verden af skæg og blå briller på en multimedierundrejse udi spionernes univers. Og minder os om en ikke så fjern fortid, hvor Berlin var det brandvarme centrum for en kold krig mellem øst og vest. Gear, gadgets og andet ældre og moderne teknologisk spionudstyr venter her eller test dine atletiske evner af, og se om du kan undvige alarmernes laserstråler. Museets placering er ikke tilfældig, men ligger på det delte Berlins ’dødsstribe’. Ingenmandslandet mellem øst og Vestberlin, hvor afhoppere blev skudt, hvis de blev set.

Gadekunsten Er Til Steder I Alle Berlins Bydele. Foto. Sean Pavone

Gadekunsten Er Til Steder I Alle Berlins Bydele.

Foto: Sean Pavone

Kunstens by

Tag videre til Auguststrasse hvor gallerier kommer og går. Fra klassisk, men moderne malerkunst til plakat- og fotokunst, der vil få dig til at stoppe op. I denne lange kunstgade ligger også KW Instituttet for moderne kunst med en fin cafe i baggården til et stop i forårs-, sommer- eller efterårssolen.

I Linienstrasse kan alle kunstnere udstiller gratis på BERLIN-WEEKLY – et projektrum oplyst til sent på aftenen, så unge kommende kunstnere kan udstille og blive set og måske opdaget af de forbipasserende.

Hvad med shopping!? Hvis du drømmer om at brænde kreditkortet sønder og sammen på velkendte designermærker i forskellige prisklasser under et tag plus et food court til at tanke forsyninger, så er LP12 på Leipziger Platz 2 din nye ven. Og store ven. 300 butikker er samlet her under hvælvinger fordelt over flere etager.

Skøre puder

Berlin er dog også hjemsted for nye og håbefulde designere. Områder som Prenzlauerberg og Kreuzberg har sidegader med små nyåbnede designere af enhver karakter, og her må du enten gå på opdagelse eller tjekke sociale medier for det sidste nye. Det sidste nye er gammelt i det øjeblik, der er skrevet. Hold f.eks. øje med Lovecos veganske og bæredygtige shopping-butikker eller området ved Boxhagener Platz, hvor mange små tøjbutikker med skæve ideer har hjemme. Måske kommer du hjem med en ny sofapude formet som en skinke eller leverpølse. I Weserstrasse tæt ved har Berlins verdenskøkken slået rødder med et stort udvalg af etniske restauranter på højt niveau.

Når solen flirter med tanken om at gå ned, så sving forbi Hotel de Rome i Mitte. På taget finder du en tilbagelænet bar med en fremragende udsigt over Berlin.

Og når du står op søndag morgen, så kan du gå en tur i formiddagssolen og nyde Berlins mange broer – der er flere end i Venedig – og planlægge din næste tur til den tyske hovedstad. Du vender nemlig tilbage.