logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Her er 10 af Berlins hemmeligheder!

Af Søren Sorgenfri

Berlin er en ægte dansk storbyferiefavorit. Læg hertil at mange med rødbedefarvet pas er så heldige at eje en ferielejlighed i den tyske hovedstad, og billedet tegner sig af en ’dansk’ by.

Men Berlin overrasker selv dem, der har besøgt millionbyen mange gange. Eller det kan den gøre. Vi har her samlet ti meget forskellige bud på steder i Berlin, der kan berige selv velbevandrede rød-hvide ’berlinere’.

Kollwitz Platz

Det lørdagsmarked som man altid drømmer om at finde og bruge en formiddag i forårssolskinnet på har Berlin naturligvis. Lørdag formiddag giver det økologiske gademarked ved Kollwitz Platz den lige et gear mere med madboder, livemusik med orkestre der jazzer formiddagen væk og god stemning. Pladsen har tilmed tre legepladser afstemt til forskellige aldersgrupper.

RAW

Du er rejst afsted med en teenager, der ikke gider andet end at skate. Hjælp, hvad gør vi! Tag til Friedrichshain-kvarteret RAW. Et sociokulturelt projektområde med fokus på kreativitet, og her finder du Skatehalle Berlin i en del af byen, der skiller sig noget ud fra det mere mondæne Vestberlin. Her er gadekunst, musik workshops graffiti og DJ-musik. Og naturligvis byens bedste skaterbaner.

Gadekunst Og Graffiti Er En Central Del Af Berlins Moderne Sjæl. Foto. Draghicich Dreamstime.Com

Gadekunst og graffiti er en central del af Berlins moderne sjæl.

Foto: Draghicich - dreamstime.com

Lutter & Wegner

Berlin har en rig og varieret gastronomisk scene. Fra prisvenlige nudelrestauranter til måske verdens bedste Döner Kebab. Eller bryggerier med egen restaurant.

Men hvis man har appetit på det klassiske nordtyske køkken, så er restaurant Lutter & Wegner ved Gendarmenmarkt en værdig repræsentant. Det har restauranten været i mere end 100 år som kulinarisk institution med hvid dug på bordene, høflig betjening og et vinkort med tyske vine som ikke mange andre restauranter gør dem efter. Det er her du sætter tænderne i Brandburger Landente, Sauerbrauten og et godt bud på byens bedste wienerschnitzel. Hvis du drømmer om en af Berlins store klassikere nemlig Königsberger Klopse (tænk boller i karry, men uden karry og i stedet tilsættes den hvide sovs kapers og urter), så bestil bord på restaurant Max & Mortiz. Spisestedet er opkaldt efter en tegneseriestribe hyldet med mosaikker på væggene, der overlevede 2. verdenskrigs bombardementer.

Stadtbadt Halensee

Det er varmt og ufedt at være fanget i byens varme asfalt og beton. Berlin har heldigvis hele 70 søer og badeområder til en svalende dukkert. Stadtbadt Halensee er dejligt centralt og tæt på Ku’damm. Hop af ved U-bahn stationen Halensee. Det offentlige bad koster en håndfuld euro, men så kan du hænge ud hele dagen og nyde udsigten af Berlin samt tage en dukkert efter behov eller besøge badets fine restaurant.

Nyd En Dukkert Ved Idylliske Stadtbad Halensee. Foto. Ulf Nammert

Nyd en dukkert ved idylliske Stadtbad Halensee.

Foto: Ulf Nammert

Markthalle Neun

Det regner, og vi ved ikke, hvad vi skal lave. Tag et kortspil med til Markthalle Neun. Den 120 år gamle markedshal er i dag hjemsted for Berlins mest hippe madmarked og en overflod af delikatesser. Uanset om man er kødspiser eller veganer er man på hjemmebane under de store hvælvinger. Hold øje med markedets onlinekalender, fordi hver dag har sine aktiviteter, hvorfor en regnvejrsdag er godt brugt her. Ps. Husk at få taget dit billede i den gamle fotomaskine.

Markthalle Neun I Kreuzberg Er Et Af Berlins Tre Indendørsmadmarker. Foto. Engin Korkmaz

Markthalle Neun i Kreuzberg er et af Berlins tre indendørsmadmarker.

Foto: Engin Korkmaz

Camping på Berliner-måden.

Det er indlysende ret svært at tage sin campingvogn med i flyet, men fortvivl ikke. Berlin har naturligvis et dekadent og lettere gakket alternativ nemlig hotellet Huttenpalast! En gammel fabriksbygning er ombygget til indendørs campingplads i tre etager. Her står nuttede små campingvogne renoverede og skinnende klar med en indbygget dobbeltseng. Et lille ’udendørs’ bord hører naturligvis til samt kønsopdelte fællesbade. Som på en rigtig campingplads.

HolzMarkt 25

Med tanke for at Berlin målt i kilometer ikke er langt fra Danmark, så kan vejret være overraskende godt i den tyske hovedstad. Men hvor går man hen sådan en dag, hvor solen for alvor tager fat og viser sig fra sin bedste side? Der er naturligvis de mange små parker og strandstole langs nær Museumsøen, men overvej HolzMarkt 25. Markedet er en fusion mellem et udendørsmarked og cafe samt strandbar. Desuden er her teateroptræden, gøglere og filmfremvisning på en afslappet måde. Lige til en lun forårs- eller sommerdag.

Holzmarkt 25 Er En Skøn Blanding Af Udendørsmarked, Cafe Og Bar. Foto. Marco Boldrin

Holzmarkt 25 er en skøn blanding af udendørsmarked, café Og bar.

Foto: Marco Boldrin

Street art

Gademaling, graffiti og moderne kunst spiller en central rolle i Berlins moderne historie. Byen blev lagt i ruiner under 2. verdenskrig og ud af murbrokkerne spirede en ny kunstforståelse med murene som lærred.

Hvis du kun har tid til at se gadekunst et sted, så besøg museet Urban Nation. Det er et mere et samlingshus for moderne gadekunst end et egentligt museum, men giver et glimrende indtryk af Berlins måde at ånde og tænke kunst på.

En hyldest til punken!

Berlin har som så mange andre storbyer et stort udvalg af museer. Det er ikke for alle at bruge tid på den slags, men overvej lige om ikke Berlin alligevel har noget for dig. Verdens eneste museum til det amerikanske punkband Ramones finder du nemlig her. Den nu afdøde forsanger Dee Dee Ramone voksede op i Berlin på grund af hans far var en amerikansk soldat udstationeret i Berlin og Ramones har kultstatus i byen. Apropos. Gå ikke glip af minimuseet ved vandrehjemmet Circus dedikeret til ingen ringere end David Hasselhoff! Museet er på få m2, en handler kun om The Hoff. Den amerikanske skuespiller har et særligt bånd til Berlin takket være en livekoncert i nytårsaften 1989 som hyldest til Berlinmurens fald.

Spreepark

Spreepark er ærlig talt en lidt akavet anbefaling, fordi forlystelsesparken er nemlig forladt. Den var Østberlins og DDR’s foretrukne forlystelsespark, men har været forladt siden 2001. Spøgelsesparken er derfor ikke tilgængelig, men kan besøges via en guidet tur. Besøg derfor stedets hjemmeside og se om du kan være heldig at få plads på en rundvisning mellem de forladte karruseller, cowboy-området og Tudor byen.

Det Er Kun Spøgelser, Der Forlyster Sig I Spreepark. Foto. Tim Krause

Det er kun spøgelser, der forlyster sig i Spreepark.

Foto: Tim Krause