logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Gå i Peaky Blinders’ fodspor i Birmingham

Birmingham har sine faste gæster på grund af byens kulturscene og talrige fodboldklubber. Englands næststørste by har dog de senere år fået endnu et trækplaster, nemlig Peaky Blinders.

Gangsterserien der har storhittet over hele kloden og giver enhver mand med respekt for sig selv lyst til at sætte en flatcap på hovedet, stramme slipset og trække i et uldjakkesæt i mørke toner.

Serien er naturligvis fiktion, men trækker på inspiration fra virkelighedens verden. Banden Peaky Blinders styrede Birminghams gader fra 1880erne og 30 år frem med brutal hånd. Banden udsprang af det klasseopdelte Englands fattigdom, men selv om medlemmerne kom fra arbejderklassen og den lavere middelklasse så blev det velklædte ydre deres kendetegn. Flatcaps, bellbottom-bukser, skræddersyede overfrakker, silketørklæde og læderstøvler når de kastede sig ud i aktiviteter som illegal bookmaking, røveri, tyveri og alle mulige andre aktiviteter fra rendestenen toppet med rå vold.

Se, hvis ikke man kan få en serie ud af det!?

Fiktionens Peaky Blinders tager afsæt i Birmingham lige efter 1. verdenskrig, hvor en kriminel familie, eller klan om man vil, med hovedskurken Tommy Shelby, spillet af Cillian Murphy som centrum, styrer byens gader.

Frilandsmuseet Black Country Living Museum

En del af seriens scener er optaget på lokationer i Birmingham. På frilandsmuseet Black Country Living Museum er gader, kanaler, pubber, fabrikker og andet godt fra industrialderens snart svundne tid bevaret. Som den gamle by i Aarhus. Over 26 tønder land kan man tage en sand tidsmaskine tilbage til et England for 100 år siden og lære at tale som en ’Peaky’. En lang række af seriens scener er optaget her på museet, som er det bedste sted i Birmingham at opleve stemningen fra Peaky Blinders.

Skoler, spisesteder, hele gader, luskede stræder og gyder samt rundvisningspersonale klædt som dengang viser rundt, fortæller og informer om en tid, hvor en dyster grå himmel ikke nødvendigvis havde noget med regnvejr at gøre. Fabriksskorstene bankede røg ud, og smoggen lå tungt over de store engelske byer. Smoggen er man dog forskånet for på museet, men livet dengang lever i bedste velgående.

Birmingham. Foto. Peter Way1 Dreamstime.Com

Peaky Blinders safari

Man siger faktisk, at intet andet har som BBC’s serie gjort Birmingham cool, hvorfor der er en lang række lokationer rundt om i byen, der nu har fået nyt liv. En slags Peaky Blinders safari.

Det skal tilføjes, at en del af serien er optaget i andre byer som Liverpool og Leeds. Dette skyldes, at Birmingham som industriby blev udsat for en lang række tyske bombeangreb under krigen, der lagde mange bygninger og gader i ruiner. Derfor er gader, hvor banden ellers hang ud i dag markant anderledes end dengang. Derudover skal man huske, at tv-produktioner får fuld gas på scenografi, sminke og kamerafilter for at give serien det rette look, men det ændrer ikke på, at det er en stor oplevelse for fans at tage på lokationssafari.

Birmingham. Foto. Stasia04 Dreamstime.Com

New Street Station

Kunstværket ved New Street Station er et must. Her er seriens karakterer og hovedpersoner fascinerende malet på en lang husmur – et kunstværk med hensigt at indsamle midler til Birminghams Børnehospital.

The Garrison Tavern

The Garrison Tavern I bydelen Small Heath er naturligvis også et must. Det menes, at banden oprindeligt havde netop en pub med det navn i denne bydel som foretrukne vandhul. Derfor spiller The Garrison Tavern også en stor rolle i tv-serien. Pubben er i skrivende stund lukket og går en usikker fremtid i møde.

’Brum’

Derudover er stop ved The Gunmakers Quater, The Peaky Blinders Pub, Politimuseet (af indlysende årsager) samt en guidet tour i området ved Digbeth et must for at forstå, hvoraf navnet ’Peaky Blinders’ kommer af, og hvorfor Birmingham bare kaldes ’Brum’.

Blindin’!

Birmingham. Foto. Peter Way Dreamstime.Com