logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Fed ferie i Bologna

Bologna har ry for at være en af Italiens mest interessante byer. De lokale er venlige og åbensindede. Maden er pragtfuld, og byen er fuld af seværdigheder og mulige gøremål

Af Jesper Storgaard Jensen

Hos størstedelen af danske Italiens-elskere er Bologna nok først og fremmest et lidt halv-eksotisk navn. Rom, Firenze, Venedig og til dels også Milano er de italienske byer, der løber med størstedelen af danskernes opmærksomhed. Men det er Bologna givetvis ligeglad med, for byen har gennem mange år haft et usædvanligt positivt renommé blandt italienere selv, fra nord til syd.

Bologneserne er både afslappede, udadvendte og venlige. Byen emmer af en tilbagelænet livsstil og kan år efter år stolt fremvise en høj levestandard, når en undersøgelse om dette emne blive publiceret i avisen Il Sole 24-Ore. Det skyldes nok bl.a. et velsmagende lokalt køkken, der går for at høre til blandt Italiens allerbedste. Det er da heller ikke et tilfælde, at Bologna nyder tilnavnet ”la grassa”, den fede, netop grundet det uovertrufne køkken.

På din at-smage-liste bør der helt sikkert stå lasagne, fyldte tortellini samt den lækre mortadella, der er Bolognas svar på den danske kødpølse, dog med den lille forskel, at hvis den danske kødpølse er at betragte som en gammel Ford Taunus, så er Bolognas mortadella som en fabriksny Ferrari!

Går man rundt i byens centrum, er det et must at besøge det kendte quadrilatero-område, nær Piazza Maggiore, hvor et dejligt formiddags-madmarked lokker masser af mennesker til. Her kan man få smagsprøver i adskillige gastronomiske specialbutikker. I samme område finder man en anden must-see-oplevelse: et besøg på en af Italiens ældste vinbarer, Osteria del Sole, der slog dørerne op i 1465. Her skal man gøre som de lokale, dvs. købe ind af charcuterivarer fra områdets specialforretninger og så slå sig ned på Osteria del Sole, hvor man køber sine drikkevarer. En autentisk oplevelse.    

De mange madtraditioner kan man møde på et væld af gode spisesteder, bl.a. hos Trattoria Anna Maria i studenterkvarteret, hos Osteria Bottega, hvor kvaliteten er helt i top, eller hos det kendte og populære jazz-spisested, Cantina Bentivoglio, der har serveret god mad og leveret sprøde jazztoner siden 1987.

2 Bolgona

Foto: Olga Lupol | Dreamstime.com

Gennem søjlegangen

Også byarkitekturen har været medvirkende til at placere Bologna på kortet over italienske byer, man bør besøge. Byens såkaldte portici, søjlegange, kan man støde på overalt i det historiske centrum. Deres samlede længde er på intet mindre end 38 km., og under de fascinerende hvælvinger finder man masser af smarte butikker og hyggelige fortovscafeer, hvor det er dejligt at sidde og studere det lokale folkeliv. Vil man tage den ultimative tur gennem søjlegangene – hvilket man uden tvivl bør prøve – for at få byens sjæl helt ind under huden, kan man kaste sig ud i en 3,8 kilometer lang søjlegangs-tur (verdens længste), der løber gennem 666 buer og som ender ved Madonna di San Luca-templet. Den kræver gode ben og vil fremprovokere godt med svedperler på panden. Til gengæld vil belønningen falde prompte, når man står og falder i svime over en pragtfuld udsigt ud over byen med de mange rødlige, orange og okkerfarvede tage.

Bologna modtog i juli i år nyheden om, at byens søjlegange nu er blevet optaget på UNESCO’s prestigefulde liste over verdens kulturarv. Og det forstår man udmærket, for når man har besøgt Bologna, vil man indse, hvor fascinerende dette arkitektoniske søjlegangs-fænomen vitterligt er.

3 Bologna

Foto: Dreamstime.com

Op i tårnet

Byens livsnydergen opleves for alvor i centrum, omkring Piazza Maggiore. Her vil de shopping-ivrige finde valuta for rejsekronerne i en række sidegader, der er fulde af spændende og chikke butikker. I samme område kan man passende prøve en anden populær attraktion, nemlig at tage en gåtur op i et af byens Torre degli Asinelli-tårn. De to tårne – det andet hedder Garisenda-tårnet – udgør tilsammen Bolognas varemærke og blev opført i middelalderen til forsvarsformål. Og Asinelli-tårnet kan faktisk bestiges, hvis man er frisk på at tage de 498 trappetrin, der giver adgang til en pragtfuld 360-graders-udsigt ud over hele herligheden.

Mad og drikke og arkitektur er fint, men uden kultur dur helten som bekendt ikke. Men også her er Bologna leveringsdygtig. Blandt de kendt museer og kultursteder finder man for eksempel Mambo-Museet for Moderne Kunst, Morandi-museet, der har fokus på den lokale maler Giorgio Morandi, samt Fondazione Lucio Dalla, der er blevet stiftet efter den kendte musiker Lucio Dallas død i 2012. Men der findes naturligvis mange flere. Er man museums- og kulturinteresseret, er det en god idé at investere i et ”Card Cultura Bologna”, der giver prisnedslag til en lang række af museer.

Ja, Bologna har meget at byde på, og venter sådan set bare på at blive opdaget.