logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

På eventyr i dybe skove og jordens indre

Af Søren Sorgenfri

Du har måske vandret i de norske fjelde, sejlet i kano i Sverige og trampet i pedalerne langs den nordtyske marsk.

Du har nu lyst til en ny og anderledes naturoplevelse? Prøv Cluj.

Jep, vi er i Rumænien. Cluj er Transsylvaniens uofficielle hovedstad og porten til store naturoplevelser af forskellig karakter.

Men før vi begiver os ind i de dybe skove, så skal vi ned i jorden. Helt ned i jorden. Faktisk kunne en rejse til Cluj have temaet ’Rejsen til jordens indre’.

Der har været saltmine ved Turda siden antikken. De enorme forekomster af salt i grotterne dybt nede har i århundreder givet lokalområdet vigtige indtægter, og i dag er de enorme tunneller og saltgrotter en oplevelse, som man aldrig glemmer. Og det er ikke et turisttrick. De saltbeklædte grotter ligner en blanding af en scene fra Ringenes Herre og en base fra et Star Wars-eventyr.

I dag er saltminen omdannet til et museum, der åbnede i 2010 og fører mere end en halv millioner gæster årligt 90 meter ned i jordens indre. Museet spreder sig over fem forskellige miner med hver deres særkende og udtryk med stalaktitter, lag af hvid salt, gamle arbejdsmaskiner og fluorescerende lag. Det er ikke uden grund, at Business Insider har kaldt Turda minerne for en af verdens 25 mest oversete turistattraktioner.

Apuseni National Park er områdets største skov og gennemvævet af vandreruter og sceniske stier. Afsæt gerne en uge til at vandre rundt i denne eventyrskov med kuperet terræn. Området har også fascinerende grottesystemer, hvor der er fundet fossiler og andre spor efter vor forfædre og uddøde dyr.

Flere operatører tilbyder færdigpakkede løsninger med afhentning i lufthavn samt overnatning i skønne træhuse med mad på bål om aftenen. Det eneste du skal bekymre dig om, er at snøre vandrestøvlerne og følge guiden.

Transsylvanien har jo et vist ry takket være Bram Stokers udødelige klassiker om Dracula. Vampyren der er skrevet bloddryppende mange bøger og indspillet et tilsvarende antal film om.

Det er – formentlig – bare en skrøne, men uhyggen kan faktisk brede sig. I grænselandet nord for Cluj står 250 hektar skov med gamle mosovergroede grønne træer. Området kaldes også for Transsylvaniens Bermudatrekant på grund af de mange uforklarlige hændelser, der rapporteres her. Fra UFO observationer til spøgelser. Eller fortællinger om forsvundne personer der er kommet tilbage år senere uden at være ældet en dag.

Mange af træerne har besynderlige forme, som ikke helt kan forklares. Hovedparten af de uforklarlige hændelser finder sted ved en stor cirkelformet lysning fri for vegetation. Der er foretaget flere undersøgelser her uden at finde en forklaring på, hvorfor intet gror her. Siges det.

Sådan er der så meget i Transsylvanien. Fortællinger, sagn og myter. Det går lige i blodet på en, og man bliver bidt af det. Muhahaha.

Det er måske ikke en ferie til første date, men for garvede outdoor turister kalder det på dage med telt, nysgerrighed og simreretter over bål. Tilsat godt med hvidløg.

Cluj. Foto. Andreiuc88 Dreamstime.Com

Foto: Andreiuc88 Dreamstime.com