logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Opdag det rumænske vinland

Af Søren Sorgenfri

På papiret kan Craiova ikke måle sig med de store franske og italienske vinområder, men den rumænske provinsby er lidt af en port til et spændende rumænsk vinland, der er hastigt på vej frem.

Så for vinturisten med et lidt lavere budget end en tur til Piemonte eller vin-nørden, der trænger til at fordybe og forsmage sig i noget nyt og spændende, så er Rumænien tæt på at være et must visit.

Vinproduktion i Rumænien er bestemt ikke en nyhed. Den franske hærfører og kejser Napoleon var efter sigende stor fan af variationen af druer, der kan dyrkes i det rumænske klima.

I dag dyrkes der mange internationale druetyper med Pinot Noir som den mest fremtrædende, men også Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay supplerer lokale grønne druer som Fetesca og Grasa.

I dag foretages klassifikationen efter druernes modenhed, som man kender det fra Tyskland. Rumænske hvidvine er ofte lidt tørre, og rødvin afdæmpede.

Som nævnt er der dyrket vin her i mange år, formentlig tilbage til romertiden, vurderes det. Men 2. verdenskrig og det efterfølgende jerntæppe, der sænkede sig over Østeuropa, gjorde ikke noget godt for det rumænske vinlandskab. Det blev ganske enkelt forsømt, og rumænerne har ikke været det samme oplagte vininvesteringsmarked, som f.eks. Ungarn og Bulgarien efter murens fald.

De fleste vingårde vest for Craiova har åbent for besøg af nysgerrige vinturister.

De fleste vingårde vest for Craiova har åbent for besøg af nysgerrige vinturister.

Foto: Wirestock

Rumænsk vinproduktion har dog fået et stort comeback som Europas 6. største vinproducent og er nummer 13 på verdensplan. Der er i dag 250 større vinproducenter i landet med tilsvarende kældre og hovedparten er åbent for besøg. Den bedste årstid for besøg på vingårde er i perioden april til oktober, og har man god tid, så arranger et road-trip rundt i landet. Det er faktisk kun højdeområderne, der ikke er ideelt til vindyrkning. De fleste regioner har vinproduktion.

Efter en lidt grå start efter den kolde krigs ophør, så træder Rumænien for alvor i karakter som vinnation. Det kommer så vineventyrere til gode nu. Med direkte forbindelse til Craiova er det let at udforske to centrale dele af det store lands vinområde. Dertil er der ofte lokale og meget hyggelige vinfestivaler i Craiova by og opland. Det er nemlig ikke alle vingårde, der flasker deres vin, men sejler på tap, og det gerne til festivaler, hvor der som regel også er gang i grillen med lokale delikatesser.

Flyv til Craiova og opdag gamle vingårde og slotte.

Flyv til Craiova og opdag gamle vingårde og slotte.

Foto: Cristim77 - Dreamstime.com

To store vingårde nær Craiova skal fremhæves som de mest oplagte at besøge. Oprisor, der blandt andet har fået et rygstød af tre franske vinnørder, og Catleya. Forvent nu ikke faldefærdige grå gårde a la parodier på triste dokumentarfilm – det er moderne og toptunede vingårde, der står smukt i landskabet, der bølger her.

Begge vingårde har hjemmesider på engelsk og er meget imødekommende overfor nysgerrige udenlandske gæster.

Vingårdene ligger vest for Craiova for foden af Karpaterbjergene, og der er motorvej næsten til døren. Det bliver nærmest ikke nemmere. Fly og motorvej næsten direkte ud i et af Europas mest spændende vinområder.