logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Göteborgs gode liv

Sveriges næststørste by har ambitioner om at blive verdens bedste by at leve i, og den er godt på vej.

Af Judith Betak

Tre års fest må der til, når fødselsdagen er 400 år.

Sådan bliver det i hvert fald i Göteborg, hvor byens officielle historiske fødselsdag blev fejret 4. juni 2021, men hvor festen fortsætter i både 2022 og 2023.

Coronaen har nemlig forsinket flere af de store nye anlæg, der skulle markere jubilæet. En ny stor park i frihavnen og et havnebad nåede for eksempel ikke at blive klar.

Det er som om, at historien gentager sig. For 100 år siden blev store byggerier også forsinket til jubilæet. Dengang var det den spanske syge, der var årsagen til, at både Kunstmuseet, forlystelsesparken Liseberg og Trädgården først blev færdige et par år senere, og nu vil fejre deres 100 år i 2023 samtidig med, at den nye jubilæumspark og badet efter planen kan indvies.

Men hvor det var pompøse nybygninger, der var byens gave til sig selv i 300-året, er det de mere bløde værdier, det handler om i 400-året. Man vil udvikle Göteborg til et endnu bedre sted at besøge og at leve og arbejde i, som det siges på byens jubilæumshjemmeside.

Andre tør godt sige det direkte: Vi vil gøre Göteborg til verdens bedste by - og set med en turists øjne, er man godt på vej.

Når man går rundt i byens centrum, om det så er i den gamle bydel inden for voldgraven, ad den brede ”avenyen” eller Kungsportsavenyn med alle restauranterne og forlystelserne eller i det hyggelige nabokvarter Haga med gamle træhuse og gader med brosten. Alle stederne er der påfaldende stille. Biltrafikken er meget begrænset sammenlignet med andre storbyer, og en stor del af den kørende trafik er stille, hvislende sporvogne.

Tilsæt den friske luft fra havet samt parker, grønne områder og træer i gaderne - og rammerne er perfekte. I dem er der livligt byliv med masser af gode forretninger og udeservering på gader og torve med caféer og restauranter, hvor kvalitet er en selvfølgelighed. Byen har 15 restauranter med i Michelinguiden, to af dem er Bib Gourmand og fire har en stjerne.

2 Haga Göteborg Foto Judith

Der er hyggelig provinsbystemning og sjove caféer i Haga-bydelen i Göteborg

Foto: Judith Betak

Gadekunst og gourmet

Man behøver ikke bevæge sig op i Michelin-højder for at få gode gourmet-oplevelser.

Prøv en traditionel svensk frokost. I Sverige er det ikke er almindeligt at have madpakke med på arbejde. Man går ud og spiser lunch.

Det kan man opleve på Röda Sten Konsthall. I restauranten med udsigt over Göta-elven er der hver dag allemands-frokostretter på menuen. Der er tre varme retter at vælge imellem. Med salat og efterfølgende kaffe er prisen 109 svenske kronor, godt 80 danske. Kunsthallen, som ligger lidt ude fra centrum lige vest for Älvsborgsbroen er indrettet i en tidligere kedelhal til en sukkerfabrik. Her er udstillinger af moderne kunst og kunstinstallationer.

Vil man have en lidt mere luksuriøs frokost ligger Sjömagasinet også ud til elven nogle hundrede meter ind mod byen. Den smukke restaurantbygning blev bygget i 1775 som pakhus i Ostindiske Kompagni.

Röda Sten er i øvrigt den ene ende af ”21 kilometer kunst”, som er et 400-års projekt med gadekunst i byen. Man kan gå eller cykle mellem mere end et halvt hundrede flotte væg- og gavlmalerier på ruten. Der er kort på jubilæumssiden: www.goteborg2021.com.

Et af de mange værker er i den gamle bydel i Magasinsgatan, hvor man på en parkeringsplads kan nyde både to store vægmalerier af den californiske kunstner Hueman og udendørs servering fra caféer og vogne med noget af byens bedste streetfood.

Den endnu ret ukendte restaurant Natur kan virkelig anbefales til aftensmaden. Natur finder du i Geijersgatan lige uden for den gamle bydel og nær Universitetet. En lille restaurant med plads til 20-30 gæster, hvor økologiske grøntsagerne er i centrum i køkkenet, og der er naturvine på hylderne.

3 Haga, Göteborg Foto Humbert Blanco, Wikimedia Commons

Provinsbystemning mellem gamle huse i Haga-bydelen i Göteborg.

Foto: Judith Betak

Vingården i byen

Kan man producere vin midt i byen? I Göteborg kan man. Nord for bycentrum syder og bobler det med nye initiativer i den forladte kødby i Gamlestaden. En tidligere svinestald har siden 2016 huset Wine Mechanics – ”Nordens eneste urban winery”.

Ved at være væk fra vinmarkerne kan man tænke helt ud af boksen og blande druer på kryds og tværs, forklarer de to ejere. Og det gør de og køber druer i forskellige lande og får dem fragtet til Sverige i store kølevogne.

Wine Mechanics har naturligvis også en restaurant og vinbar med udsigt til vinfade, vinkar og produktionsanlæg. Her er er menuerne lavet efter vinene.

Om hjørnet i et tidligere slagtehus har et eksperimenterende bryggeri til huse. Spike Brewery begyndte som en hobby i 2015, men er nu en virksomhed, der fremstiller specielle øl med endnu mere specielle navne: Monkey Business, Likwiddated eller Lipslider for eksempel.

”Kreativitet er vores mission, musik er vores passion, og øl får hjulene til at dreje”, som folkene bag siger. Der er jævnlig specielle arrangementer og musik i tappehallen og også udendørs servering om sommeren, hvor der hver lørdag eftermiddag er dj's med vinylerne fremme

Göteborgs 400 års historie opleves på bedste måde i Stadsmuseet, som har adresse Osindiska Kompaniets gamle hovedbygning på Norra Hamngatan i den gamle bydel. Her har hvert af de fire århundreder fået sin nye udstilling, og den seneste er helt specielt. Hvor de øvrige er mere traditionelle kronologiske historiske gennemgange, er de sidste 100 år beskrevet med en stor samling af ting og sager, som byens borgere har indleveret eller peget på, som det, der er med til at betegne Göteborg for dem.

Det er som at gå på skattejagt på godt og ondt. Bare for at nævne nogle få ting: Den allerførste Volvo, den antisemitiske avis, der blev udgivet i byen før Anden Verdenskrig og de grønne plyskaniner indkøbt i USA lidt tilfældigt, som endte med at blive forlystelsesparken Lisebergs elskede maskot.

4 Haga, Göteborg Foto Judith

Sjove forretninger og hyggelige caféer i Haga-bydelen i Göteborgs centrum.

Foto: Judith Betak

5 Street Food And Streetart I Magasingatan Foto Judith

Man kan nyde både street-food og street-art – her den ene halvdel af to store vægmalerier af den californiske kunstner Huemans – på P-pladsen i Magasingatan.

Foto: Judith Betak

6 Cafe Magasinet, Göteborg Foto Judith

En af Götborgs mange små oaser med helårs grøn stemning i Café Magasinet.

Foto: Judith Betak

7 Streetart Sovende Dreng Maryq Artscape Foto Gustavtörnqvist, Visitvestsverige

Den store sovende dreng er malet af den russiske street art kunster MaryQ.

Foto: Judith Betak

8 Streetart Göteborg Foto Judith

Der er en løve i Göteborgs byvåben og også i Lyons, hvor street art kunstneren kommer fra. Derfor malede han naturligvis en drabelig løve.

Foto: Judith Betak

9 Sporvogne På Södra Allégatan, Göteborg Foto Arild Vågen, Wikimedia Commons

Der er begrænset trafik i Göteborgs centrum, og en stor del af den offentlige trafik er sporvogne.

Foto: Arild Vågen, Wikimedia Commons

10 Museum Originale Lisaberg Maskotter Foto Judith

Med på udstillingen i Göteborgs Stadsmuseum er de originale grønne kaniner indkøbt for mange år siden i USA, som er blevet Lisabergs elskede maskot.

Foto: Judith Betak