logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Opdag det østligste Kreta

Af Søren Sorgenfri

Kreta er en absolut feriefavorit for os danskere. Det rødbedefarvede pas fremvises i tusindtal hver sommer, når der med store forventningers suk ses frem til en uge eller 14 dage i varmen og ved havet.

Chania er danskernes hovedby, men den aflange bjergrige ø har så meget mere at byde på end den gamle venetianske havn, hvor hyggelig den end er.

Chania er kun ikke danskernes, men også det vestlige Kretas primære by og øens anden halvdel – den østlige – er noget mere overset og ukendt terræn.

Kretas østligste region er Lasithi. Denne del af øen er ikke på sammen måde mærket, eller velsignet om man vil, af masseturismens hovedstrøg.

Det giver en anderledes ro og upoleret ferieoplevelse. Hvordan og hvor?

Selv når noget skal opdages for første gang, så kan det hjælpe med et skattekort i hånden.

Sissi er en lille fiskerby 35 kilometer øst for Heraklion. Der er også andre fiskerbyer på Kreta, men de fleste af dem er efterhånden konverteret til at leve primært af turisme. Sissi er en stadig fungerende og tilmed velfungerende havn, hvor den friskfangede fisk landes og forhandles og formentlig ender på din tallerken senere på dagen. De lokale tavernaer siges at servere Kretas bedste sea food.

Strande som Paralia og Avlaki og andre tæt ved Sissi er enten sand eller stenstrande i lavt tempo.

Sissi er det postkort, man ønsker sig. Det er med hav og bjerge i ryggen Middelhavet, når det er bedst med varme farver. Naturparker, højdedrag og bjergveje kalder på naturoplevelser, hvorfor bade- og vandreferie nemt kan kombineres her. Husk vand!

De madglade bør også have regionens hovedby Agios Nikolaos på spisekortet. Det er også den mest turistede by ment på den gode måde udi komfort og butikker, men en stor del af byens restauranter sværger til lokale råvarer, hvilket skiller sig ud fra andre byer, hvor restauranterne oftere tyer til metervarer.

Lasithi. Foto. Amitai Dreamstime.Com

Foto: Amitai Dreamstime.com

Dykkerglade gæster kan med fordel kontakte områdets mange dykkervirksomheder for kurser og guidede dives. Under havoverfladen gemmer der sig en helt anden verden med skibsvrag, historiske ruiner og smukke fisk og rokker. Stranden Havania er en anbefaling værd til snorkling, og Vai er oplagt til en afslappet dag med udsigt til blødt sand og bølger.

Landsbyen Elounda ligger tæt ved Agios Nikolaos, og er ideel for dem der drømmer om en ferie med absolut fred og ro med en god bog i hånden eller lydbog i ørebøfferne med udsigt til rustikke strande og klipper. Elounda kan nemt kombineres med udflugter til Agios Nikolaos med lokalbusserne.

Kreta har en central placering i den græske mytologi. Det giver muligheder for spændende heldagsudflugter, som dog anbefales til udenfor højsæsonen. Når solen bager i højsommeren, så er det vanskeligt at motivere sig selv til ret meget andet end et dyp i bølgerne og noget koldt i glasset under skyggen.

Indlands på Lasithi plateauet er Zeus’ grotte et fascinerende kig ind i Kretas geologiske indre og samtidig besøg via tidsmaskinen til den græske mytologi. Grotten menes at være overguden Zeus’ fødested, og vandring i grottesystemet kan kombineres med turpakker og halvdagsudflugter med firehjulstrækker til den forvredne natur med vindmøller, olivenlunde og grotter.

Knossospaladset en kort køretur syd for Heraklion er Kretas største turistattraktion som vidnesbyrd om den mægtige minoiske kultur, der herskede i denne del af Middelhavet for 5000 år siden, som en af antikkens mest veludviklede samfund.

Ruinerne er velbevarede og udgravede og naturligvis velbesøgte. Et alternativ er det mindre kendte palads fra samme tidsperiode, Phaistos. Stik syd fra Heraklion, men med hovedvej over bjergene til paladset på sydkysten.

Hvis man ikke kan holde sig i ro og nyde stranden, så er øen Spinalonga en overvejelse værd. Den lille ubeboede ø er blot en kort færgesejlads væk fra Agios Nikolaos eller fiskerlejet Plaka. Spinalonga kan gås rundt på en times tid og har stenstrande, men det er ikke den primære grund til at besøge spøgelsesøen. Den har nemlig tidligere været beboet med en venetiansk fæstning som det centrale og mere end 500 år gammelt bygningsværk. I nyere tid har øen været behandlingshjem for spedalske. Behandling med et gran salt idet, da sygdommen faktisk kunne behandles, blev spedalske behandlet på egentlige hospitaler. Øen var derfor reelt opbevaring af syge, men har i årtier været uden indbyggere. Tomme butikker og restauranter står derfor tilbage som en kulisse over en svunden tid, og er ikke overraskende et populært spot for turister på jagt efter fede steder til at skyde billeder til Instagram eller andre sociale medier. En lille butik gør det muligt at købe vand og snacks.

Mere? Okay. For dem der drømmer om 14 dage i en by ved havet af beskeden størrelse, men stadig med en bys muligheder, så er Sitia sagen. Der bor lidt under 10.000 indbyggere i fiskerbyen, der er beriget med en fin strand i centrum af byen. Kun en begrænset turismestrøm er nået hertil de allerøstligste kanter af Kreta, hvorfor Sitia er en rolig, fredelig og autentisk ferieoplevelse med en lille bys puls, en strand med blåt flag og snævre smalle gader lige til telefonens fotoalbum.

Vai. Foto. Patryk Kosmider Dreamstime.Com

Foto: Patryk Kosmider Dreamstime.com