logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Istanbul er en skattekiste af hemmeligheder

Af Søren Sorgenfri

Man siger, at man kan bo et helt liv i Istanbul og stadig ikke have set det hele. Istanbul har helt indlysende en lang række berømte seværdigheder, men millionbyen har også hemmeligheder.

Hvor?

Læs bare videre her.

Kanlica

Tag færgen til den asiatiske side af Istanbul og opdag dette rolige kvarter. Kanlica er ikke mindst berømt for sine smukke træhuse ned til Bosporus og huse er måske en underdrivelse. Der er mere tale om palæer. Her kan man også tage en svømmetur i det berømte mørke vand. En lokal delikatesse i dette kvarter er yoghurt med rørsukker.

Istanbul. Foto. Ahmet Ariturk Dreamstime.Com

Foto: Ahmet Ariturk Dreamstime.com

Kadiköy markedet

Man får flere oplevelser med her. For det første den kølige vind på færgeturen til Kadiköy fiskemarked. For det andet fornemmelsen af et stort og inspirerende marked, hvor mange lokale handler til dagligdagen. Her er ikke kun fisk på programmet, men oliven, ost, honning, krydderier, grøntsager og meget andet godt til menuen. Derudover ser man vel nok det bedste street-art som Istanbul har at byde på i dette kvarter.

Istanbul. Foto. Maura Reap Dreamstime.Com

Foto: Maura Reap Dreamstime.com

Rüstem Pasha moskeen

Denne moske adskiller sig markant arkitektonisk fra byens øvrige moskeer takket være sin minimalistiske indretning. Desuden er moskeen tilbage fra 1600-tallet hjemsted for et virkelig ukendt museum – museet for ægte tæpper. Det hører man ikke mange hviske om.

 

Kvarterne Fener og Balat

De to bydele Fener og Balat er på UNESCO’s liste over verdensarv og en del af Istanbuls gamle bykerne. De ligger på den vestlige side af Det Gyldne Horn – en arm af Bosporusstrædet. Flotte bydele med imponerende huse og et stort udvalg af fotogene kirker. Balat har stærke jødiske forbindelser, da det var her et stort antal jøder på flugt fra den spanske inkvisition slog sig ned i Middelalderen. I Balat finder man også Cifit basaren nær synagogen med lige dele loppefund, retromøbler, antikviteter og spejlmagere.

Fener er byens gamle græske område og begge bydele er en skattekiste af cafeer og restauranter i snævre og stejle gader flankeret af farverige huse og bygninger.

Istanbul. Foto. Sirio Carnevalino Dreamstime.Com

Foto: Sirio Carnevalino Dreamstime.com

Belgrad skoven

Kan man friste med en tur i det grønne? Belgrad skoven kaldes for Istanbuls lunger. Placeret i udkanten af millionbyen så er den store skov et attraktivt område for enten en gåtur eller længere vandretur. Det er også muligt at leje mountainbikes og køre på fede spor her. Skoven består af i alt ni naturområder med de berømte akvædukter Valens som epicenter. En forårsdag under kastanjetræernes skygge med en kop tyrkisk te og hjemmebag kan noget virkelig rart.

 

Langs Bosporus

Bebek bydelen ligger på den europæiske side af Bosporus og ideel til en gåtur langs Bosporus mørke vand. Bebek værdsættes også af de lokale, der gerne kommer her til fra andre dele af den store by.

Smukke farverige huse ligger som smurt op ad højdedraget med udsigt over havet, og timer her er godt brugt til at nyde viewet eller gå på cafe-safari og prøve kræfter med bydelens anerkendte is og kagecafeer.

Shutterstock 511165471

Foto: Resul Muslu

De erfarne restauranter

Istanbul er en sand verdensby med mange forskellige køkkener repræsenteret, men det lokale køkken står stærkt i billedet. Der er således restauranter i byen med mere end 150 års eksistens som bevis på deres kogekunst.

Tarik Kalkanoglu Pilavi åbnede i 1856 – dog i Trabzon, hvorfor søsterrestauranten i Istanbul er af noget yngre dato – og serverer tyrkiske specialiteter værdig for en sultan.

I 1867 blev den første döner kebab langet over disken i byen Bursa og resten er gastronomisk historie. En döner i Istanbul har dog ikke meget tilfælles med en dansk kebab i pitabrød, men en noget mere smagfuld oplevelse. Kebapci Iskender i Kadiköy er et super sted at sætte tænderne i en old school Istanbul-döner.

Haci Abdullah Lokantasi er Istanbuls ældste restaurant og kørte den første servering i 1888. Med en beliggenhed nær Taksim Pladsen har den over tid udviklet sig til en gastronomisk institution hos mange lokale, som har et næsten nostalgisk forhold til denne særlige restaurant. Menukortet er lige dele overvældende og imponerende og det rette sted at fare vild på den gode måde i det tyrkiske køkken.

Köfte har stået på menuen i Anatolien siden tidernes morgen og har givet inspiration til flere af Istanbuls ældste restauranter. F.eks. Meshur Filibe grundlagt i 1893 af bulgarske immigranter. Spisestedet ved Hoca Pasa er stadig blandt Istanbuls mest populære, når det kommer til köfte. Det er ingen hemmelighed.

Istanbul. Foto. Derketta776 Dreamstime.Com

Foto: Derketta776 Dreamstime.com