logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Opdag Krakows gamle bydel i julen

Polens næststørste by elsker julen. Krakow byder derfor på en rigdom af højtidsoplevelser og julemarkeder.

Af Søren Sorgenfri

Der er to højtider, der overgår alle andre i den polske kalender. Påske og så julen. Det er med afstand de to vigtigste højtider i løbet af det store lands årshjul, hvorfor det ikke kan overraske ret mange, at julemarkeder er en stor ting i Polen.

Og den agtværdige og majestætiske kulturby Krakow er formentlig den bedste by i Polen til at opleve den polske variant af en juleby med flotte markeder.

Med sin gamle bydel, hestevognskørsel, brostensbelagte gader og en skyline med slotstårne så er Krakow skræddersyet til at sende sine beboere og gæster i et overdådigt julehumør.

Da 90 procent af polakkerne er katolikker, så giver det sig selv, at julen vejer tungt i den nationale selvforståelse.

Det mærkes tydeligt i Krakows gader, hvor der er jul og forventningsfuld glæde her, der og allevegne. Det gør heller ikke noget, at der er gode chancer for en hvid jul i Krakow, hvilket kun øger stemningen af jul.

Når du går rundt i byens gader, så vil du støde på juletræer, små scener med juleoptrædener, madboder og det hele akkompagneret af julesang fra de mange små kor, der optræder i gaderne i Krakows gamle bydel.

Juledag lukker butikker og markeder kl. 14:00, men til forskel fra mange andre europæiske storbyer, så lukker den polske jul ikke ned, men holder åbent. Julen fejres derhjemme, men opleves ude i gaderne i et lokalt fællesskab, hvor man ikke er i tvivl om, at alle byder ind for at sikre en dejlig og hjertevarm højtid.

Det Er En Tradition, At Krakows Store Katedral Får Byens Højeste Juletræ Som Pyntet Nabo. Foto. Agnes Kantaruk

Det er en tradition, at Krakows store katedral får byens højeste juletræ som pyntet nabo.

Foto: Agnes Kantaruk

Det gamle julemarked

Krakow er en gammel by og grundlagt i 1257. Med en handelsmæssig og politisk vigtig placering ved Vistula floden så har byen set kongedømmer komme og gå. Krig er kæmpet, men byen har bestået, og ofte været forskånet for ar efter konflikter. Derfor betragtes Krakow som en af Europas smukkeste byer.

Det gælder også, når det kommer til julemarkederne. Her er en Krakow lidt af en julemester, og det første julemarked i byen blev ifølge historiebøgerne holdt i 1400-tallet.

Nutidens julemarked omkring renæssancepladsen Rynek Clowny udgøres af cirka 100 boder med gratis adgang, men der er også mindre markeder rundt om i sidegaderne.

Dette julemarked er især berømt for sine boder, der sælger håndlavet julepynt og træskærerarbejde, legetøj og ikke mindst ravsmykker. Rav er for Polen lige så stort, som det er for danskerne, hvorfor julesmykker af rav er noget helt særligt på Krakows julemarkeder.

Blå Himmel Over Krakows Gamle Julemarked, Men Der Er Gode Chancer For Hvid Jul I Vinterkulden. Foto. Julie Scalzi.

Blå himmel over Krakows gamle julemarked, men der er gode chancer for hvid jul i vinterkulden.

Foto: Julie Scalzi.

En bid af julen

Et godt julemarked kan man naturligvis dufte på lang afstand. Duften er det første, der møder markedets gæster, og det faktisk før selve boderne kan ses.

Så medbring stor appetit. Her er tale om meget budgetvenlige priser sammenlignet med de danske julemarkeder og solid julemad.

Der er de særlige polske dumplings pierogi, der er grillspyd, lokale oste og naturligvis autentiske polske supper.

Der er vafler, ingefærbrød og det hele kan i bedste Ringenes Herre hobbit-stil skyldes ned med varm øl eller gløgg.

Menuerne på et julemarked kan være noget kødtunge, men for vegetarer er Krakows julemarked imødekommende. En god del af de traditionelle polske retter i julen er nemlig vegetariske.

Julemarkederne holder længe åbent, så husk at pakke dig godt ind. Når sneen falder i december, så er aftenkulden ikke til at spøge med i Polen. Et godt råd er at medbringe kontanter til markedet. Kontaktløs betaling er lige så udbredt som i Danmark, men på markederne er det som regel stadig kontanter, der er kongen.

I Røg Og Damp For Julemaden, Der Langes Over Disken Til Markedernes Mange Besøgende. Foto. Matyas Rehak.

I røg og damp for julemaden, der langes over disken til markedernes mange besøgende.

Foto: Matyas Rehak.

Juleaften

Det er ikke alle, der skal fejre julen i Danmark med en stor familie. Det er ikke ualmindeligt at fejre julen alene eller måske med et par venner. Eller bedsteforældrene der ’sidder over’ denne jul.

Så kan det være en ide at rejse til Krakow op til jul og blive til juledagene. Og dermed opleve den polske juleaften på en af de restauranter, der holder åbent.

Den klassiske polske julemiddag skal forbi 12 forskellige små retter heraf mange vegetariske, og der skal altid stå en plads tom for at understrege julens spirituelle vigtighed.

Hvis du ikke kan finde en restaurant, der holder åbent juleaften, så spørg dit hotelpersonale, fordi der spisesteder der holder åbent juleaften.

Krakows Julepyntede Gamle Bydel Er Skræddetsyet Til Højtiden. Foto. Matyas Rehak.

Krakows julepyntede gamle bydel er skræddetsyet til højtiden.

Foto: Matyas Rehak.

Oplevelser

Krakow lægger gader til en lidt pudsig konkurrence i julen nemlig en julekrybbekonkurrence. Her dystes der på udsmykning, omfang og der skal som regel også indgå et kagehus.

Derudover skal de mange julelys, koncerter og julepyntede butikker nydes, og er du så heldig, så sneen drysser ned over byen, så tag det varme tøj på og sæt kursen mod højen Wavel, hvor også slottet af samme navn kigger ud over byen.

Den sneklædte udsigt over Krakow er et smukt vidnesbyrd om, hvorfor Polens næststørste by er en af Europas mest julede byer.

Køb Et Af De Hjulformede Julebrød Med Hjem Til Ferielejligheden. Foto. Matyas Rehak.

Køb et af de hjulformede julebrød med hjem til ferielejligheden.

Foto: Matyas Rehak.