logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

City Surprise: Lissabons bedste tourguide er en sporvogn

Af Søren Sorgenfri

De fleste velbesøgte storbyer har et bredt udbud af guidede tours. Rundvisninger til historiske seværdigheder, pubber, ølstuer, kirker, pladser eller sågar en spøgelsestur.

Typisk med kompetente guider som bannerfører for flokken af nysgerrige turister, men i Lissabon kan man nøjes med en tur i sporvognen.

Der er nemlig mange gode grunde til at besøge Lissabon, men vi holder os på et snorlige spor her. Bogstavelig talt. Der er nemlig tale om en af Europas mest berømte sporvognslinjer; den lille linje E28, der samtidig bliver en de facto tour rundt i byens landskab af seværdigheder. E står i øvrigt for elektrisk.

De små gule sporvogne på netop denne linje er berømte af flere årsager. De er over 100 år gamle, de kan ikke udskiftes og ruten snor sig gennem de stejleste og mest snævre gader i den portugisiske hovedstad.

Faktisk så snævre at moderne sporvogne ikke kan klare jobbet, hvorfor de små sporvognsoldinge må tage tjansen og klø på.

Det giver gæster en hyggelig tur i de gamle, men absolut velfungerende vogne der bliver en de facto sightseeing rundtur i de gamle bydele, hvor mange seværdigheder passeres undervejs, når den lille gule vogn skramler igennem Graca, Alfama, Baixa og Estrela.

I andre byer var disse sporvogne med det blankpolerede træinteriør sendt på museum eller til ophuggeren, men ikke her. De tøffer troligt videre.

Det skal siges på forhånd, at eftersom linje E28 snart fylder 100 år, så kører den gennem den del af Lissabon, der er af ældre dato, så den sightseeing som vognen ’tilbyder’ er byens historiske bygninger. Får man allergi af den slags ture, så tag på stranden eller udforsk Lissabons enorme katalog af gode spisesteder eller måske bare en fotosafari rundt i de snævre gader.

Og så ombord!

Lissabon. Foto Alvaro German Vilela Dreamstime.Com

Foto: Alvaro German Vilela - Dreamstime.Com

Stiger man på ved endestation Campo Ourigue, er den første seværdighed på ruten kirken Basilica da Estrela. Kirkens enorme kuppel kan ses fra det meste af byen på grund af kuplens omfang og placering på et højdedrag i den vestlige ende af byen. Herefter følger den store parlamentsbygning i det gamle Sao Bento palads, før ruten sætter kursen mod havnen og undervejs passerer statuen af digteren Luis de Camoes, der har den samme store placering i portugisisk litteratur, som HC Andersen har i den danske. Er man brødflov her er pladsen et udmærket stop for et cafebesøg. E28 fortsætter sin færd ned til Lissabons hovedgade og primære strøg, Rue Augusta og den enorme og pompøse plads Praca do Comercio, der vender ud mod havet. Pladsen er flankeret af majestætiske administrationsbygninger som vidnesbyrd om den tid, hvor Portugal var en stor søfartsnation med afrikanske og sydamerikanske koloniinteresser.

Lissabon. Foto Wessel Cirkel Dreamstime.Com

Foto: Wessel Cirkel - Dreamstime.com

Derfra forbi Sankt Antonios kirke der har en helt central placering i Lissabons historie. Helgenen Sankt Antonio blev født, hvor kirken står i dag. Sankt Antonio var barn af velhavende forældre, men frasagde sin rigdom for sin franciskanermunk for at bruge sit liv på sin tro og arbejde for de fattige. Derefter kommer Lissabons store katedral fra 1147, der har modstået byens tidligere store jordskælv. Stå af ved Portas do Sol for byens bedste udsigtspunkt før turen fortsætter til St. Vincent klostret, som er imponerende i størrelse og omfang. Allerede her er den lille sporvogn på hårdt arbejde, for det går op nu. Stejlt til Graca bydelen, som ligeledes er værd at ’afhoppe’ i. For smukke gamle bygninger og udsigten fra Lissabons højdedrag.

Herfra kan man køre retur og stå af ved Portas do Sol og gå op til Lissabons store slot efter en køretur med linje E28, der er en royal værdig, men ikke koster mere end en dagsbillet.

Et godt råd er at tage sporvogn 28 tidligt eller sent på dagen for at undgå dagens store mylder af rejsende, der skal fragtes rundt. Tag et ydertidspunkt og få vognen mere eller mindre for dig selv. Køb eventuelt en 24 timers billet, der dækker alle byens offentlige transportmidler, så behøver du ikke koncentrere dig om andet end at stige af og på for den dag.

Lissabon. Foto Jason Row Dreamstime.Com

Foto: Jason Row - Dreamstime.com