logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Bliv forført af Madrid og lad byen mætte dine sanser

Den spanske hovedstad er et mekka for madelskere, der vil leve det gode liv og opleve en by i konstant bevægelse.

Af Nicolai Lisberg

Der findes flere fortællinger om, hvordan tapas opstod som koncept. Selve ordet kommer fra verbet tapar og betyder at dække noget. En af de mange historier går på, at en tapa for mange år tilbage havde en meget lavpraktisk effekt, da et stykke brød med lufttørret skinke blev benyttet til at dække gæsternes glas, så der ikke fløj fluer derned. Et andet sagn går på, at det var den spanske Kong Alfonso d. 10., der i det trettende århundrede nærmest befalede, at de mange beværtninger bød deres kunder noget brød og pålæg, når de drak øl, så de ikke skulle blive sanseløst berusede.

Det menes godt nok, at det var i Andalusien, at tapas havde sit udspring, men i dag findes der få byer med et bedre udbud i denne specialitet end Madrid. Og skal du opleve det autentiske Madrid, skal du opleve det spisende. Lad de mange tapasbarer guide dig, og du vil blive forført af den kosmopolitiske storby og dens mange nuancer.

Søndagen er normalt dagen, hvor spanierne slapper af, men Madrid er ikke som andre byer, og området La Latina nær Plaza Mayor er bestemt ikke som andre områder. For det er i dette labyrintiske kvarter, at essensen af Madrid kommer frem hver søndag, når turister og lokale går fra bar til bar og nyder lidt at spise og drikke.

Der er en ganske særlig summen i området sådan en søndag, uanset hvornår på året du lægger vejen forbi, og selvom du finder en dejlig bar midt i solen, så lad ikke mageligheden forhindre dig i at besøge flere af de små beværtninger. Fordi de alle har deres egne lokale specialiteter, og fordi byen Madrid altid er i bevægelse. Maden skal nok mætte, men du bliver aldrig mæt af Madrid.

Madrid. Foto. Tupungato Dreamstime.Com1

Foto: Tupungato Dreamstime.com

Den har måske ikke samme antal seværdigheder som London, Paris eller Berlin, selvom kunstmuseet Prado og det kongelige palads selvfølgelig skal krydses af tjeklisten, men tager du til Madrid, tager du af sted for at opleve og fornemme stemningen. Metroen forbinder hovedstaden på fineste vis, men byen er ikke større, end du kan gå rundt til de fleste ting, og det er som om, man næsten fornemmer, hvordan man bliver ført rundt i byen. Fra de mange, store pladser som Plaza Mayor og Puerta del Sol, der er byens puls og knudepunkt, til arkitektoniske monumenter som byporten Puerta de Alcalá og forbi Madrids svar på Broadway og Times Square, Gran Vía. Hvert hjørne er en ny fortælling.

Og til hver af byens mange historier knytter sig noget at spise. Måske fordi det var i Madrid, at verdens ældste restaurant, Sobrino de Botín, i 1725 så dagens lys. Den ligger i dag samme sted, som den altid har gjort, men den har desværre udviklet sig til lidt af en turistfælde, så du kan nøjes med at passere og i stedet gøre hold på madmarkedet Mercado San Miguel, der på fin vis, med sin genkendelige facade, kombinerer to af byens stoltheder. Arkitektur og gastronomi. Skal det i stedet være sødt, så kan du heller ikke lade muligheden forpasse for at besøge San Ginés. En café der siden slutningen af 1800-tallet har serveret nogle af Spaniens mest berømte churros, der dyppes i en varm chokolade så tyk, at den næsten kan skæres.

Madrid. Foto. Alenakravchenko Dreamstime.Com

Foto: AlenaKravchenko Dreamstime.com

Det er næsten en kunst at undgå at finde en fortovscafé, der serverer en god kaffe til få penge, men bed om at få din cortado eller café con leche med, og slå vejen forbi den store park Buen Retiro. Det er byens grønne åndehul, hvor unge og ældre opholder sig for at slappe af eller løbe en tur gennem de smukke haver og forbi den flotte sø og den berømte glaspavillon.

Der er fart over Madrid, og derfor er det måske heller ikke overraskende, at byen er hjemsted for to af verdens bedste fodboldhold. Real Madrid og Atlético Madrid. De to mandskaber har de senere par år vundet spanske mesterskaber og europæiske titler, og selvom de som klubber er meget forskellige, så er du uanset om turen går til Santiago Bernabéu (Real Madrid stadion) eller Wanda Metropolitano (Atlético Madrid stadion) garanteret en fodboldoplevelse udover det sædvanlige. Men husk fuglefrøene, de velkendte pipas, som enhver spansk fodboldtilhænger ynder at spise under en kamp. For Madrid skal opleves spisende og i bevægelse.