logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Menorca – den festlige og fredfyldte ø

Af Nicolai Lisberg

Det er tidligt morgen i slutningen af juni, og blandt den store menneskemængde er der helt stille, mens intervallerne mellem en sagte fløjten og et slag på en lille tromme bliver stadigt længere og længere. Bum….bum…….Så ophører lyden, og de tusindvis af tilhørende klapper og hujer, mens enkelte vifter en tåre væk fra øjenkrogen.

Det er et følelsesladet øjeblik afslutningen på Sant Joan. Den største af de mange fester, der foregår i sommermånederne over hele Menorca. Forud er gået flere dage med en enorm byfest af den slags, som alle tager aktivt del i, og hvor de lokale åbner deres hjem. Hvor hundredvis af sortglødede heste og ryttere triumferer rundt i byen, stejler og dyster i diverse konkurrencer omgærdet af op mod 100.000 mennesker, der lystigt synger med på de lokale sange, nyder lokale specialiteter og drikker gin og lemon. Masser af gin og lemon. En tradition, der hvert år lokker tusindvis af turister til Ciutadella på den vestlige del af øen, og som for de lokale er selve definitionen af det at være fra Menorca. Hver lille by, hver sin store og stolte fest.

Festerne indledes i slutningen af juni i Ciutadella og afsluttes i september i Alaior, så der er rig mulighed for at tage del i festlighederne, når du besøger øen og dermed få et indblik i de helt særlige traditioner, der er forbundet hermed.

Og hvorfor skulle de lokale da ikke også nyde livet på denne paradisø, der har er flere strande end Mallorca og Ibiza – tilsammen! Fra de rødgyldne strande med det smaragdfarvede vand i nord til de kridhvide sandstrande og det næsten transparente hav i syd, der ligner noget, man ellers kun ser på et postkort. Spring ud fra klipperne på Cala Mitjana i syd, eller forkæl dig selv med et mudderbad på Playa de Cavalleria i nord for at opleve strandenes mangfoldighed.

Menorca. Foto. Blurf Dreamstime.Com

Foto: blurf - Dreamstime.com

Modsat naboøerne fra Mallorca og Ibiza, så har Menorca formået at holde masseturismen nede, og derfor findes der fortsat flere uspolerede sandstrande, hvor der ikke står hoteller lige op og ned i vandkanten. De bedste af strandene kræver en lidt længere gåtur, men det er bestemt umagen værd, som strandene troner frem i det fjerne.

Og ellers er det som bekendt rejsen, der er selve målet, og rejsen er i dette tilfælde unik. For øen er omkranset af et 180 kilometer langt stisystem, der kan tilbagelægges på gåben, på mountainbike eller på hesteryg, og hvor landskabet og omgivelserne synes at ændre sig for hver tilbagelagt kilometer på en af de smukkeste ruter i Spanien. Det er også muligt at leje små både, som du kan sejle rundt på fra bugt til bugt og nyde Menorca, der kun synes at blive endnu smukkere fra havet af.

Der er generelt noget fredfyldt over øen, hvorfor det også er blevet spaniernes tilflugtssted i sommermånederne, når de skal trække stikket. For en uge her føles som to, og selvom øen har en beskeden størrelse, så har den et utal af oplevelser at byde sine gæster på.

Menorca. Foto. Delstudio Dreamstime.Com

Foto: Delstudio - Dreamstime.com

Menorca har gennem historien været under både romersk, britisk og arabisk styre, og det afspejles også i arkitekturen og udformningen af øen. Talatí de Dalt i nærheden af hovedstaden Mahon er en forhistorisk og velbevaret talayotisk landsby, der giver et indblik i livet på øen for over 2.000 år siden, og der er flere indbyggede og underjordiske huler og grotter, som man selv kan gå på opdagelse i fra både land og vand. Mest kendt er Cova d'en Xoroi, hvor du kan slænge dig på en divaneser, mens du nyder en drink, ser ud over havet og solnedgangen eller nyder en af de mange koncerter, der har en hel speciel akustik.

Og når sulten nærmer sig om aftenen, så er Menorca også leveringsdygtig. Øen har flere fine restauranter med menuer til ganske overkommelige priser, hvor en placering lige midt i Middelhavet gør dem særligt førende, når det kommer til fisk. Mahon har verdens største naturlige havn, som du kan lægge vejen forbi, men for den bedste restaurantoplevelse må du ikke snyde dig selv for den lille landsby Fornels. Her er den lokale ret, Caldereta de langosta, en slags særlig hummersuppe, selve smagen af Menorca, som du sidder der i de lune aftentimer, nyder et glas lokalproduceret vin og spejder ud over havnepromenaden og de små, hvide sejlbåde, der ligger og gynger, mens sommerens synes at vare for evigt.