logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

City surprise: Varm julehygge i Prag

Den tjekkiske hovedstad er kendt for historiske bygninger, flotte pladser og god øl, men nok ikke så meget for sine julemarkeder. Det er synd, for de er blandt de hyggeligste i Europa.

Af Judith Betak

Når der er en duft af varm vin i luften, og stegeos fra pølser på trækulsgrill hvirvler op mellem de små træhytter, der som hyggelige landsbyer er dukket op på byens pladser og brede alléer – ja, så ved man, at det snart jul i Prag.

Den tjekkiske hovedstad er fra sidst i november og i december et eldorado i julemarkeder, som i julestemning bestemt kan konkurrere med det øvrige Europas markeder.

Her finder man for eksempel de smukkeste rammer.

På det gamle bytorv, Staroměstské Náměstí, midt i den gamle bydel, Staré Město, er markedet med fine træboder og store pyntede juletræer indrammet af imponerende historiske bygninger, elegante palæer, det gamle rådhus, Nationalgalleriet og Týn-kirken, der ligner noget Disney kunne have tegnet.

Eller Prags stolte vartegn, Pražský hrad, slottet på toppen af klippen på den anden side af Vltava, eller Moldau som Tjekkiets længste flod hedder på tysk, der er baggrund for et af byens nyere julemarkeder. Det er bare fem-seks år siden, at markedet dukkede op her på St. Georges Pladsen, Náměstí U Svatého Jiří, men det er allerede blevet en tradition med kunsthåndværk, julestads og souvenirs i boderne, og her kan man også finde finurlige og unikke gaver, man ikke ser andre steder. I tilgift får man endda den flotteste udsigt ned over den gamle bydel.

Pražský Hrad Slottet Paa Toppen I Prag

Pražský hrad - Slottet på toppen af bjerget

De lokales favorit

Spørger man Prags beboere, hvilket julemarked, der er det bedste, er det overraskende hverken det gamle torv eller slottet, de nævner. Det er markedet på Fredspladsen, Náměsté Míru.

Omgivelserne her er ikke så imponerende. Her er træer, gader og kønne huse omkring pladsen, og St. Ludmilla kirkens to høje spir rager op over julemarkedets små boder. En stor fordel er, at her ikke er nær så mange mennesker som i den næsten ugennemtrængelige vrimmel i de mest centrale og kendte julemarkeder.

På Fredspladsen kan man finde fine ting, for eksempel ting i lammeskind, duftende sæber, julepynt, honningkager og så selvfølgelig boder med mad og drikke. Det hører sig til. Her er charme, og her er den stille julestemning.

Er de kulinariske oplevelser det, man går mest efter, er det lange julemarked på promenaden midt på den brede Václavske Nam et godt bud. Alléen går fra Nationalmuseet ned mod den gamle bydel, og her ligger duftende boder side om side.

Naturligvis kan man få skummende tjekkisk øl, men mere julet er den varme krydrede vin, svařené víno. Der er boder med trdelnik, som er cylinderformede søde kager, der bages på rør over trækul og drysses med sukker og hakkede valnødder.

Andre boder serverer sydende slanger, som de sammenrullede minimedisterpølser godt kan ligne. Men de hedder šnek – snegle. De fås som bayerske pølser eller krydret med chili og nogle steder er der også vinpølser. En hel sneglet pølse koster omkring en tyver.

Prag julemarked

Foto: Judith Betak

Prag julemarked

Foto: Judith Betak

Kafka og julen

Videre på vej ned mod turistmyldret på den gamle bydels torv kan man gøre en afstikker ned ad forretnings- og cafégaden Národni og måske få varmen inden døre over en rygende hed kop kaffe. Her bag Quadrio indkøbscenteret findes byens med garanti tungeste skulptur.

Det er en 39 tons ”levende” buste af Franz Kafka. Den er 11 meter høj og bygget op af 42 bevægelige lag i skinnende metal, som drejer individuelt og dermed danner forvrængede billeder af forfatterens ansigt for så at samles rigtigt igen.

Skulpturen er skabt af den tjekkiske billedhugger David Černý, hvis finurlige værker der er flere af rundt om i byen.

I et hjørne af pladsen omkring skulpturen ved Charvátova-gaden er der også blevet plads til et mini-julemarked.

Sådan er det i Prag – julemarkederne dukker op de mest ventede og uventede steder.

Tip: Traditionelt tjekkisk julepynt sirligt fremstillet af flettede halmstrå kan være svært at finde mellem bodernes moderne glinsende glaskugler. Men Manifaktura-forretningerne, dem er der flere af rundt om i byen, har det som regel. Samtidig kan man fra forretningernes spa-afdeling købe traditionelt produceret sæbe og kosmetik baseret på lokale ingredienser som for eksempel tjekkisk øl og vin.

Hvornår: Markederne åbner sidste weekend i november. Nogle lukker til jul andre først til Helligtrekonger, 6. januar.

Prag julemarked

Foto: Judith Betak