logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Øst møder vest i Sarajevo og god mad opstår

Af Søren Sorgenfri

Den kendte engelske kok Rick Stein har haft fornøjelsen af at rejse store dele af verden rundt udelukkende for at smage på lokale delikatesser. En af disse kulinariske programserier så den lune englænder spise sig vej gennem Balkan. For ved at dykke ned i lokale råvarer at forstå kultur og skikke.

Man behøver ikke at rejse igennem hele det ellers så smukke Balkan, men kan holde sig til en flyvetur til Sarajevo. Hovedstaden i Bosnien & Hercegovina gik så grueligt meget igennem i borgerkrigen, men er i dag ved at finde sig til rette i en ny og heldigvis fredelig tid på de kanter.

Sarajevo har en lang række seværdigheder at byde på, men frister ikke mindst sine gæster med et lokalt køkken, der er solidt og velsmagende.

Hvis man er lidt på udebane, når det er spisetid, så kan en guide til de lokale lækkerier være en hjælp. Et sådant kompas følger her.

Denne del af Europa har i århundreder været en smeltedigel af indflydelse af kulturer. Fra det hedengangne osmanniske rige, Østrig-Ungarn, jødiske, muslimske og græske traditioner samt det øvrige Østeuropa for blot at nævne et udpluk. Med input fra alle disse gastronomiske forgreninger så har Sarajevo samlet det bedste af det bedste op og sat sit eget præg på gryderne.

Det man kan være sikker på er, at den store smag står over alt andet, når først gryden simrer.

Cevapi

Forstil dig en aflang frikadelle monteret på et grillspyd. Og derefter har det så intet med en frikadelle at gøre, men er typisk blandet af mindst to typer fars og Cevapi fra to forskellige spisesteder smager ikke ens. Hvert spisested har sin egen hemmelige opskrift. Serveres med fladbrød, der lige runder grillen ganske kort før servering for at suge de grillede kødsafter op. Serveres i selskab med forskellige slags snittede grøntsager og pickles.

Sarajevo. Foto. Ossaidmasstv Dreamstime.Com

Foto: Ossaidmasstv Dreamstime.com

Begova corba

Denne suppe serveres ofte som en forret og selv om den er tyk, så ligger den let i maven. Grøntsagssuppens navn har referencer til tyrkisk for stammeleder eller adelsmand og afslører dens aner. Den kan serveres med kylling, men lige så ofte holdt på grøntsager som et glimrende vegetarisk alternativ. Det er typisk en suppe forbeholdt fester og højtider, men alle restauranter udi det traditionelle bosniske køkken har deres version af denne klassiker.

Shutterstock 1215306277

Foto: Veronika Kovalenko

Bosanski ionac

Her er vi virkelig ude i tung husmandskost med rigelige mængder kål, kød og kærlighed til tålmodighed. Det er en simreret, der helst skal stå og snurre i timevis så kød (typisk kalv eller lam) sammen med gulerødder, kål, løg, tomater, løg, hvidløg og paprika bliver mørt og sovset godt ind i hinanden. Det er en ægte arbejderret, der har overlevet fra siden Middelalderens Bosnien, og de versioner man finder på Sarajevos restauranter i dag, er et nøk mere sofistikeret end tidligere varianter.

Shutterstock 262564427

Foto: Fanfo

Burek

Som hurtig snack er burek det gode bud. En variant af det på nordiske breddegrader mere kendte pitabrød med grøntsags- eller kødfyld. Dog typisk kun med en type fyld. En slags grøntsag f.eks. dog må ost eller kød gerne kombineres med yderlige smagsgivere. Burek er så populært, at du vil finde restauranter kun med denne ret.

Shutterstock 1784395166

Foto: Omer Murat

Sogan dolma

Den ret kom til Sarajevo og omegn i 1500-tallet med ottomanerne og blev. Rettens navn betyder ’fyldte løg’, og ja det er jo ikke svært at regne resten ud.

Fyldte grøntsager er i det hele taget et hit i det bosniske køkken, men de fyldte løg serveres også til fester og højtider. Fyldet består som regel af ris og grøntsager og er på mange måder en værdig repræsentant for det bosniske køkken idet den tager tid, brug af krydderier begrænses til et minimum for lade de gode råvarer hånd i hånd med tålmodighed smage for sig selv.

Sarajevo. Foto. Fotokon Dreamstime.Com

Foto: Fotokon Dreamstime.com

Tufahija

Den søde tand finder også hurtigt et hjem i Sarajevo. Tufahija er nænsomt skrællede æbler kogt i sukkerlage. Æblet udhules og fyldes med et miks af valnødder, puddersukker og æggehvider. Når æblet er kølet af, glaseres det med sukkerlagen og serveres med flødeskum i selskab med bosnisk kaffe.

Sarajevo. Foto. Aliaksandr Mazurkevich1 Dreamstime.Com

Foto: Aliaksandr Mazurkevich1 Dreamstime.com

Seværdigheder

Sarajevo er en by med ar og sår der stadig er i gang med at hele. Det er få årtier siden Bosnien og det øvrige Balkan stod i flammer, og selv om det måske ikke er det mest hyggelige og romantiske punkt på dagsordenen, så bør man besøge mindst et af de mange informations museer, der minder os om, hvor hurtigt had kan fænge.

Som f.eks. Museet for krigsforbrydelser, museet for krigsbørn eller museet for de tunnelsystemer, der holdt byen i live under belejring.

Støt gerne de organiserede ture med rundvisninger rundt om i byen til seværdigheder typisk drevet af yngre bosnier med en historie at fortælle om en by, hvor øst møder vest og ofte kaldes ’Lille Jerusalem’ på grund af de mange folkeslag, der har fundet hjem her.

Derudover bør man besøge Den Gule Borg, se Sarajevos smukke rådhus og det skruede højhus Avaz, tage kabelbanen til højdedraget over byen med en imponerende udsigt som belønning.

Sarajevo. Foto. Amir K Dreamstime.Com

Foto: Amir K Dreamstime.com