logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Tirana – Europas nye in-sted er rig på historie

Albanien er et af Europas nye spændende steder at besøge.

Af Søren Sorgenfri

Man fornærmer næppe nogen ved at konkludere, at Tirana ikke er en typisk dansk destination for storbyferier.

Den albanske hovedstad og Albanien i det hele taget er på mange måder et nyt turistbekendtskab efter årtier som en lukket størrelse.

Man kan tage til Europas hovedstæder og shoppe uanset, hvilket land man rejser til, så skal man have en særlig oplevelse med hjem, så er man nødt til at dykke ned i landets historie og monumenter for at forstå Albanien som størrelse.

Derfor bringer vi her en guide til fem seværdigheder i Tirana, der fortæller om byens farverige historie.

Så på med tweedjakken og hornbrillerne. Det er historietid!

Hov hov vent lidt. Er der slet ikke noget nyt og cool ved Tirana? Jo da. Hvis kompasset siger pulserende bydel med ung puls, så indtag bydelen Bllokua med cafeer, restauranter og barer og livsnyd dagen væk, men husk nu, at dagtimerne sagtens kan bruges på at få lidt historiske og kulturelle vitaminer indenbords, før mørket sænker sig. Tirana er blevet et in-sted ikke mindst for italienske turister, der nyder godt af priser, der kan få de fleste til at føle sig som en oligark på udflugt i en by med superflotte og mondæne cafeer flankeret af centraleuropæiske ølstuer.

Og så tilbage til historietimen.

Der har været bosættelser her i det centrale Albanien omgivet af bjerge og højdedrag siden cirka år 0, men først i 1614 etableres der af osmannerne en by. Ikke mindst på grund af lavlandets gode muligheder for kvæghold. Vi skal helt frem til 1912 før det albanske flag går til tops som ny nation, men det lille Middelhavsland besættes få årtier senere af Mussolinis Italien. Efter anden verdenskrig bliver landet en diktaturstat og en del af østblokken.

Tanner Broen

Denne flotte og meget insta-venlige stenbro er et tavst vidnesbyrd om dengang, hvor kvægrøgtere drev køer frem og tilbage mellem græsområder, markeder og by.

Broen er nyrenoveret og bruges som gangbrug til at krydse vandløbet her og ses som et vigtigt og tidligt kulturelt nedslag i byens historie.

Tirana mosaikken

Denne mosaiktavle er bevis på, at der har været bosættelse her på egnen længe før Tirana blev til Tirana. Den har siddet som pynt på en romersk villa og er sat op for cirka. 1700 år siden. Senere blev der bygget en lille kristen kirke her. I disse tider, hvor vi kan finde informationer om stort set alt på vores smartphones og helst ikke kede os for længe, så er det tankevækkende at stoppe op ved de steder, der engang var omdrejningspunkter for vores forfædre. Det er en tidsmaskine.

Tirana. Foto Saiko3p Dreamstime.Com

Piramida

Foto: Saiko3p - Dreamstime.com

Et’hem Bey Moskeen

Moskeen blev færdigistandsat i april 2021 og findes ved Skanderbeg Pladsen, som er Tiranas hjerte.

Kirker og andre religiøse institutioner fik en hård medfart i de første år efter anden verdenskrig, så moskeen har i dag en vigtig plads i Tiranas bevidsthed som symbol på den religionsfrihed, der er ret ny for landet.

Klokketårnet

Lige ved siden af moskeen på Skanderbeg Pladsen står byens store klokketårn. Der er 90 trin til toppen, men udsigten bærer belønningen i sig selv med en fabelagtig udsigt over Tirana by.

 

Piramida

Denne enorme betonpyramide skulle være et højdepunkt for diktatoren Hoxa, der styrede landet fra 1944 til 1985, men stod først færdig i 1987. Tre år senere faldt jerntæppet. I dag står pyramiden tilbage ubenyttet af andre end skatere og graffitimalere, men kolossen er et vigtigt nedslag i landets moderne historie.

Kruja Borgen I Tirana Albanien

Kruja borg

I udkanten af Tirana ligger Petrela borgen højt oppe på en klippetop. Den 500 år gamle borg var en del af et system med flere borge, som den store Kruja borg, der som et samlet fæstningsværk kunne kommunikere til hinanden med bål og bavner.

Borgruinen er i dag også hjemsted for en restaurant med en flot udsigt, hvorfor frokost og historie kan serveres sammen.

 

Den store park

Når du så haster afsted til hippe Bllokuka, så tag vejen dertil gennem Tiranas store park. Den kunstige sø i midten er til at bade i om sommeren, og lystfiskere boltrer sig her. Parken er et godt og fredeligt afbræk fra en by, der ellers er godt gang i døgnet rundt.