logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

5 fabelagtige skisportssteder nær Torino

De vestlige Alper er spækket med flere hundrede franske og italienske skisportssteder, og det vrimler med destinationer tæt på Torino. Vi har udvalgt fem af de bedste på den italienske side.

Af Ebbe Fischer, skiskribent

Læs her om Alagna, Gressoney, Courmayeur og Sestriere, fem skønne skisportsområder tæt på lufthavnen.

Alagna – 2 timer og 18 min. i bil fra Torino Lufthavn

 

Alpernes næsthøjeste bjerg hedder Monte Rosa. Det er 4.634 meter højt – kun 174 meter lavere end Mont Blanc, og med sin brede massiv-formede struktur kan det minde lidt om storebror i Frankrig. En sand kolos.

Alagna ligger i skyggen af Monte Rosa. Det er et sted, der ligesom navnkundige La Grave i Frankrig har en særlig filosofi: Der er ingen pister. Det handler om offpiste, og kun enkelte lifter går op ad bjerget. Til gengæld når de højt op – den højeste i 3.300 meter.

Hvis man skal være helt præcis og måske lidt krakilsk, er der alligevel enkelte pister både i La Grava og Alagna til at binde det hele sammen. Men det ændrer ikke på stedernes filosofi, og hvis du ikke kører offpiste, er det absolut bedst at finde et andet sted. Det handler om freeride. Hvis man er glad for at spænde hjelmen og selvfølgelig ifører sig det relevante sikkerhedsudstyr, ja.. så er man til gengæld kommet til rette sted.

Imidlertid kan man faktisk også komme rundt i det større område – Monterosa Ski. Et område, der også rummer de kendte destinationer Champoluc og Gressoney og en række pister.

Selve Alagna by er virkelig hyggelig. Den er selvfølgelig turistet, men man har formået at beholde den originale charme, og man fornemmer, at det er seriøse skiløbere, der kommer her. Fokus er på skidagene – og lidt på de gode restauranter og barer om aftenen.

Alagna. Foto. Nikovfrmoto Dreamstime.Com

Foto: Nikovfrmoto, Dreamstime.com

Gressoney – 1 time og 28 min. i bil fra Torino Lufthavn 

I Aosta-dalen ligger Gressoney, der også er en del af det store område Monterosa Ski. Champoluc ligger i dalen mod vest, og Alagna i dalen mod øst (i Piemonte-regionen) – mens Gressoney ligger lige i midten.

Gressoney ligger i Aosta-regionen med Aosta-byen som administrativ hovedstad.

Gressoney er således midtpunkt i et forrygende skiterræn med en samlet pistelængde på 180 kilometer – og uanede mænger offpiste langs Monte Rosas bjergsider.

Gressoney er egentlig opdelt i flere mindre byer af samme navn, der ligger op igennem dalen. Her er masser af plads, og pisterne er ikke voldsomt mange set i relation til bjergområdets størrelse. Byerne er hyggelige, og man kan mærke, at klientellet er spredt op igennem dalen. Her er da både gode restauranter og afterski, men hvis man tager på skiferie for at få fest og farver, skal man nok vælge et andet sted. Til gengæld er der rig mulighed for at slappe af, og som familie keder man sig heller ikke.

Gressoney. Foto. Antonio Spataro Dreamstime.Com

Foto: Antonio Spataro, Dreamstime.com

Courmayeur (Mont Blanc) – 1 time og 43 min. i bil fra Torino Lufthavn

 

På den italienske side af Mont Blanc – eller Monte Bianco, som italienerne siger - ligger et ofte overset skisportssted med 100 kilometer pister fordelt på 33 pister. Og stedet er virkelig et besøg værd.

Udover pisterne har man nogle af verdens bedste offpiste-ruter på det voldsomme bjergmassiv med de store faldhøjder og de utrolige udsigter.

Mange erfarne skiløbere kender Chamonix på den franske side (som man i øvrigt kan nå i bil via Mont Blanc-tunnellen). Og det franske skimekka er absolut et fantastisk sted. På den italienske side får man imidlertid et andet vue henover bjerget via en række gode pister, mens selve byen Courmayeur er italiensk hyggelig, og den rummer en rigtig fin hovedgade.

Desuden får man det højt besungne italienske køkken med, der selv på bjerget er forrygende. De kan også lave mad i Frankrig, men de er bestemt ikke for fine til at servere en gang sjasket mad til skyhøje priser på bjerget, hvor man som kunde har få alternativer. Det er de til gengæld lige netop for fine til i Italien. Her skal det bare være lækkert. Italienerne kan slet ikke lade være. Og i det hele taget er det en helt anden og fed oplevelse at se Mont Blanc fra Italien.

Courmayeur. Foto. Studiobarcelona Dreamstime.Com

Foto: Studiobarcelona, Dreamstime.com

Sestriere - 1 time og 28 min. i bil fra Torino Lufthavn

 

OK, her snyder vi lidt. Sestriere ligger stik vest for Torino, og altså ikke mod nord. Men det er en af de helt store klassikere - ikke bare i Italien, men i det globale skilandskab. Sestriere er bare meget svær at komme udenom, når man taler skiløb tæt på Torinos lufthavn.

Det er ingen tilfældighed, at den alpine del af vinter-OL 2006 i Torino blev afholdt i Sestriere, mens den internationale World Cup kommer forbi hvert år som en selvfølge.

Selve Sestriere er som en af Alpernes ældste satellitbyer ikke videre smuk, men med sin beliggenhed hele 2.000 meter over Middelhavet er byen placeret midt i skiterrænnet, der tæller 400 kilometer pister i Via Lattea – Mælkevejen. Vi taler om godt sammenhængende pister, hvilket ikke altid er tilfældet i andre af Europas store områder, og dermed er dette reelt et af verdens største skiområder. Her er noget for alle, og det kan anbefales at køre forbi de smukke skisportsbyer Sauze d’Oulx og den mindre Sanicario, hvor man kan få nogle store kulturoplevelser i ældgamle bjergbyer. Og der er god mad overalt. Lavet med italiensk kærlighed.

 

Sestriere. Foto. Roberto Ughetti Dreamstime.Com

Foto: Roberto Ughetti, Dreamstime.com

Cervinia – 1 time og 52 min. i bil fra Torino Lufthavn

 

På italiensk hedder Matterhorn ’Monte Cervino’. Det ikoniske bjerg fra Toblerone-pakkerne er en gigantisk klippe, og den ligger lige på grænsen mellem Schweiz og Italien.

På den schweiziske side har man den verdensberømte skisportsby Zermatt, og på den italienske side har man det lidt mindre kendte Cervinia.

Man kan stå på ski mellem de to skisportssteder, og uden at forklejne Zermatt, der er et forrygende sted, så har Cervinia også utrolig meget at byde på. Området har i alt 360 pistekilometer, hvoraf den højeste pistestart går i 3.880 meters højde fra det såkaldte Klein Matterhorn. Her har man en forrygende udsigt til en imponerende række af Alpetoppe over 4.000 meter.

Selve Cervinia by ligger højt, nemlig 2050 meter over havet. Den beliggenhed giver en højalpin atmosfære blandet med snesikkerhed og lækre restauranter - og modebutikker. Man er vel i Italien. Højdeforskellene er blandt de bedste i verden, og offpiste mulighederne er uanede. Og maden, fik vi nævnt den? God tur!

Cervinia. Foto. Elitravo Dreamstime.Com

Foto: Elitravo, Dreamstime.com