logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Venedig er mere end store seværdigheder

Den berømte by kendt som Adriaterhavets dronning kender sin markedsværdi

Af Casper Bünner

Pandemien har givet venetianerne lidt at tænke over. Og nej bare rolig, det skal ikke handle om sygdom og tristesse, men det er sandsynligt, at verden vil tage sig anderledes ud ’på den anden side’.

Fraværet af turister under nedlukning har givet de lokale noget at tænke over. Ikke at venetianerne ikke allerede debatterede byens fremtid, men i takt med vandet i kanalerne blev klart, og det maritime liv blev styrket, så har debatten om byens fremtid fået nye vitaminer.

Det betyder i første omgang, at store krydstogtsskibe forbydes i den centrale lagune henover sommerugerne for at skåne det sarte lagunemiljø, men også selve byen er til debat.

For den smukke og romantiske kanalby med huse på pæle er slidt af de mange turister, som i årtier har besøgt byen.

Turisme er Venedigs primære indtægtskilde, så man skal ikke forestille sig, at venetianerne lukker og låser bag sig, men visse hensyn og tiltag synes nødvendige for at skåne byen, der er kulturel verdensarv, men er lige på vippen til at blive erklæret truet. Venedigs officielle hashtag er da også en opfordring til at nyde byen, men med respekt. 80 procent af de 12 millioner turister der normalt gæster Venedig, er endagsturister. Det giver et stort tryk på byen, og os der flyver til lagunebyen og bliver i flere dage, er lettere for byen at håndtere.

Jeg havde fornøjelsen af at gæste byen mens den stort set var øde. Sikke en luksus. At have Venedig for sig selv.

Det er klart at i en by bygget i Middelalderen og frem bliver en levende museumsby, og selvfølgelig er kanalerne, Markuspladsen og Dogepaladset seværdige, men der er et interessant liv bag kulissen i byen.

2 Venedig

Foto: Casper Bünner

Det er ikke lige til at etablere et stort supermarked eller ti i Venedig by af indlysende årsager, så markeder spiller stadig en absolut nøglerolle i byens hverdagsliv. Markeder der er en stor oplevelse og noget ganske andet end et dansk konceptsupermarked.

Venedig har mere end 30 aktive livlige markeder værd at besøge.

Rialto markedet har åbent hver dag undtaget søndag. Det er et frugt- og grøntsagsmarked i det centrale Venedig fem minutters gang fra Rialtobroen. Et tilsvarende stort fiskemarked støder op til Rialto markedet.

En såkaldt food-tour kan anbefales, hvis man gerne vil introduceres til Venedigs gastronomi og markedsliv.

Marghera markedet minder om Rialto markedet og er placeret ved Piazzo Mercato. I samme kategori er markedet ved Via Fapanni og Piazzetta San Francesco.

3 Venedig

Foto: Casper Bünner

Farmers markeder vinder også frem i Danmark og i Venedig er de højt specialiserede. Der findes i runde tal 20 større producenter af lokale lækkerier, så når det er sæson for jordbær, honning fra saltmarsken, lokale artiskokker og hvide asparges, så er man havnet i et gastronomisk paradis.

Der er farmers market på Santa Marta fra 8 til 13 på mandage, Mestres farmers market på Piazzetta Coin i Mestre på torsdage fra 8 til 13.

Torsdage og mandage er der økologiske marked med fødevarer og bæredygtigt tøj på Rio terá dei Pensieri fra 8 til ud på eftermiddagen.

Det er kun et udpluk af byens mange markeder, men en interessant og anderledes måde at opleve Venedigs byliv på. Derefter kan man – med stor respekt – gå på opdagelse i de snævre gader, Canal Grande, de store pladser (husk at drikke kaffen i baren, det koster dyr at sidde ude), de små broer og imponerende paladser.