logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Wien lyser julen op

Østrigs hovedstad Wien er en vidunderlig juleby.

Af Søren Sorgenfri

Den østrigske hovedstad rimer på chokolade, klassisk musik og ikke mindst Mozart, men Wien er også et lyspunkt i den europæiske julekalender.

Altså den julekalender som rejsefolket sætter krydser i når de gerne vil rejse ud og nyde den søde højtid udenfor landets grænser. De tyske julemarkeder står højt på listen for mange, men nabolandet Østrigs smukke hovedstad er noget helt særligt for alle os, der går rundt i december med en glad nissehue på.

Men hvad skal man så opleve i Wien i juleperioden? Lys først og fremmest for byen er for alvor pyntet op med juledekorationer og lysudsmykning.

Jul på slottet

Derfor er det måske lidt underligt, at vi begynder i mørket, men det går vi altså.

For slottet Belvedere – navnet kommer af italiensk for smuk udsigt – er sådan en rigtig sommerklassiker af en seværdighed, men kan også noget ganske særligt i julen, når mørket lægger sig over by og slot.

For her tændes slottets julelys og i den blå skumring giver lys, slot og aftenens blå farver et vidunderligt smukt gensyn i søen foran Belvedere.

Ved slottet er der desuden også opstillet boder, så man kan købe sig varm kakao eller den østrigske variant af gløgg til at holde varmen på.

Få Julemarkedet På Maria Theresa Pladsen Foran Belvedere Slottet På Din 'To See' Liste. Calin Stan.

Få julemarkedet på Maria Theresa pladsen foran Belvedere slottet på din 'to see' liste.

Foto: Calin Stan.

Julemarkederne

Wien har et stort udbud af hyggelige julemarkeder, som er ret populære, hvorfor der kan opstå decideret myldretid mellem de flotte træboder. Det lever man nu fint med, fordi julehyggen ligger som et tykt tæppe over byen, og så får man lidt ekstra overskud. Julen er jo hjerternes fest, så giv hjerte- og albuerum. Nå ja. Hvis du er på kur, så skal du holde afstand til julemarkederne for de gode folk i Wien elsker søde sager og kager.  Chokoladeovertrukne frugter, bolsjer, sukkerstænger, hjemmebag, karameliserede nødder og alt muligt andet i et sukkersødt udvalg, hvor man skulle tro sukkerfeen, chokoladeharen og Karius og Baktus har holdt fagligt møde og drøftet:

’Hvor vildt kan vi egentlig gøre det?’

Meget vildt. Har du en sød tand, så søger den asyl på Wiens julemarkeder. Det skal dog siges, at størsteparten af boderne på Wiens julemarkeder (gå rundt i den indre by så dukker de op som sukkerperler på en snor) sælger håndlavet og meget smukt julepynt, lækkert varmt tøj og kunstværk til højtiden.

En pudsig og ret fed detalje er, at hver marked har sin egen julepunch og unikke krus med deres eget design. Du betaler pant for kruset, så du kan tage det med hjem og købe flere separat, hvis du ønsker at berige din samling.

At Gå Rundt I Wiens Gader I December Er Som At Gå Rundt I En Julepyntet Balsal. Foto. Photo Insel.

At gå rundt i Wiens gader i december er som at gå rundt i en julepyntet balsal.

Foto: Photo Insel.

Brug Din Ferie I Wien På At Forsyne Dig Med Flot Julepynt Og Et Mindre Fra Ferien. Foto. Adel Lyne.

Brug din ferie i Wien på at forsyne dig med flot julepynt og et mindre fra ferien.

Foto: Adel Lyne.

Julens balsal

Måske er du stødt på julelys og pynt i storbyer, hvor du har tænkt, at det er lidt for meget. Wien gør et stort nummer ud af elegance. Gaderne er lyst flot op med lyskugler, lysekroner og opsatser der skal lede tankerne hen på fortidens kejserlige fester i byens balsale.

Begynd din gåtur ved Operaen, fortsæt via Kärnter Strasse til katedralen. Har du mod på mere så sæt kursen Hofburg slottet eller gå ’Ringen’, som er den cirkulære vej, der omgiver Wiens gamle bydel. Hvis ikke den gåtur sender dig i julestemning så gå i seng og vent på foråret.

Afsæt god tid til den del af ’Ringen’ ved Wiens rådhusplads. Et af byens smukkeste julemarkeder har hjemme her og ikke mindst om aftenen, hvor alle lysdekorationer stråler går lige i nissehjertet.

Julemarkedet På Wiens Rådhusplads Er Et Overflødighedshorn Af Boder Med Fascinerende Julepynt. Foto. Stefano Valeri

Julemarkedet på Wiens rådhusplads er et overflødighedshorn af boder med fascinerende julepynt.

Foto: Stefano Valeri

Wiens julebord

På de tyske julemarkeder er det som regel grillen, der har hovedrollen, som forsyner af forskellige varianter af grillet kød i brød eller ofte meget store pølser.

Det kan du også finde på Wiens julemarkeder, men der er også østrigske traditionsretter som kartoffelpandekager, en særlig type spiral pomfritter uden skræl eller bagte kartofler med toppings.

Desuden vil du støde på ’nøddeknækkeren’, som er et knækbrødsagtigt ingefærbrød toppet med knuste nødder. Du kan lune dig på ’jægerens te’, som er sort te tunet med et forsvarligt skud rom til lige at sende varmen rundt i systemet. Det er blot en af mange forskellige typer varme drikke, som sælges på markederne.

Hvis du helst vil købe økologiske produkter, så søg til julemarkedet ved Karlsplatz. Her vil du også finde beviser på Østrigs historie med Ungarn som den ungarske ’skorstenskage’.

Nå, men der var noget med den søde tand?

Den europæiske kaffe og cafékultur udspringer har Wien som sit epicenter. At gå på café i Wien er lige dele historie og storbykultur, hvilket der værnes om. Derfor har cafeerne typisk et lidt altmodisch udseende, men det passer sig til den østrigske caféhistorie og ikke mindst kagerne. For bliver det lidt for koldt på julemarkedet, så sug varme til dig på en nærliggende café og dyk ned i udvalget over kager.

Prøv evt. et bagt æble, hvor kernehuset er erstattet med chokoladefyld eller Schaumrollen – skumruller. Forstil dem en hårdt bagt pandekage rullet til et rør og fyldt med creme – det er en ægte juleklassiker. Sig heller ikke nej til de små nuttede vaniljecroissanter, og er alle de kager, som du vil støde på i cafeernes montrer overvældende så bestilt trygt et lille udvalg af østrigske højtidssmåkager.

Det vil gøre din indre østrigske nisse i julehumør.

De Særlige Marmeladefyldte Østrigske Doughtnuts Er En Af Wiens Juleklassikere. Foto. Demerzel 21 Photo.

De særlige marmeladefyldte østrigske doughtnuts er en af Wiens juleklassikere.

Foto: Demerzel 21 Photo.