
Er der noget for dem, der elsker et godt marked?
Ja i den grad. Polens tredjestørste gademarked har hjemme i Wroclaw og har tilmed en storslået udsigt til byens rådhus.
Rådhuset er bygget i eventyragtig gotisk stil, og der findes ikke større bygning indenfor den genre i hele Polen med tårne, der stræber 66 meter op.
Selve markedet fylder 3 hektar i omfang plus det løse og inddrager 11 gader og sidegader. Markedet er blandt Europas ældste og går tilbage til den tidlige middelalder, hvorfor flere boder og butikker bærer våbenskjold med referencer til markedets etablering.
Markedspladsen blev sønderbombet under 2. verdenskrig, men såvel marked som bygninger er nænsomt restaureret, og området er i dag en gågadezone i behageligt tempo og afslappet stemning af storby.

Er der noget for børnene?
Ja. Wroclaws største hit til børn eller børnebørn er blandt andet Afrikanium - en slags indendørs zoo dedikeret kun til Afrikas natur og dyreliv med den nyeste teknologi. Her kan du opleve dyrene fra savannen, følge med i bassiner med havdyr fra Det Røde Havs dybder og opdage det larmende afrikanske fugleliv. Så hæng ud med krokodillerne, men giv dem ikke en highfive. De må nemlig ikke fodres.

Kan man få noget at spise? Som også er værd at instagramme?
Absolut. En af Europas ældste restauranter ligger i Wroclaws rådhus. Restauranten Piwnica Świdnicka så første gangs dagens lys i 1237 og er ren gastronomihistorie under middelalderhvælvingerne. Derudover har Wroclaw et stort udbud af verdenskøkkener repræsenteret fra sushi til italienske klassikere eller restauranten Whisky in the Jar, der kører et tungt amerikansk sydstatskøkken med soul food. Hvis du er på lavt budget – og Wroclaw er i det hele taget ganske prisvenligt – så stop ved en ’Mælkebar’. Det er den polske variant af den franske bistro med husmandskost, alle kan betale. Eller kast anker ved en snack- og shot-bar og nyd – polsk vodka er meget overset – et skud iskold vodka med en hjemmelavet delikatesse til.
Foodies bør søge mod gaden Świętego Antoniego – Wroclaws hipstergade nummer et for madnørder.
Mere? Godt. Wroclaws store markedshal på Piaskowa 17 i udkanten af den gamle bydel og tæt ved Oder – flot udsigt – har fejret 100-års jubilæum som madhal. Og hallen, der er en af Polens største, er ikke en klassisk markedshal, men en blanding af fødevaremarked og en masse små restauranter samlet under et tag.
Hallen blev bygget, da Wroclaw var en del af det tyske kejserrige, men er efterfølgende ombygget flere gange, og er i dag et tilløbsstykke for foodies, turister på udkig efter et godt spot til billeder og bare det som det egentlig handler om, nemlig et godt måltid.

Men hvad er der særligt ved Wroclaw? Der må da være noget, der virkelig skiller sig ud?
Ja. Dværge. Det kræver en forklaring. Wroclaw giver med sine brostensbelagte gader og mange flotte torve og pladser gæster fornemmelse af en tidsrejse tilbage til Middelalderen, men det der kaster et eventyrligt skær over gåture i gaderne er dværge. Overalt i byen findes små og store statuer af dværge primært i Wroclaws gamle bydel. Hele 400 forskellige bronzestatuer af dværge med nissehuer og hatte typisk i enten arbejds- eller afslappende situationer, og man kunne måske tro, at de små fætre var referencer til eventyr som f.eks. Snehvide, men de er faktisk et humoristisk politisk statement.
I den kolde krig blev der i Wroclaw samt andre store Østeuropæiske byer slået hårdt ned på antikommunistiske slogans, vægmalerier og anden kritisk kunst. For at understrege det paranoide og absurde i den kommunistiske censur begyndte en kunstnergruppe at male bevidst grimme og simple tegninger af dværge på bymure og andre flader i Wroclaw. Disse tegninger blev hurtigt malet over af myndighederne, hvilket blot understregede det groteske i censuren – når selv grimme tegninger af små eventyrdværge blev anset for at være en trussel mod regimet.
Efter Østblokkens sammenbrud gik protestbevægelsen af kunstnere i sig selv, men blev ikke glemt. Tværtimod hædret med en lille bronzestatue af en dværg. Denne dværg – kaldet ’Papa Dværg’ – findes i Swidnicka gaden, og er byens oprindelige dværg, men flere kom hurtigt til så 400 dværge i dag har hjemme i Wroclaws gader.
Statuerne er i dag byens tydeligste brand, men er en forrygende underholdende måde ikke mindst for børn at opleve byens gamle gader på. Det er som spillet Pokemon Go - find dværgene og opdag byen.

Hvis jeg mest er på udkig efter shopping og et godt natteliv?
Så er der også noget for dig. Wroclaw har som så mange andre storbyer et rigt udbud af indkøbscentre i glas og stål, men hvis du gerne vil have mest af dine dage i byen, så hold dig til den gamle bydel. Her finder du designerbutikker og fashion udbud, og et stenkast fra byens store torv ved katedralen ligger stormagasinet Feniks på gadehjørnet ved Rynek 31. En arkitektonisk perle af en hjørnebygning, der emmer af elegance. Gå ind og shop løs!
ZaZoo strandbaren er der gang hele sommeren, og er den udendørshavefest du altid har drømt om at blive inviteret til. Det kan eventuelt sættes sammen på en sejlads på Oder med en ’Fun Boat’. Du kender øl-cyklerne? Det er bådenes variant af en flydende ølbar. Ruska i den gamle bydel er barområdet i den del af byen, men Wroclaw har generelt et stor udbud af cocktailbarer, mikrobryggier, pubber og klubber til natteravnene. Husk ikke at falde over en dværg på vej hjem til hotellet, hvis natten har været høj.
Flere spændende rejseartikler

Betragt bedårende Barcelona fra en bakketop
Barcelona er en af Europas mest fascinerende byer på grund af kultur, fodbold, Gaudi og sine hemmeligheder. Kunst, kultur, arkitektur, bjerge og strand. Få byer har som Barcelona en så mangfoldig palet af attraktioner til dens mange besøgende.

7 grunde til Alanya er et hit for børnefamilier
Her er ikke færre end ti grunde til at pakke rejsekufferten for hele familien og komme afsted til den børnevenlige tyrkiske feriedestination, som er blevet danskernes mest populære i Tyrkiet.

Chania lever godt med turisterne
Man kan stadig finde det lokale islæt i danskernes favoritby.