logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

City Break: Zürich er smagen af chokolade og bade- og kulturferie

Zürich er en livsglad by. Med en placering tæt ved bjerge, søer og skov så er den schweiziske by mere og andet end sit ry som erhvervsby og destination for forretningsrejser.

Af Søren Sorgenfri

Du kan uden problemer tilbringe en forlænget weekend eller en uge her med største fornøjelse.

Ikke mindst, hvis du har pakket den søde tand og tandbørsten naturligvis. Men alt efter hvad du drømmer om at strikke ind i din City Break, så følger her inspiration til din ferie i Zürich.

Chokolade

Schweiz har en kærlighedsaffære med chokolade og Zürich er ingen undtagelse. Tæt ved søen Zürich ligger chokolademuseet Lindt Home of Chocolate. Eller et musem er måske ikke helt retvisende. Her er mere tale om et event- eller multimediehus dedikeret til chokolade.

Man passerer igennem syv forskellige chokoladeuniverser. Fra kakaobønnens dyrkning til smagning af den fineste schweiziske chokolade og det hele toppet med en ni meter høj chokoladefontæne.

Lnma00538

Lindt - Home of chocolate museum.

Foto: Press photo - Lindt Home of Chocolate

Kunsten

Zürich rimer også på kunst og kultur. De lokale vil tilmed mene kunst er byens hjerteblod. Dette forhold skyldes ikke mindst kunstretningen Dadaisme. Det er en mindre kendt kunstgenre, men den gakkede og skal vi sige kreativt løsslupne dadaisme har været en hovedmotor i mere verdensberømte kunstforståelse ikke mindst surrealisme og kubisme.

Under 1. verdenskrigs rædsler søgte en flok kunstnere tilflugt i det neutrale Schweiz og hjem i Zürich. Som protest mod den meningsløse massedød i de europæiske skyttegrave og ingenmandsland sprang en kunstretning frem, som smed alle regler og hæmninger som den tidlige provokationskunsts moder. Dadaisme betyder tilmed noget i retning af babylyde.

Dadaisme fylder den dag i dag meget i Zürichs selvforståelse med flere kunstmuseer i byen. Naturligvis Dada Zürich som er et kunstmuseum dedikeret til Dadaisme, men også museer som Kunsthaus Zürich og Pavillon Le Corbusier designet af arkitekten af samme efternavn.

Kunst Og Gallerier Er Zürichs Kulturelle Nerver. Foto. Nuvisage Photo

Kunst og gallerier er Zürichs kulturelle nerver.

Foto: Nuvisage Photo

Gallerier

Vi bliver i øjenhøjde med kulturen. For i den gamle bydel og tæt ved Kunsthaus Zürich er galleriernes ’befolkningstæthed’ overvældende. Her er gallerier på ethvert gadehjørne og midt imellem. Fra fotokunst til malerier og installationer. Det er ikke for enhver pengepung, men man kan fint nøjes med at se uden at investere. Selv den mindste kreative nysgerrighed vil blive pirret her. Skal du opdateres på det sidste nye i byen, så har Zürichs forening for gallerier mere end 50 medlemmer, hvor man kan læse mere.

Hjul

Zürich holder sig ikke tilbage, når det gælder cykler. Her er det som at være i Danmark. Der er cyklister overalt, og du kan med fordel leje en cykel og indtage byen på to hjul. Der er grønne ruter og skov- og søområderne tæt ved har et stort udvalg af flotte trails, der tager dig gennem naturen.

Hvis du virkelig har gode ben og mod på fart og tempo, så besøg BMX-banen Allmend. Eller nyd en kop kaffe i forårssolen, mens børn eller børnebørn giver den gas.

Udendørsbad Er Et Fænomen I Zürich Og Har Tilmed Sin Egen Festival I August. Foto. Topdeq Photo.

Udendørsbad er et fænomen i Zürich og har tilmed sin egen festival i august.

Foto: Topdeq Photo.

Tag en dukkert

Zürich er for vandhunde. Her er badesøer, spaanlæg og offentlige bade. Det er dog de udendørs bade, der for alvor trumfer så mange andre storbyer.

I sommertiden er et dagligt besøg på en ’badi’, som er slang for de store udendørs offentlige bade, et decideret must.

Fribade, søbade, flodbade og offentlige bade kun for kvinder eller mænd. Der er ikke langt til at finde en undskyldning for at fiske badetøjet frem og hoppe ud i det blå. Der er naturligvis også mulighed for forskellige former for board-sport, både og kajak og tilmed surfing.

De to tårne

Zürich har mange vartegn og historiske bygninger. Det mest kendte, som også skal besøges, ikke mindst af førstegangbesøgende, er Grossmünster. Katedralen med tvillingetårne.

Legenden siger, at Karl den Store lod en katedral opføre her på grund af byens helgener og skytsengle Felix og Regula lå begravet her. Udsigten fra tårnene er enestående.

Vand Og Smukke Udsigter Er Zürichs Livsnerve. Foto. Minny Stock

Vand og smukke udsigter er Zürichs livsnerve.

Foto: Minny Stock

Markeder

Hvis du har booket en ferielejlighed med eget køkken eller bare har forkærlighed for markeder (og hvem har ikke det, hvor blev den danske markedskultur dog af?), så er Zürich et hotspot.

Ugen rundt er der markeder flere steder i byen. Gemüsebrücke markedet sælger sjovt nok kun blomster og grønt og hedder netop derfor ’Grøntsagsbroen’. Markedet finder du tæt ved rådhuset og det har åbent på lørdage. Tirsdag og fredag er der marked med fokus på brød, oste og andre delikatesser fra oplandet på Helvetiaplatz. Det er dog ikke kun lokale lækre sager, men godbidder fra hele verden idet stort set alle nationaliteter bosiddende i byen er repræsenteret med en madbod her. Gå ikke glip af det lille lokale og meget hyggelige marked på Lindenplatz i den vestlige del af byen. De tre markeder er dog blot et lille udpluk af Zürichs i runde tal 20 markeder. Du kan finde en oversigt på Zürich bys hjemmeside samt åbningsdage.

Bjergene

Har du f.eks. afsat en uge til Zürich, så kan du sagtens bruge en dag i bjergene. Der er daglige guidede ture med busafgange mod højderne.

Tæt ved Zürich ligger bjerget Jungfraujoch, der tårner mere end 3000 meter over havets overflade med sne og is. Og naturligvis en bjergtagende udsigt over det centrale Schweiz. Det er også muligt (og det letteste) at købe dagsture til tinder som Mount Rigi, Mount Stanserhorn og Mount Pilatus.

Tag På Dagsudflugt Til Bjergene Og Nyd De Schweiziske Alper. Foto. Szabolcs Kiss

Tag på dagsudflugt til bjergene og nyd de schweiziske alper.

Foto: Szabolcs Kiss