logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

7 grunde til Alanya er et hit for børnefamilier

At spørge om Alanya er noget for børnefamilier er lidt som at spørge om paven går med høj hat. Hvorfor?

Af Søren Sorgenfri

Her er ikke færre end 7 grunde til at pakke rejsekufferten for hele familien og komme afsted til den børnevenlige tyrkiske feriedestination, Alanya, som er blevet danskernes mest populære i Tyrkiet.

Kleopatrastranden

Fortællingen om Alanya kommer hurtigt til at handle om pirater, adelsfolk og kongelige. For eksempel den ægyptiske dronning Kleopatra, der blev ægypternes sidste farao.

Stranden er opkaldt efter hende og er en af to strande i Alanya. Kleopatrastranden er med sine to kilometer hvid sandstrand den mest populære. Dens popularitet er ikke ny, faktisk skyldes dens royale navn, at Kleopatra fik stranden i bryllupsgave. Det kan man jo lige tænke lidt over, hvis man er i gang med en gaveliste til den store dag. Margreteskåle, sofabord fra Hay, strand ..

Her kan lejes solstole, parasoller og hentes forsyninger i de nærliggende strandrestauranter til en legedag ved Middelhavet med Kleopatras sand mellem de små tæer.

Kleopatra strand i Alanya

Kleopatrastrand i Alanya

Det røde tårn

Nu skal det handle om pirater! Alanyas vartegn er det røde tårn, der tårner 33 meter over havnen. Det ottekantede tårn fra 1226 var et udkigstårn, så udkigsposten kunne skimte efter pirater og andre uvelkomne i horisonten og i god tid advare byens borgere.

Det røde tårn i Alanya

Det røde tårn i Alanya

Det gamle skibsværft

Efter dage med stranden kan det være rart med en lille udflugt og det røde tårn kan kombineres med Alanys gamle skibsværft fra samme periode. De meterhøje værftshaller blev brugt til at bygge og renovere skibe, der kunne sikre handel og fred i sultan Keykubads rige. Sultanen havde øje for logistik og havde derfor et andet værft i Sortehavet og blev derfor ’sultanen af de to have’.

Det gamle skibsværft i Alanya

Det gamle skibsværft i Alanya

Børnevenlig mad

Mad er som bekendt en smagssag, men når man er langt væk hjemme fra de vante kødgryder, så kan det efter en dag med mange indtryk være svært for små størrelser at mønstre nysgerrighed på madretter, de ikke kender.

Det tyrkiske køkken rammer med sine lokale varianter af pizza, kødboller, pita/fladbrød, grillspyd, yoghurtdressing og pandekager rent ind i mange små barnemaver. Også selv om de hedder pide, kófte og gözleme på menukortet, så ligner det velkendte og trygge ting hjemmefra, og det kan gøre det lettere at få indenbords, før øjenlågene lukker sig efter en lang dag ved stranden.

Traditionel tyrkisk mad

Det tyrkiske køkken

Spis på tømmerflåder

Har du nogensinde sukket dybt, når junior har væltet glasset med vand? Så er restauranter ved Dim Cay floden noget for dig og barnlige sjæle. Restauranter er placeret skulder ved skulder og i sommermånederne, når vandstanden er lav, så står bordene ude i det meget lave vand, så man sidder med fødderne i vand. Problem løst. Restauranter her konkurrerer på legepladser, fontæner, badeområder og mulighed for at spise på tømmerflåde. Så bliver den frokost vist ikke meget mere eventyrlig.

Dim Cay flod

Dim Cay floden

Is med et twist

Is, sol og varme hører sig til en god badeferie. Ikke mindst for familiens mindste, og Alanya er kendt for is-varianten maras, som stammer fra byen af samme navn. Måske har du undret dig over, hvorfor tyrkisk is kan blive ved med at være hård og næsten tyggegummiagtig i konsistensen, trods høj varme, og en lidt anden tekstur, end vi kender den fra vores breddegrader? Det skyldes, at isen røres op af fløde, flødeskum, sukker og så et planteprodukt primært bestående af lyse rosiner, der giver den lidt ’sticky’ konsistens, som er isens ven i varmen, og sørger for lækkerierne ikke bliver til is-sovs på 30 sekunder.

Flere ismejerier i Alanya bruger gedemælk frem for komælk i isen med smagsvarianter som rosiner, dadler og anden tørret frugt, men for det første smager det ikke af gedemælk, som mange danskere vil ’frygte’, og for det andet så behøver børnene ikke vide det før bagefter. Så vil de formentlig synes, det er ret sejt.

Tyrkisk is

Tyrkisk is lavet på fløde, flødeskum, sukker og et planteprodukt.

Rejs 15.000 år med tidsmaskinen

Naturen kan noget, som tablets ikke kan. Sende os tilbage i tiden. Alanya har store, mystiske og fascinerende drypstenshuler, som man kan besøge. Hulernes imponerende drypstensformationer er mindst 15.000 år gamle og har i tidens løb med stor sandsynlighed været gemmested for pirater.

Dim og Damlatas grotterne ligger tæt på Alanya, og der er trapper og gangbroer i grotterne, der er designet til nysgerrige besøgende med mod på en tur i tidsmaskinen. De kølige grottetemperaturer sørger for aircondition i sommervarmen.

Og ja. Paven går med høj hat ved særlige lejligheder.

Damlatas grotte