logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Warszawa – Polens grønne hovedstad

Glem alt om Østeuropas grå beton for man finder ikke så grøn en by som Warszawa

Af Nicolai Lisberg

Polen har i flere år oplevet et voldsomt økonomisk boost, og Warszawa har som hovedstad ført an. Når de fleste storbyer får vokseværk, og der skal gøres plads til den ene skyskraber efter den anden, så glemmes de grønne områder ofte, men Warszawa er heldigvis ikke som andre storbyer er flest. Ja, det er næsten en stramning at kalde det en by, for med over 90 offentlige parker udgør grønne arealer en stor del Warszawa, der vel snarere skal betegnes som Europas største oase.

Så hvis du stadig forbinder Polen og Warszawa med kedelig grå beton, så tager du fejl. Warszawa er en af Europas mest blomstrende byer, bogstaveligt talt, og det smitter af på atmosfæren i byen, hvor de lokale strømmer ud i de mange parker, så snart de første forårstemperaturer melder sin ankomst. Så skal du opleve Warszawa, skal du opleve dens parker.

Du kan selvfølgelig tage både tog og sporvogn i byens fine netværk af offentlig transport, men Warszawa er ikke større, end at du kan tilbagelægge langt de fleste distancer på en cykel, som du kan leje overalt i byen.

Med knapt hundrede parker er det blot at vælge, men du kommer ikke uden om Lazienski parken, der er Polens største af sin slags. For det er ikke bare en enorm park på over 74 hektar, den indrammer også hele Warszawas historie.

Oprindeligt anlagt som en park med mange bade i 1700-tallet, blev den dernæst forvandlet til et sted for store villaer og vigtige monumenter, inden den senere åbnede op for den lokale befolkning og oplevede en renæssance. Et af de monumenter der står i parken, er skulpturen af Frédéric Chopin. Den verdensberømte komponist voksede op i Warszawa i 1800-tallet, og hans aftryk på byen og parken er stadig markant den dag i dag. For i sommermånederne afholdes der hver søndag gratis udendørs koncerter, hvor både nationale og internationale pianister kommer og fortolker Chopins værker, og selvom du ikke er til klassisk musik, så er det en oplevelse, du ikke bør snyde dig selv for.

2 Warszawa

Foto: Mangojuicy | Dreamstime.com

Parkerne lever

Generelt byder de mange parker på flere store oplevelser, og det bedste af det hele er, at mange af dem er gratis. I Multimedia-springvandsparken, der ligger for enden af den gamle bydel, er der i sommermånederne store lys- og lasershows om aftenen, hvor springvandet skifter farve og tager form i takt med musikken, der spilles. Sæt dig til rette på en af højene og se også en animeret film, der fortæller historien om Warszawa og byens mange sagn og legender. Et af de mest berømte sagn har faktisk et dansk strejf over sig, for det er ikke kun på Langelinie, at den lille havfrue holder til. Det forlyder om ikke andet, at den danske havfrue havde en søster, der i stedet for at svømme mod København endte op ved floden Vistula i Warszawa. Her blev hun fanget af en ond forretningsmand, men lokale fiskere befriede hende, hvorefter hun svor, at hun for altid ville beskytte byens borgere. Siden det 16. århundrede har den lille havfrue været en del af byens våbenskjold, og statuen på det gamle torv bærer derfor både sværd og skjold.

3 Warszawa

Foto: Derek Rogers | Dreamstime.com

Skulle den polske havfrue en dag finde på at vende tilbage til Vistula-floden, ville hun fra havet kunne se en levende og festlig promenade med masser af liv langs vandet. Her mødes de lokale for at løbe eller gå en tur, eller for at snuppe noget at drikke og spise på de mange restauranter, der serverer både på og langs vandet. Der er flere bådrundfarter, du kan hoppe på, men igen gør en cykel godt, da du selv kan bestemme farten og stoppe op og for alvor nyde noget af den storslåede arkitektur, som Warszawa også byder på. Og hvis benene skal hviles, så kan det efterhånden ikke komme som en overraskelse, at nogle af byens mange parker også ligger lige ud til havnefronten, ligesom du fra taget på Warszawas universitetsbibliotek får en flot udsigt over Vistula-floden og bydelen Praga.