På Donaus vestlige bred ligger Buda og Óbuda. Højt over floden kongebyen Buda med borgen og alle de historiske og nationale mindesmærker, og ved siden af det grønne Gellért-bjerg. Lidt længere mod nord, hvor bakkerne er knap så høje, er det gamle Buda, Óbuda, som i dag er byens mest fredelige område præget af socialistiske boligbyggerier og romerske ruiner.
På den østlige side af floden er Pest, hvor der var fladland med landsbrugspræg indtil slutningen af 1800-tallet, hvor byudviklingen næsten eksploderede, da de tre byer var blevet slået sammen til hovedstaden Budapest. Da voksede denne bydel med storslåede bygninger i tidens arkitektur: historicisme og jugendstil og en tydelig pariserstemning. Det blev byens politiske og finansielle centrum.
Tre i én - med hver sine oplevelser og stemninger.
Den ungarske hovedstad er også kendt for de varme bade, en tradition som kom til byen lang tid før Budapest blev dannet. Romerne havde varme bade, og da tyrkerne i 1500-tallet erobrede Buda, etablerede de tyrkiske bade og udnyttede undergrundens varme termalvand. Flere eksisterer stadig og benyttes.
Varme kilder og kurbade er en del af byens DNA, og de findes i mange udgaver fra det fornemme Art Deco Gellért bad på Buda-siden til det store åbne Széchenyi bad omgivet af barok-bygninger fra 1881 i Byparken i Pest. Her spiller byens borgere skak i dampen fra det varme termalvand, der med sit svovl, kalk, magnesium og kulsurt salt er godt for både gigt og stive led.
Forrygende udsigt
Den smukkeste måde at komme op til Budapest' UNESCO Verdensarv, kongeslottet, er med Sikló kabelbanen. De brune tredelte vogne har siden 1870 kørt fra Adam Clark-pladsen ved Kædebroen op ad den 48 grader stejle klippe til borgen, der blandt andet huser slotsmuseum og nationalgalleri og ligger på et smalt plateau sammen med middelalderhuse, smukke palæer, caféer og restauranter.
Langs kanten af Borghøjen blev den hvide Fiskebastion bygget oven på de gamle fæstningsmure i 1895 for at markere Ungarns tusind års fødselsdag. Fra udsigtsbastionen er et åndeløst syn ned over Donau, broerne over floden og Pest-bydelen med det imponerende Parlament på modsatte side. Bygningen er 268 meter lang og har 691 værelser, en 96 meter høj kuppel, 20 mindre tårne og er udsmykket med 88 statuer og historiske figurer. Nygotik bygget med store armbevægelser fra 1884 til 1902.
Det fortælles, at den franske arkitekt Gustave Eiffel, som i samme periode arbejdede med at opføre den store Vestbanegård, på en udflugt til Gellért-bjerget, der er nabo til Várhegy-højen med kongeborgen, udbrød: ”Sådan en udsigt må vi også have i Paris” - og det resulterede som bekendt med Eiffeltårnet.
Skoene på flodbredden
Lige syd for Parlamentsbygningen på Donaus bred møder man et stilfærdigt, enkelt og hjerteskærende mindesmærke.
På kajen ud til floden er efterladt sko: herresko og damesko, nogle nye men flest brugte, udtrådte og med skæve hæle. 60 par sko støbt i bronze af kunstnerne Can Togay og Gyula Paueren til minde om de tusindvis af mennesker, der blev dræbt her af de tyske nazister godt hjulpet af det lokale fascistiske Pilekorpsparti under Anden Verdenskrig.
I 1930erne og i begyndelsen af 1940erne var Budapest et sikkert sted for jøder, og flygtninge i tusindvis var strømmet til byen. I 1935 var der over 200.000 jøder bosat i Budapest.
I 1941 gik det fascistiske Ungarn ind i krigen på Hitlers side, og i 1944 bliver landet besat af nazisterne, og deportation af ungarske jøder til kz-lejre tog for alvor fat.
I Budapest gik man ekstra drastisk til værks. I december 1944 og januar 1945 blev i hundredvis af jøder fra ghettoen gennet ned til floden, hvor de på kajkanten fik besked om at tage skoene af, hvorefter de blev skudt, faldt i vandet og farvede Donau rød. Da byen 17. januar 1945 blev erobret af sovjetiske tropper, var der 90.000 jøder tilbage i byen.
Europas største synagoge ligger i det jødiske kvarter i byens 7.distrikt, Erzsébetváros. Den Store Synagoge, Dohány- eller Tabakgasse-synagogen, som den også kaldes, blev bombet i 1939 af Pilekorspartiet. Under sovjettiden blev den beskadigede bygning igen brugt som synagoge, men først i 1991 tog man fat på restaurering og renovering. I 1998 var arbejdet afsluttet og Dohány-synagogen, som har plads til 3.000 mennesker, er en af byens store seværdigheder.
Der er kosher butikker og jødiske beboere i kvarteret, som ellers har udviklet sig til byens livlige gå-ud-sted med afslappede spisesteder, madboder og barer, ligesom designere og kunstnere er rykket til kvarteret og har åbnet forretninger.
Paprika og gulyás
Det mest ungarske, man kan købe med hjem som en souvenir, er paprika. Der produceres i tonsvis af det røde krydderi, som findes i forskellige varianter: sød, stærk, røget for eksempel.
Paprika kan købes overalt, næsten, men besøg den store borgagtige markedshal dekoreret med Zsolnay-kakler fra 1897. Markedshallen ligger længere mod syd nær Donau og Frihedsbroen. Her sælges både friske madvarer og specialiteter, og der er små spisesteder på første sal.
Paprika er det vigtigste krydderi i den ungarske nationalret gulyás - eller gullasch, som vi skriver. Den ungarske version er imidlertid ikke den simreret, som vi spiser med kartoffelmos, men en suppe med kød- og kartoffelstykker og løgstrimler kogt med hvidløg, farvet rød af masser af den gode paprika, og smagt til med et drys merian og lidt kommen.
Det er solid bondekost, og mest autentisk smager gulyás, når den er kogt i jerngryde over bål på den store ungarske slette, pusztaen, måske under et besøg på en csárda (landevejskro) med rideopvisning. Der er muligt at opleve på en dagsudflugt fra Budapest.
Er der ikke tid til det, er der flere restauranter i byen, som er kendt for en god gulyás.
Gettó Gulyás, der som navnet siger ligger i den tidligere jødiske ghetto, er en af byens førende restauranteer, når det gælder det klassiske ungarske køkken. En portion gulyás koster her 28 kr.
Szaletly ligger nær Byparken. Her hersker det nye ungarske køkken, hvor opskrifterne har fået et twist væk fra bondekost- Gulyás serveret i en kop koster lidt over 30 kr.
Den familiedrevne Rosenstein Restaurant ligger nær Keleti-banegården og er en af byens ikoniske restauranter med ungarsk-jødiske retter på menukortet. Her koster en portion gulyás 44 kr.
Tüköry Étterem ligger i centrum og er en traditionel ungarsk restaurant med rødternede duge og træmøblement. Den åbnede i 1958 og serverer klassiske retter. Gulyás enten i kop til 30 kr. eller en stor portion i tallerken til 50.
Inspiration til storbyferien
Betragt bedårende Barcelona fra en bakketop
Barcelona er en af Europas mest fascinerende byer på grund af kultur, fodbold, Gaudi og sine hemmeligheder. Kunst, kultur, arkitektur, bjerge og strand. Få byer har som Barcelona en så mangfoldig palet af attraktioner til dens mange besøgende.
Venedig er mere end store seværdigheder
Den berømte by kendt som Adriaterhavets dronning kender sin markedsværdi.
Prag er for livsnydere
Kaffebarer, skummende øl og restauranter, hvor ens smagsløg forkæles. Man kan på alle måder nyde livet i den tjekkiske hovedstad.