logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Guide til St. Patrick’s Day i Dublin

Af Karna Bunk-Jensen

Den irske skytshelgen Saint Patrick havde ikke bare held med at fordrive slangerne fra Irland. Han gav også irerne et brag af en national festdag, St. Patrick’s Day, som det er værd at besøge øen for at deltage i. Men hvad skal du opleve i Dublin på St. Patrick’s Day, og hvor er det bedst at se den store, årlige parade? Vi giver dig svarene her.

Skal der være fest, så lad der være fest. Den 17. marts går irerne all in på fejringen af deres skytshelgen, Sankt Patrick, og hele verden er inviteret med. I 2023 strækker festlighederne sig over fire dage, fra 15. til 19. marts, hvor dele af byens historiske centrum omdannes til et Festival Quarter med familievenlig underholdning i dagtimerne og livemusik for voksne om aftenen.

Se hele programmet på stpatricksfestival.ie.

Gadefest i Temple Bar

Selv på hverdage tiltrækker Dublins berømte festkvarter, Temple Bar, horder af højrøstede og feststemte turister iført grønne hatte og kløverformede briller, og St. Patrick’s Day er ingen undtagelse. Her forvandles det historiske kvarter på Dublins sydside til én stor gadefest, og det er værd at have i mente, hvis man gerne vil undgå at blive fanget i folkemængden. Under alle omstændigheder er de fine, gamle brostenbelagte gader og kulørte husfacader med svævende blomsterkrukker både hyggelige og fotogene, men er det pubberne, du vil opleve, findes der roligere og mere autentiske alternativer.

Book billige flybilletter lige nu fra kun 99 kr. /oneway med Ryanair. Priserne er indhentet 6. marts 2023.

Dublin Har Irlands Største St. Patrick's Day Parade Og Den Er For Alle Aldre. Foto. Airi Pung Photo

Dublin har Irlands største St. Patrick's Day parade og den er for alle aldre.

Foto: Airi Pung Photo

Pubber og pints

Et besøg på en traditionel pub i Dublin er også en tidsrejse. Meget har forandret sig i den travle hovedstad, men indenfor på byens pubber er alt, som det plejer. Træværket er lige så mørkt som øllet, der kommer ud af hanerne, og selvom der er kommet både mikrobryg og drinks med sjove navne til, er det stadig Guinness, de fleste bestiller.

Dublins ældste pub, The Brazen Head, åbnede i år 1198, og er dermed ikke engang landets ældste, men stadig en af de hyggeligste. Pubben er for længst blevet omdannet til en gastropub, hvor der serveres mad, hvilket – tro det eller ej – langt fra er en selvfølge på traditionelle irske pubber. Det har de historiske rammer og den medfølgende atmosfære dog ikke taget skade af, og The Brazen Head er stadig et stærkt bud på en autentisk pub i Dublin.

På hjørnet af parken Stephens’ Green på Dublins sydside ligger The Dawson Lounge, der muligvis er byens mindste pub – det mener de i hvert fald selv, og der er nok noget om snakken, for der er ikke plads til meget andet end en bardisk og et par borde i den lille kælderpub, der må siges at have en meget intim atmosfære.  

The Cobblestone, eller bare ‘Cobblestones’, som de lokale kalder den, var for nylig i fare for at blive solgt og omdannet til luksushotel, men indædte protester fra borgere i hele byen gjorde, at bygningen – og dermed også pubben – blev reddet. The Cobblestone er i øvrigt kendt som et af de bedste steder i Dublin at opleve traditionel irsk musik, der fremføres live alle ugens aftener.

Gaderne I Dublin Bliver Til En Sand Folkefest På St. Patrick's Day. Foto. Abdone Photo.

Gaderne i Dublin bliver til en sand folkefest på St. Patrick's Day.

Foto: Abdone Photo.

De gyldne dråber

Skal det handle mindre om øl og mere om whisky, er der både gode historier og smagsprøver at hente hos to af Dublins største destillerier, Jameson Whisky Distillery og Teelings Whisky Distillery.

Jameson Whisky blev produceret i Dublin indtil 1971, hvor produktionen flyttede til Cork, men det oprindelige destilleri ved Smithfield Square på nordsiden findes stadig, og her er blandt andet guidede rundvisninger og cocktailkurser.

Små, selvstændige whisky-destillerier har Dublin selvfølgelig også, såsom Roe & Co Whisky Distillery og Stillgarden Distillery. Du kan sågar følge Dublins eget Distillery Trail – en guidet oplevelse med besøg på tre destillerier.

Hvordan kommer jeg til Dublin?

Flyv med Ryanair op til 5 gange ugentligt på tirsdage, onsdage, torsdage, lørdage og søndage. Direkte fra Billund Lufthavn. Priser fra 99,- /oneway

Find flybilletter

Gratis på museum

Dublin blev grundlagt af danske og norske vikinger for mere end 1000 år siden, og historien har sat sine spor i hovedstaden. Snup et afbræk fra festlighederne på et af byens museer, hvoraf mange har gratis entré, heriblandt The National Museum of Ireland, National Gallery of Ireland og The Irish Museum of Modern Art.

Mange ønsker forståeligt nok også at opleve Trinity Library og perlen i bibliotekets samling, The Book of Kells – en velbevaret bog med illustrationer tegnet og skrevet af munke for mere end 1200 år siden – men vær forberedt på mange mennesker og lange køer, da byen er fyldt til bristepunktet i dagene omkring St. Patrick’s Day. Alternativt er det omkringliggende universitet, Trinity College, en smuk oplevelse i sig selv, der klares på en kort gåtur.

The Brazen Head Hævder At Være Irlands Ældeste Pub Med Næsten 900 År På Bagen. Foto. Stephen Smith

The Brazen Head hævder at være Irlands ældeste pub med næsten 900 År på bagen.

Foto: Stephen Smith

The Dublin Coastal Trail

Dublin ligger ved kysten, og er der tid tilovers i programmet, kan du prøve kræfter med byens nye vandre- og cykelrute, The Dublin Coastal Trail, der også kan klares med tog. Ruten strækker sig fra det lille fiskerleje Skerries nord for Dublin Centrum, hvor St. Patrick’s fodspor ifølge legenden stadig er synlige i klipperne ved havet, til Killiney Hill knapt 45 kilometer sydpå. Undervejs er indlagt 11 stop, det ene smukkere og mere belejligt end det næste, så du både kommer forbi middelalderslotte og små havne, hvor sælerne svømmer omkring mellem fiskekuttere.

Tag På En Smuk Tur Langs Kysten, Hvis Dublins Festligheder Bliver For Livlige. Foto. Debra Reschoff Ahearn

Tag på en smuk tur langs kysten, hvis Dublins festligheder bliver for livlige.

Foto: Debra Reschoff Ahearn