logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

10 seværdigheder i Amsterdam, som du ikke må gå glip af

Kanaler, kunst, loppemarked, solskin og livets alvor er blandt de ting, man skal opleve i solsmukke Amsterdam.

Af Søren Sorgenfri

Når en forlænget weekend eller City Break er besluttet, så går planlægningen i gang. Hvad skal man se, hvor og hvordan og skal man overhovedet se noget eller bare tage dagen, som den kommer?

Amsterdam er en af de mest populære destinationer i Europa til en forlænget weekend eller måske en god uges ferie. Kunst, kultur, den særlige arkitektur og ikke mindst kanalerne, der gennemvæver byen giver en særlig stemning, når solen skinner.

Men hvad skal man se?

Vi giver her ti bud på seværdigheder, som du kan berige din City Break med.

1. Gå på marked

Amsterdam er en ideel markedsby, når solen skinner. Amsterdam er hjemsted for Hollands ældste loppemarked, som du finder i det gamle jødiske kvarter ved siden af byens rådhus. Loppemarkedet Waterlooplein har mere end 300 boder, hvor du kan gøre mode scoops, finde vintage kameraer og bøger samt nyde en god kop kaffe eller en bid brød fra madboderne. Verdenskøkkenet er stærkt repræsenteret med madboder fra Mellemøsten og Middelhavet. Waterlooplein har åbent mandag til lørdag med fotogen placering lige ved Amstel floden.

2. Besøg Rembrandts hus

Ganske ideelt så har en af Amsterdams største attraktioner til huse – helt bogstaveligt – lige ved siden af Waterlooplein markedet. Rembrandt er ikke bare en af Hollands store malere, men har et stort kapitel i kunstens verdenshistorie.

Rembrandt boede i det mondæne fleretagers hus fra 1639 til 1658 og huset blev i 1911 indviet som museum og som hyldest til den store maler som kunstner, menneske og amsterdammer. Huset er indrettet tidstypisk for Rembrandts tid, så et besøg hos kunstmaleren er samtidig et interessant hop i tidsmaskinen tilbage til den tid, hvor Amsterdam var en af verdens førende byer.

3. En regnvejrsdag

Det regner og jeg vil shoppe! Amsterdam har løsningen med et af Europas fedeste stormagasiner. Det begyndte for 140 år siden som en lille tøjhandler, men i dag er stormagasinet De Bijenkorf luksusbutikker og designervarer fra kælder til kvist. Om du jagter fashion- eller legetøj eller noget til hjemmet, der får vennerne til at smække med døren af misundelse, så finder du det her under et tag på den store Dam plads.

Amsterdam Har Mange Loppe Og Gademarkeder. Hold Øje Med Byens Turistkalender For At Finde Et I Nærheden. Foto. Rudmer Zwerver

Amsterdam har mange loppe- og gademarkeder. Hold øje med byens turistkalender for at finde et i nærheden.

Foto: Rudmer Zwerver

4. En pause på cafeen

Når det kommer til cafeer, så skal man lige holde sig et par ting for øje i Amsterdam. Coffeeshops er ikke stedet at gå hen, hvis du trænger til en kop kaffe – cannabis er legalt i Holland og sælges f.eks. i kageform på Coffeeshops. Derfor skal du holde øje med om, der står cafe på butiksfacaden. Så er det nemlig kaffe, der er på menuen. Prøv f.eks. Back to Black på gaden Weteringstraat – i det hele finder du mange cafeer i den gade og ellers er der ikke langt mellem kaffeudskænkningsstederne langs Amsterdams kanaler.

5. Billede med blomster

Kombinerer et par hyggelige timer med muligheden for et godt billede til dine sociale medier eller fotoalbummet. Blomstermarkedet Bloemenmarkt placeret ved kanalerne (og derfor let at forsyne med friske blomster) er formentlig Amsterdams mest Instagrammede lokation og markedets mange smukke blomster og boder er ikke kun ideelle til flotte billeder, men det er en attraktion i sig selv for at få forstå Hollands forbindelse til blomster.

Det Summer Af Liv En Sommereftermiddag På Amsterdams Kanaler. Hop På En Bådtur Og Indtag Byen Fra Vandvejen. Foto. Louis Henault

Det summer af liv en sommereftermiddag på Amsterdams kanaler. Hop på en bådtur og indtag byen fra vandvejen.

Foto: Louis Henault

6. Moco Museeet

Amsterdam er lig med kunst og kultur og intet andet museum omfavner kunstens rolle i byen som Moco Kunstmuseum. Her finder du primært moderne kunst, men også kunstnere på vej frem udstiller. Værkerne er tilmed arrangeret eller ophængt på en måde, så de gør sig bedst muligt på fotos. Fagre nye kunstverden med blik for de sociale mediers delbarhed.

7. Afsted på kanalerne

Det siger næsten sig selv, men den rigtige måde at se Amsterdam over et par timer eller tre på er en kanalrundfart. Det er en industri i sig selv, så vælg den tur, der passer dit dagsprogram. Kanalerne er ikke bare Amsterdams blodbaner, men repræsentanter for byens historie. De første kanaler blev gravet i 1250 i et forsøg på at kontrollere floden Amstel og tilstødende vandløb samt forsvarsværker. Over tid mistede kanalerne værdi som forsvarsværn mod angribere, men blev i stedet til vigtige ’motorveje’ ind gennem byen, hvor små både og pramme fragtede alverdens fornødenheder til og fra byen. I takt med Amsterdams betydning for verdenshandlen

8. Det skal du spise

Amsterdam har naturligvis restauranter med menukort fra hele verden og fra de billige gadekøkkener til prisvindende restauranter. Men for at prøve noget typisk hollandsk så prøv de små friturestegte kugler Bitterballen, som er byens ultimative pub snack og sælges på alle udskænkningssteder eller hvad med stroopwafels? To vafler med sød sirup imellem. Pomfritter er også en stor og smagfuld ting, men ikke som de tynde skræller, du smider i ovnen fredag aften. Tykke, saftige fritter med forskellige slags toppings solgt under navnet patat eller frites. Prøv også de hollandske pandekager, der minder meget om de danske, men hollænderne kan godt lidt at bage dem med frugtstykker i, hvilket giver ret god mening, når de lander på din tallerken.

Amsterdams Blomstermarkeder Giver Byen Liv Og Farve Og Turisterne Gode Fotomuligheder. Foto. Koba Samurkasov

Amsterdams blomstermarkeder giver byen liv og farve og turisterne gode fotomuligheder.

Foto: Koba Samurkasov

9. Anne Franks hus

Amsterdam har mange muligheder for smil på læben, latter, skønne shopping- og restaurantionsmuligheder, men vi kommer ikke uden om livets alvor og tragedie har spillet en vigtig rolle i byens hus. 2. verdenskrig kostede Holland dyrt i menneskeliv og et af dem var Anne Frank. Den jødiske teenagepige der sammen med sin familie gemte sig øverst oppe i et baghus ved en virksomhed. Familien levede to år under jorden, hvor Anne Frank førte dagbog, indtil de blev stukket og sendt til en nazistisk udryddelseslejr. Kun faderen overlevede og udgav sin datters dagbog. Anne Franks hus finder du på Prisengracht 263 i det centrale Amsterdam. Historien er ganske forfærdelig, men man skylder sig selv og Anne Frank at blive klogere på denne tragiske fortælling.

10. Et par hemmeligheder

Hollændere er som danskerne glade for cykler. Faktisk er der med 800.000 cykler i Amsterdam flere af de tohjulede end, der er indbyggere.

En cykel kan man fordel bruges til at opdage det hemmelige Amsterdam. Cykel til badesøen og den urbane strand Sloterplas lige ved siden af Hotel Buiten. Eller læg storbyens virvar bag dig og kør en kort tur ud til landsbyen Ouderkerk aan de Amstel og se de mange smukke historiske huse, møller og kirken. Det er virkelig en skøn tidslomme og tur ud i det grønne Amsterdam.