logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

5 seværdig-heder du kun finder i Amsterdam

Af Søren Sorgenfri

Kunne det friste med en gyngetur i 100 meters højde? Det er i hvert fald stedet for de børn, der hele tiden råber ’skub mig højere’.

Amsterdam er en by fuld af overraskelser. Sådan har det været med hollænderne siden de opfandt aktiemarkedet og har siden da ofte overrasket naboer og den øvrige verden med kreative påfund.

Flere forfattere har således i tidens løb hævdet, at den særlige form for fodbold – totalfodbolden, der er så berømt, kun kunne opstå i Holland på grund af hollændernes særlige evne til at tænke kreativt inden for struktur og system.

Udsigtstårnet A'Dam Lookout

Således tilbage til gyngen. Den er nemlig placeret oven på udsigtstårnet A’Dam Lookout. Tårnet var tidligere kendt som Shell Tårnet, men hedder i dag Lookout og har panoramaview og restaurant med byens bedste udsigt. En udsigt til Amsterdams skyline, havn og lavlandet udenfor byen. Voksne må i øvrigt gerne snuppe en gyngetur, mens de nyder udsigten over byen.


Amsterdams mest besøgte kunstudstilling

I Amsterdam kan man også gå en tur i kirke. For at se på kunst, mode og fotoudstillinger. Middelalderkirken De Nieuwe Kirk er mere end 600 år gammel, men er i dag med på noder og moder.

Kirken fungerer stadig som kirke til f.eks. royale begivenheder, men den religiøse funktion er tonet markant ned til fordel for kirkens øvrige virke.

Det er en af Amsterdams mest besøgte kunstudstillinger med omkring en kvart million besøgende på årsplan med skiftende udstillinger af verdenskendte kunstnere.

Verdens eneste selvlysende museum

Tæt ved Anne Franks hus findes – så vidt vides - verdens eneste selvlysende museum. Museet Electric Ladyland er som at komme til en anden dimension af sære og selvlysende former og skulpturer med en blanding af lige dele menneskeskabt kunst og naturfænomener som særlige sten, der lyser op i mørket. Det er ikke et museum, som man skal haste igennem – faktisk opfordres man til at opleve det hele i eget selvlysende tempo som ’deltagende’ kunst. Og nej. Man er ikke kommet til en anden dimension, men bare Amsterdam.

Amsterdam. Foto Tupungato Dreamstime.Com

Foto: Tupungato - Dreamstime.com

Gaden Nieuwe Spiegelstraat - antikvitetsbutikker side om side

De fleste byer har antikvitetsmarkeder. Tænk Londons Notting Hill for eksempel, men Amsterdam kører i andet gear her med gaden Nieuwe Spiegelstraat. Her finder man kun antikvitetsbutikker skulder ved skulder, og mange af dem sælger nærmest obskure ting som gammelt tandlægeudstyr eller maritime vintageting som sekstanker og store kompasser og andet, der får en søulk frem i de fleste. Man kan også bare slentre gennem gaden og nysgerrigt spørge sig selv ’hvem køber egentlig alt det her.’ Og vil man gerne have svaret på det?

Amsterdam. Foto Robert Van 'T Hoenderdaal Dreamstime.Com

Foto: Robert Van 't Hoenderdaal - Dreamstime.com

Verdens første zoo for bakterier og mikrober

Kender du typen, der er bange for bakterier på stort set alt? Så er Micropia måske stedet for et besøg. Eller også er det virkelig ikke stedet.

Det er verdens første zoo for bakterier og mikrober, så man kan ved selvsyn se, hvad der egentlig foregår lige under vores næser. Bogstavelig talt. Eller på tøjet. Eller på maden. Eller ..

En særudstilling viser i petriglas, hvilke farverige og sært formede mikrober, der lever på vores kroppe. Og hvor. Kø ved håndvasken får en helt ny mening efter et besøg hos Micropia.