logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Vinterferie? Prøv Antalya

Den tyrkiske vinter er mild og den perfekte årstid til at udforske ferieområderne.

Af Steve Thomas

Flyv til Antalya med

Når du overvejer vinterferie eller miniferie i den kolde tid, så burde den tyrkiske by Antalya, og provinsen af samme navn, stå højt på din liste, uanset hvad du sukker efter.

Antalya er ofte betragtet som en sommersoldestination på grund af sine fantastiske strande og feriesteder, men Antalya er også en blomstrende vinterdestination. Folk er så småt ved at indse, at når sommerens varme lægger sig, har Antalya stadig dejligt vejr, men uden sommermylderet.

Vinteren er måske ikke den bedste tid til at slappe af på stranden i Middelhavet, men rejs hertil uden for sæsonen, og du vil finde opholdet meget nemmere og også billigere. Og dermed åbne muligheden for at udforske regionen ud over strandsandet, der også har snedækkede bjergtoppe og skiløjper at byde på. Denne kombination af sne og sand er noget, som meget få steder i verden kan tilbyde sine vintergæster.

Hvis du ønsker at dyppe tæerne i havet eller dyrke vandsport, vil du stadig være i stand til det i den tyrkiske vinter. Vandet her afkøles senere på året, hvilket betyder, at havet i november og december har omtrent samme temperatur som i maj og april. Det er altså ikke sommervarmt, men heller ikke et iskoldt gys.

Her er et par vinterlige ideer til at hjælpe dig på vej til Tyrkiet i vinterhalvåret.

Antalya Er Et Af Europas Smukkeste Skisportsområder. Foto. Steve Thomas

Foto: Steve Thomas

Opdag provinsen

I løbet af sommerferiemånederne koger hele den tyrkiske kystlinje i varmen. Byerne, de mange historiske sites og feriestederne ser et inspirerende mylder af besøgende og trafik. Der er gang i den i sommerhalvåret.

På den anden side af årshjulet kører hele regionen om vinteren på halv hastighed, hvilket betyder, at du kan rejse uden sved, med mindre stress og travlhed, vælge mellem restauranter og strandstole, få gode priser på værelsespriser og besøge de bedste steder i ro og orden.

Vintrene her er milde ved kysten, selvom der ofte er kuldegysninger i aftenluften, især hvis du tager ind i landet. Men det er netop på denne årstid du skal udforske provinsen, fordi det er langt mere behageligt at bevæge sig ind i landet og mere praktisk sammenlignet med sommerens varme.

Der er også få regnfulde dage, men Antalya hævder stolt at være vært for 300 solskinsdage om året, hvilket er et stort plus, når man også gerne vil være vinterferiedestination.

Man Kan Sagtens Bade Og Nyde Solen I Den Tyrkiske Vinter. Foto. Steve Thomas

Foto: Steve Thomas

Farverne

Det sene efterår og den tidlige vinter er også fantastisk til årstidens fascinerende farver, men vent ikke for længe, for foråret kommer tidligt her; fra februar til maj er blomsterne i fuld flor, hvilket giver spektakulære og smukke scener. Husk kamera! Det er en oplevelse for livet, når hele kysten står i blomst.

På en enkelt dagstur kan du nemt besøge de historiske steder i Aspendos og Side eller tage en køretur langs kysten til Olympos og Cirali. Tag en tur østpå til Alanya og besøge dens bjergskråningsborg eller kør via landevejene mod sydvest og ind i byen og de landlige bjerge nord for Kemer.

Lejebiler er tilgængelige fra og omkring lufthavnen, med lokale og internationale forretninger der tilbyder forhåndsbestilling online, og du kan også arrangere billeje fra hoteller i byen og resorts.

Når Danmark Skutter Sig I De Sidste Kolde Vinteruger, Så Blomstrer Hele Den Tyrkiske Kyst Med Smukke Farver. Foto. Steve Thomas

Foto: Steve Thomas

Motionscykelisternes paradis

Cykelsporten fik et højdepunkt i Danmark, da Jonas Vingegaard vandt Tour de France 2022, selvom sporten globalt set både konkurrencemæssigt og fritidsmæssigt har blomstret op i det seneste årti. Det gælder også i Tyrkiet.

Det er ikke sjovt at træde i pedalerne gennem vinterens mørke Nordeuropa. Derfor søger mange nordeuropæiske motionscyklister mod vintersolens stråler og en cykelflugt i den mørke årstid.

I årtier regerede de traditionelle spanske feriesteder, når det kom til cykelmuligheder uden for sæsonen, da få kendte til de tyrkiske lækkerier for tohjulede. Det har heldigvis ændret sig i de senere år, og nu drager cyklister fra hele Europa og andre steder til Antalya og omegn for vintercykelpauser og træningslejre. Udover at være skribent og fotograf så er jeg også passioneret motionscyklist og MTB-rytter, så jeg forstår, hvorfor Tyrkiet trækker i cykelfolket.

Med næsten perfekte vinterkørselsforhold, flade veje og bjergveje, begrænset trafikmængde (væk fra hovedbyen og motorveje), fjerntliggende bjergstier og dedikerede cykelruter, er det nemt at se hvorfor. Naturligvis har tour-operatører og hoteller taget udfordringen op med nemme og behagelige pakkeløsninger, og hvad mere er, det hele kan gøres på et meget rimeligt budget i forhold til andre dele af Europa.

Tjek de cykelvenlige Akra Hotels muligheder for ruter, ture, udlejning og mere – om ikke andet for at få en idé om, hvad der er tilgængeligt på det tyrkiske marked for vintercykelferie.

Tidligt På Året Kommer Varmen Til Tyrkiet Og Skoven Åbner Sig Med Grønne Farver. Ideelt Til Vandreture. Foto. Steve Thomas.

Foto: Steve Thomas

Opdag historiens Tyrkiet

Du behøver ikke at være en historieørn eller en kulturgrib for at blive betaget af de historiske vidundere, der findes i de snoede og gamle brostensbelagte gader i Antalyas gamle bydel, eller Kaleici, som området hedder på tyrkisk. Men efterår og den tidlige vinter samt forårets første uger er klart bedre til at udforske den tyrkiske kysts mange historiske sites end de bagende varme sommermåneder. Helt ærligt så kan det næsten føles som tvang at gå i brandvarme ruiner, når solen siger strandtur i højsommeren. Men historien er stadig spændende, så brug hellere efteråret og vinteren på at dykke ned i den tyrkiske historie.

I den gamle bydel vil du finde små gader og gamle bygninger, der skråner på bjergsiden over marinaen. Mange af disse stammer helt tilbage fra romertiden, og den historiske del af Antalya var en fuldstændig lukket og muret by, og er nu en virtuel labyrint af kuriositeter at vandre rundt i. Det er ret fascinerende og lærerigt.

Find eventuel et lille boutiquehotel her i den gamle bydel bare for en enkelt nat. Det giver en særlig oplevelse at tilbringe hele dagen blandt historiske bygninger. Værdsæt den gamle bydels kulturelle og kulinariske perler og få det meste ud af den fantastiske panoramaudsigt over hustagene, havnen og over til de fjerne bjerge. Disse bliver alle til en sød orange farve, når vintersolen går ned over minareterne og sneklædte tinder. Det er for smukt til at beskrive med ord.

Start ud fra marinaen, og tag derefter elevatoren op til den gamle bydel og udsigtsdækket, og sørg for at se klokketårnet, Hadrians port (Uckapilar), Hidirlik-tårnet, Yivli-minareten, basaren og Duden-vandfaldet, som fosser ud i havet.

Du vil blive hilst varmt velkommen overalt, og nyde en frygtelig masse tyrkisk te - og selvfølgelig blive opfordret til at købe lokalt kunsthåndværk, men på den mest venlige måde, du kan forestille dig.

Når natten falder på, kommer de snoede brostensbelagte gader virkelig til live, og det er et fantastisk sted at spise udenfor og tage alle indtryk ind, eller endda at vise dine bedste moves på dansegulvet i en af ​​barerne eller klubberne her, hvis man er en natteravn.

En Traditionel Frokost Står På Nybagte Fladbrød, Oliven Og Te. Masser Af Te. Foto. Steve Thomas.

Foto: Steve Thomas

Tag ski på

Skiferie? Så er det næppe Tyrkiet, man tænker på. Alligevel er de høje stigninger i dette enorme, varierede og bjergrige land sukkerbelagt med uberørt hvid sne i vintermånederne, hvilket har ført til nu 42 kategoriserede skiområder.

Selvom de fleste af de større skisportssteder findes længere mod nord og langt inde i landet fra middelhavskysten, er der et ret godt skisportssted (Saklikent) i bjergene lige vest for Antalya.

En stor del af kystlinjen fra byen vestpå er højdedrag og bjerge, som om vinteren er snedækkede, og giver området en surrealistisk og kontrastfuld kulisse til det blå hav.

Ved havoverfladen er det for det meste tørt og solrigt året rundt med det uberørte turkise vand i Det Ægæiske Hav, der slår mod de øde vinterstrande. Kør eller tag en shuttlebus 40 km ind i landet fra Antalya centrum (60 km fra lufthavnen), og du kommer nemt til det fredelige skisportssted Saklikent (Skjult by på tyrkisk). Selve resortet er ret lille og består hovedsageligt af private udlejningshytter og mindre gæstehuse, hvilket giver det et meget lokalt og hyggeligt præg.

Resortet ligger mellem 1.850-2.550 meters højde, og der er tre elevatorer og ti km af graduerede pister her, hvilket gør det ideelt som en dagstur eller overnatning fra byen. Hvis du er tidligt oppe og på farten, så kan du stå på ski om morgenen og nå tilbage til kysten og svømme i havet efter solnedgang.

For en mere mainstream skioplevelse kan du køre to timer nordpå fra Antalya til det populære Davraz-bjergskisportssted, der vil minde dig mere om Alperne.

Den tyrkiske skisæson er normalt december-april, men Antalya kan besøges året rundt.

Set Fra Antalyas Gamle Bydel Får De Sneklædte Bjerge Et Orange Og Pink Skær I Aftensolen. Foto. Steve Thomas.

Foto: Steve Thomas