logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Historien forvandlede Gdansk til Polens Amsterdam

En lang række folkeslag har i tidens løb gjort Gdansk til en af Østersøens mest spændende byer

Af Søren Sorgenfri

For mange år siden var jeg på skiferie i Tjekkiet. Tjekkiet og Slovakiet var lige gået fra hinanden på fredelig vis, og Tjekkiet var ganske nybagt som ferieland. Turen til de sneklædte bakker og bjerge foregik med bus gennem Nordtyskland og primært Polen, før vi ramte den tjekkiske grænse.

Jeg har aldrig været god til at sove i en bus så efter et kort blund omkring midnat, så jeg solen stå op over de små polske byer, vi kørte igennem. Byer og landskab der kort for inden havde været gemt bag Jerntæppet. Det virkede anderledes. Små triste huse og gamle biler. Mange grå og brune farver. Som om farvepaletten manglede de kulørte nuancer.

Spol frem til i dag og Polen er et helt anderledes kulørt og livligt bekendtskab. Warszawa er en af Europas mest spændende storbyer at besøge, men også andre af de store polske byer er interessante. Som Gdansk.

Havnebyen ved floden Wisla er Polens tredjestørste by og blot en god times flyvning fra Billund og ideel til en forlænget weekend. Af mange årsager.

De brostensbelagte gader er en shoppers paradis med gaden Ulica Mariacka som en af Europas smukkeste og mest hyggelige og de næsten overvældende store indkøbscentre Madison og Manhattan.

Der er legetøjsmuseer og strande under en halv time væk fra centrum, hvis vejret er godt, og børnene skal aktiveres.

Alt det kan man hurtigt læse sig til i turistbrochurer og online platforme, så derfor skal denne tekst handle om Gdansk som by. Hvordan Østersøbyen, der ligger så tæt ved de danske grænser, har forvandlet sig til en moderne storby hånd i hånd med byens lange historie. Det er typisk historier, som vi ikke kender meget til i Dannevang, men er med til at gøre hele den samlede pakke, når man besøger en by i udlandet interessant.

Palæer, store købmands- og handelsgårde, slotte, buegange, statuer og kanaler er jo typisk de elementer, som vi stopper op ved, når vi gæster fremmede byer og gerne vil se. I Gdansk er det især den smukke havnefront med de farvestrålende bygninger, der tiltrækker turister og som blev en del af UNESCOS’ verdensarv med ordene: ’En by for frihed og minder.’

Vi kender udtrykket: ’Det der sker i Vegas, bliver i Vegas’. Gdansk har et andet slogan: ’Det der sker i Gdansk, sætter gang i verden’.

2 Gdansk

Foto: Pavel Kavalenkau | Dreamstime.com

Amsterdam

Og sådan har det været siden Middelalderen, hvor både og skibe sejlede fra den polske kyst til havne og flodbyer i Nordfrankrig og Belgien for at handle salt, krydderier, tømmer og korn.

Gdansk, som den dag i dag stadig er en af Østersøområdets vigtigste havnebyer, blev en del af købmandsalliancen Hansestæderne med stor rigdom til følge. En rigdom man hurtigt fornemmer omkring kopien af havnens store gamle lastekran. Officielle dokumenter fra 1357 viser, at der allerede på det tidspunkt var store lastekraner af træ, og sporene af den fransk-polske relation med afsæt i Gdansk stikker dybt. Som tidligere polsk kongeby har der været en del royale ægteskaber på tværs af de to lande for at styrke båndene, og så sent som i 1967 blev der indviet en mindetavle for franske soldater omkommet i tyske krigsfangelejre i Polen.

Det er nu ikke Paris, man tænker på i Gdansks gader, men Amsterdam. Ligheden mellem arkitektur og bygningsværker i Gdansk og Amsterdam er slående takket være arkitekter og andet godtfolk på flugt fra den spanske inkvisition, der slog sig ned i Gdansk og designede en stor del af byens i dag storslåede gamle bygningsværker, der lige så godt kunne have stået i Amsterdam eller Brugge vurderet på udseende og arkitektur.

Senere slog hollandske bønder – som i Danmark – sig ned og forvandlede vådområder nær Gdansk til landbrugsjord. Gdansk er også berømt for sin guldvodka, og sørme om ikke også det var en hollænder, der stod bag de gyldne dråber.

3 Gdansk

Foto: Alexander Reitter | Dreamstime.com

Gdansk og Danmark har naturligvis også en tæt sammenvævet historie. Havnebyen har både været under den danske krone og i krig med danskerne og haft Bornholm i sin varetægt. Arkitekten Antoni van Obberghen, der er fadder til mange af Gdansks flotteste bygninger kom til byen efter et ophold i Danmark, hvor han blandt andet tegnede Kronborg i Helsingør. Danske videnskabsfolk og kunstnere har i tidens løb inspireret og samarbejdet med kollegaer i Gdansk om alt fra astronomi til musik.

Det var danske Søren Bjørn, der beplantede vandreklitterne nær Gdansk og forvandlede området til skov, og det var også danskere, der stod i spidsen for den navigationsskole, der blev grundlagt i 1817 i Gdansk, som den første i Polen.

Så når vi i dag mener, at globaliseringen er noget helt nyt i verdenshistorien, så er Gdansk det smukke eksempel på, at folk fra nær og fjern kan påvirke en by og et samfund i positiv retning. Det er et besøg værd.