logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Din guide til ferieøen Bornholm

Af Søren Sorgenfri

Bornholm er blevet hele Danmarks ferieø. Og selv om klippeøen også lever udenfor den klassiske højsæson samt helligdagsweekenderne, så er det i de uger, hvor Bornholms indbyggertal eksploderer.

Camping- og teltpladser, hoteller, sommerhuse, pensionater og vandrehjem melder hurtigt alt udsolgt.

Og selv om øen ligger noget afsides i forhold til det øvrige kongerige med sin ensomme beliggenhed i Østersøen, så er der let adgang til Bornholm. I store dele af årskalenderen er der direkte fly fra Billund Lufthavn til Bornholm, hvorfor øen i søen blot er en times flyvning væk.

Hvad skal du så opleve?

Her er en række forslag, der kan berige din ferie på Bornholm. 👇

Nyd udsigten

For de fleste er det et must at besøge Rytterknægtens udsigtstårn, der ligger midt i Almindingen. Som Bornholms højeste punkt i landets tredjestørste skov så er udsigten naturligvis storslået (og har du mountainbiken med så finder du øens fedeste trails lige her i den dybe skov.). Nyd udsigten og en kop kaffe fra den pudsige alpekaffe ved Rytterknægten.

Men en udsigt kan være mere end et højdepunkt. Når sommerdagen siger badetur ved Dueoddes uendeligt lange strand, så søg op i de høje klitter og nyd det måneagtige landskab. Det er også ideelt som en af øens bedste steder at se solnedgang.

Afsæt gerne et besøg på Christians- og Frederiksø. Postfærgen til Ertholmene afgår fra Gudhjem havn og forude venter et besøg på de to små øer med en stor historie og udsigt til det omkringliggende hav. Endagsture eller overnatning i de gamle fæstningshuse er lige godt, men husk at gå øerne rundt og snus ind af øernes fortid og book evt. guidet tur hos den lokalfødte Lokalguiden Thora. Her bliver fæstningshistorie toppet med anekdoter, krudt og kugler.

Udsigten Fra Dueoddes Klitter Er Som Et Månelandskab. Foto. Søren Sorgenfri

Udsigten fra Dueoddes klitter er som et månelandskab.

Foto: Søren Sorgenfri

Stranden Ved Sandvig Er Perfekt Til Lange Sommerdage. Søren Sorgenfri

Stranden ved Sandvig er perfekt til lange sommerdage.

Foto: Søren Sorgenfri

Is på

Røgerier har naturligvis været Bornholms trækplaster i årtier, men de senere år er der kommet is på.

Iscafeen Kalas i Sandvig fremstiller selv is på bornholmske råvarer, men efter italiensk inspiration. Kalas holder til et tidligere is-hus (altså isblokke til fiskeri) og de ombyggede lokaler ligger mellem klipper lige ned til havet. Køen til cafeen taler sit eget sprog om isens kvalitet og Kalas har fået en søstercafe i nabohavnen Tejn, hvor også det populære bageri Brødre (prøv også bagerierne Dam i Åkirkeby, Svaneke Bageri samt Rosas i Gudhjem) samt mikrobryggeriet Penyllan mellem skibe og fiskerhuse holder til.

Kalas står ikke alene med det bornholmske is-eventyr. Bornholms is-mejeri i Svaneke fremstiller ligeledes kvalitets-is med pudsige og populære smage og er blot et af flere spiselige initiativer som har givet ferieøen opvind. Fra lakridser og bolsjer til Michelin-restauranten Kadeau har alle øget til omtalen af Bornholm, der flittigt fremhæves også i udenlandske medier som en særlig ferieø.

Den eksponering har åbnet op for nye eventyr af samme skuffe. Øl-imperiet Mikkeller har gjort sit indtog med en burger- og ølbar i den lille by Årsdale og hoteller som Nordlandet i Allinge-Sandvig og Siemsens i Svaneke højner niveauet for feriemenuen.

Cafe Rosa I Gudhjem Er Et Af Flere Kvalitetsbagerier På Bornholm. Foto. Søren Sorgenfri

Cafe Rosa i Gudhjem er et af flere kvalitetsbagerier på Bornholm.

Foto: Søren Sorgenfri

Strandene

Dueodde er uden tvivl Bornholms mest kendte strandstykke og behøver ikke nærmere præsentation, men overvej nabostranden Balka, der har samme fine hvide sand (der i fjer og pens tid blev brugt i europæiske kongehuse til at udtørre blæk på breve), men ikke helt er det samme tilløbsstykke. Du kan i øvrigt overnatte i klitterne og vågne op til udsigten af Østersøen på glamping-pladsen Eco Beach Camp, hvor store luksustelte er placeret i forreste klitrække og dermed også en fabelagtig stjernehimmel, når mørket falder på.

Sandvig Strand er mere rå i det, men smukt placeret mellem klipper og Hammerens højdedrag med brægende får. En badebro gør det nemt at komme til en dukkert. Husk der i hyggelige Sandvig er et stort udbud af hyggelige pensionater med Pension Holmegaard som en klar anbefaling værd, hvis appetitten er på stokroser, brosten og en ferietilværelse i afslappet tempo.

Jomfrugården og sydstrandene i Rønnes udkant er også værd at sende et postkort hjem om.

De Lidt Hemmeligheder Strandstykker På Den Bornholmske Sydkyst Minder Om Middelhavet. Foto. Søren Sorgenfri.

De lidt hemmelige strandstykker på den bornholmske sydkyst minder om Middelhavet.

Foto: Søren Sorgenfri

De hemmelige

Bornholm har naturligvis også sine små listige steder. Cafe Sydøst for Paradis har efterhånden et tiltagende stampublikum, der nyder beachvolley, en espresso eller en kold øl med udsigt til børn og barnlige sjæle, der springer fra vippen i den lille Hullet Havn. Har du heldet med dig, så er månen fuld og hænger over horisonten som en stor gylden skive.

Hammer Havn på vestkysten er et godt udgangspunkt fra en vandretur langs kysten eller blot en af de populære sandwich fra cafeen i den lille havn med mulighed for et dyp eller board i bølgerne.

Vang Havn har en nyanlagt strand med Vang Pier samt som tidligere udskibningshavn for øens granitindustri et særligt udtryk. Byens slynger sig op langs klippevejen og den fransk inspirerede, men nordiske bistro Le Port har et menukort, der er værd at køre langt efter og en udsigt fra terrassen, der er i særklasse. Vang er ligeledes et godt udgangspunkt for vandreture nordpå mod Hammerknuden eller Jons Kapel.

Lykkelund Gedemejeri må være et af få mejerier, der producerer is på gedemælk. Derudover hjemmebagt æbletærte, oste og forskellige delikatteser. Gården har desuden et stort indhegnet område med klappegeder og kælegrise til familiens mindste samt flere andre dyr på gården. Lykkelund ligger tæt ved den berømte Østerlars Rundkirke samt det populære Middelaldercenter (hvor der er i væbnertimen er mulighed for voksne kan fægte med børn – tag den unger!).

I sommermånederne har vegetarer og grøntsagsglade gastro-nørder kronede dage på Bornholm. Der er ugentlige markeder som f.eks. lørdagsmarkedet i Svaneke eller tirsdags-ditto i Sandvig, men landevejene bugner af vejboder med grønt og frugt. Skal der alligevel proteiner på grillen, så besøg Hallegaard i grænseområdet mellem Østermarie, Ibsker og Åkirkeby. Eller som folkene å gården siger ’når du tænker du er faret vild, så kører du lidt længere’.

Hallegaards økologiske slagter er din leverandør af kvalitetskød til grillen. Alternativt læg vejen forbi Den Bornholmske Gårdbutik i udkanten af Almindingen, der sælger økologisk kød fra fem lokale producenter med fokus på dyrevelfærd og fair priser.

Vin til sommermaden? Bank på hos Restaurant Vinøst i Svaneke. Udover en stilsikker fransk menu, så har spisestedet en velassorteret vinbutik i baglokalet.

Det er sådan, det er med Bornholm. Alle ved, hvor øen ligger, men de små hemmeligheder skal man kende til.