logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Flyv til Bornholm og opdag Christiansø

Christiansø er blot få timer væk fra Billund, men der er en verden til forskel.

Af Søren Sorgenfri

Danmark hører ikke til blandt de største lande målt i km2 og tak for det. Det betyder, at man på kort tid kan nå rundt til Rigets skønneste ender og kanter. F.eks. Verdens Ende på Christiansø.

En kort flyvetur fra Billund til Bornholms Lufthavn i Rønne og så videre med bus eller lejet bil til Gudhjem. Derfra 50 minutters sejlads med den fine postbåd til Ertholmene og værsgo. Gå fra borde og opdag Danmarks østligste forpost nemlig Ertholmene.

Ertholmene udgøres af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø forbundet med en 30 meter lang gangbro og adskilt af et sejlindløb, som vi vender tilbage til.

Derudover udgøres øgruppen af en håndfuld store skær, som bebos af sæler, alk og lomvikolonier. Sælerne har man ikke meget til overs for. De har spillet deres signifikante rolle i fiskeriet i Østersøens totale nedtur, men kolonierne af fugle værnes der om. Således er Ertholmenes næststørste ø faktisk Græsholm, som er et fuglereservat, der er lukket for offentligheden. Med ni hektar er Græsholm cirka dobbelt så stor som Frederiksø og den eneste yngleplads i Danmark for alken. Christiansø er knap 23 hektar stor.

Fugle

I det hele taget har øerne noget med fugle. I april, maj og juni måned valfarter fugleinteresserede til øerne bevæbnet med kamera og kikkert på jagt efter sjældne fugle, der som eksotiske gæster fra fjerne egne som Sibirien eller Nordafrika af stærke vinde er blæst til Østersøen og gået ned på de små øer for at hvile og tanke op.

Det betyder også af respekt for øens store bestand af edderfugle, der bygger reder, hvor de kan komme til det så er katte og hunde ikke velkomne gæster. Der er heller ikke biler og veje i klassisk forstand, men kun de mest nødvendige arbejdskøretøjer, der kan operere rundt på de ofte stejle brostensbelagte gader.

Øerne hedder Ertholmene, fordi de er små som ærter og ligger ca. 20 kilometer nordøst for Bornholm.

Fuglene (1)

Foto: Søren Sorgenfri

Livet leves af de omkring 200 fastboende på øerne, men tiden har på mange måder stået stille. Det er som at besøge en militærarkitektonisk tidslomme idet mange af de oprindelige fæstningsbyggerier stadig står og stadig bruges. Lille Tårn som interessant museum over Ertholmenes rolle som bastion midt i Østersøen og ’Gaden’, der tidligere var til garnisonssoldater er i dag rækkehuse for øens beboere. Derudover er også andre huse fra fortidens funktioner i brug efter nutidigt behov. Derfor skal du ikke blive overrasket, hvis du vandrer rundt på Christiansø og opdager et hus gemt mellem klipper, vandbassiner og grønt buskads, der faktisk er beboet.

Begge øer kan gås rundt på kort tid, men afsæt god tid til at stoppe op for at nyde gode af ikke de mindst gode fotomuligheder af kanoner, fæstningsmure og klippeskær. Det er for Danmark en ganske unik oplevelse og kombination af militært byggeri og naturens klipper.

Det Nye Og Gamle Christiansø. Garnisionshusene Er Hjem For Øens Indbyggere Og De Sorte Gamle Bådbygninger Huser Blandt Andet Ruths Berømte Produktion Af Frokostsild. Foto. Søren Sorgenfri

Foto: Søren Sorgenfri

Sejl

Øerne har ikke længere tidligere tiders militære betydning. Sejlindløbet mellem øerne tillod i tiden med sejlskibe skibe at gå ind uanset vindforhold fra enten den ene eller anden retning. Der er stadig skibe, der nyder godt af de forhold på øernes marina samt den dybe naturhavn, som i sejlskibenes tid også tilbød bedre opankringsforhold for større skibe end de bornholmske.

Øerne besøges i runde tal årligt af ca. 45.000 turister, men de fleste kigger blot forbi i få timer. Typisk afgør båden fra Gudhjem kl. 10 og sejler retur kl. 14., men der er overnatningsmuligheder med kro og teltplads på Christiansø. Derudover er flere gamle garnisonsbygninger sat i stand og udlejes via øernes administration til overnattende gæster. Fx er Ertholmenes gamle fængsel med en berømt rolle i Danmarkshistorien forvandlet til et spartansk, men velfungerende vandrehjem. Her henslængte systemkritikeren Dr. Dampe en stor del af sin levetid bag tremmer. Dampes celle var nummer otte og står som museum.

Solnedgangen Over Ertholmene Er Ren Magi Med Smukke Farver. Foto. Søren Sorgenfri

Foto: Søren Sorgenfri

Hvis man overnatter, så husk at holde dig orienteret om købmanden og informationshuset Sirenehusets – der brygger en god kop kaffe i øvrigt – åbningstider. Kroen kører frokost og aftenkort, men derudover så er du på egen hånd. Det kan anbefales at blive et par dage eller tre for at ramme øens langsomme på men samme tid livlige rytme. På varme dage med solskin så er øerne ganske magiske og bør nydes med øl fra ø-lægens mikrobryggeri.

Ertholmene slår også et slag for kulturen med koncerter hen over sommeren og andre kulturelle indslag.

Klippelandskabet På Ertholmene Og Bornholm Er Unikt For Danmark Og Alene Rejsen Værd. Foto. Søren Sorgenfri

Foto: Søren Sorgenfri