logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

En autentisk jul i Budapest

To markeder og fem lækkerier du skal smage!

Af Søren Sorgenfri

De fleste juleglade og rejselystne danskere har nok besøgt tyske julemarkeder. Berlins mange julemarkeder er verdensberømte, og det samme gælder Hamburgs. For mange danskere er også Lübeck og Bremens markeder ret magiske og faste traditioner.

Men selv om julen er vanedyrenes fest så overvej lige Budapest som rejsemål for en ferie i december.

Budapest har i de senere år oplevet lidt af et boom som storbydestination, men primært i forår og efterår, men den ungarske hovedstad er en rigtig julehyggenisse.

Budapest har store og små julemarkeder helt ned til et par boder i en sidegade midt under byens julepynt, men to markeder er helt centrale.

Og ungarerne sætter en ære i, at det kunsthåndværk og julepynt som man kan købe ikke skal være billigt plastikkram fra en anden verdensdel, men lokalt produceret og helt igennem ungarsk.

Den lokale stolthed vejer tungt, det ser man hurtigt og tydeligt, og tak for det. Hvem har lyst til at rejse til et andet land med appetit på juleeventyr blot for at opdage julemarkederne er ens?

Ved Vajdahunyad Slottet Finder Du Endnu Et Af Budapests Mange Magiske Juleeventyr. Foto. Zoltan Gabor.

Ved Vajdahunyad slottet finder du endnu et af Budapests mange magiske juleeventyr.

Foto: Zoltan Gabor.

Den Særlige Langos Doughnot Er En Anden Ungarsk Juleklassiker. Foto. Calin Stan.

Den særlige langos doughnot er en anden ungarsk juleklassiker.

Foto: Calin Stan.

Julemarkederne

I hjertet af Budapest ligger Vorosmarty Pladsen. Her er et af byens to store julemarkeder, der åbner allerede i midten af november og lukker ned nytårsaften.

Vorosmarty markedet er det ældste, største og mest omfangsrige af byens julemarkeder, men bemærk at kun madboderne holder åbent til og med nytår. De øvrige boder lukker ned et par dage før jul, og det er her, man kan finde fede julegaver til dem i familien, der elsker håndlavet julepynt eller den varme hue, der får selv den mest kuldskære kusine til at løbe ud i vinterkulden.

Det er først og fremmest et marked for sanserne. Her skinner, dufter og jules om et gammel postkort fra en tur, hvor korsang var en selvfølge. Den nedtonede belysning øger hyggen, og du finder ingen meterhøje neonjulenisser her.

Husk at nyde en kop kaffe på den ikoniske cafe Gerbaud lige ved markedspladsen.

Tæt ved ligger katedralpladsen og Budapests andet store julemarked. Der er blot en kort gåtur mellem de to markeder, hvorfor man heldigvis kan nå at besøge begge markeder. Ved katedralen er der opstillet mere end 100 kunsthåndværksboder til duften af varm vin, brændte mandler og alt det, som vi traditionelt forbinder med julen. Men markedet her har et lidt moderne tvist end naboen. En del af markedet omdannes til skøjtebane, og der er lys- og lasershow med katedralen som baggrundslærred for lyskunsten.

Men der er ikke bare tale om lidt lyskegler, der svinger rundt over pladsen. Lysshowet kører hver halve time og er et kunstværk i sig selv, hvor lysene fortæller en julehistorie på katedralens facade.

Dette marked lukker først 1. januar, så holder du nytår i Budapest kan du lige nå at tage en sidste eller første bid af julen på årets første dag.

Skøjtebanen er i øvrigt gratis for børn.

Du Går Ikke Sulten I Seng Efter Et Besøg På Budapests Julemarkeder. Foto. Pcutter Photo.

Du går ikke sulten i seng efter et besøg på Budapests julemarkeder.

Foto: PCutter Photo.

Julemarkedet På Vorosmarty Pladsen Er Budapests Største. Foto. Olena Buyskykh.

Julemarkedet på Vorosmarty pladsen er Budapests største.

Foto: Olena Buyskykh.

Julemaden

Der er naturligvis brændte mandler, hotdogs, gløgg-lignende varm vin, kakao med flødeskum og meget andet godt på julemarkederne i Budapest, som vi kender det fra andre lande, men det ungarske julekøkken er noget helt for sig selv. Og ret vanedannende.

Så vi serverer lige en håndfuld af de lækreste godter fra markederne i Budapest.

’Skorstenskagen’ (kürtoskalacs)

Det ungarske køkken rimer meget på grill og den tradition ses også ved juletid. Udover forskellige typer grillede udskæringer, så er denne kage oversat til ’skorstenskage’, fordi den også traditionelt blev lavet over ildstedet i de små hjem. En tyk dej rulles som en skorsten om et metalspyd og bages over blå. Herefter rulles den bagte og brændte dej i søde sager som mandler, kakao, sukker og kanel. Det er ikke så sødt, som det lyder, men er som regel kærlighed ved første bid.

Gullasch

Vi er lige nødt til at tage om gullasch. For den fordanskede gullasch som sikkert har hjemsøgt din barndom som en art trist kødsuppe har ikke meget med ungarsk gullasch at gøre. Og ved juletid er den oprindelige variant noget nær genialt. Det er ikke en vandig ret, men reelle kødstykker med masser af paprika og grøntsager i en meget tyk stuvning og i juletiden serveres den i udhulede brød. Brød bagt som en bold eller terrin med låget skåret af, brødkrummen fjernet og så gullaschen hældt ned i. Så man går rundt med sin brødskål – hvor den sprøde skorpe ikke gennembrydes af gullaschen – og spiser af den som en almindelig skål. Til sidst spiser man skorpen og viola – skålen er væk. Det er ren jule gastro-magi. Ps. Den findes også i en fremragende vegetarversion.

 

 

Mangler Du Julepynt, Så Er Budapests Kunsthåndværkere Dine Venner. Foto. Andrea La Corte

Mangler du julepynt, så er Budapests kunsthåndværkere dine venner.

Foto: Andrea La Corte

Sæt Tænderne I En Traditionel Skorstenskage. Du Må Godt. Foto. Roberto Binetti.

Sæt tænderne i en traditionel skorstenskage. Du må godt.

Foto: Roberto Binetti.

Grillede pølser

Akkurat som os danskere så er ungarerne ret store fans af grillede pølser, men deres grillede variant verdensberømte for kvalitet og velsmag, Og du får ikke bedre chance for smage det store udvalg end i december, hvor de syder på grillen i mange madboder og hedder typisk ’hurka’ og derefter et navn, der indikerer hvilken udskæring de er baseret på. For når man ikke bare pløjer alle kødstykker i samme hakker til en ensartet fars, så kan man faktisk smage stor forskel, så prøv gerne flere ’hurka’ varianter. Prøv også den særlige ’hun-dog’ i sprød baguette og toppet med hjemmesyltede grøntsager.

Ristede kastanjer

Du har sikkert set et utal af juletegnefilm, hvor der ristes kastanjer og spises med stor fornøjelse. Og har du lyst til at prøve kræfter med det i den virkelig verden, så er ristede kastanjer snacken over dem alle på de ungarske julemarkeder. Bare gå efter duften.

Spiral strudel

Strudel er en ægte centraleuropæisk dessertklassiker, og spiral strudel (beigli) er uden tvivl julekagen over dem alle i det ungarske grundkøkken.

Det er en typisk strudel, men med spiralform, der serveres i tynde skiver med forskellige former for fyld som nødder eller birkes. Disse strudels kan også købes hele, hvorfor man kan tage en ordentlig basse med hjem til aftenkaffen, når dagens juleindtryk skal fordøjes.

Kagen er så populær, at der typisk bages alt for mange, hvorfor den af lavpraktiske årsager også er blevet en populær nytårskage. Så må vi se, om de bager endnu flere, hvis vi fortæller dem julen varer lige til påske.