Rumænien og Bukarest er et af de lande, som er vågnet op efter Jerntæppets fald. Gadebilledet bærer arkitektonisk stadig præg af diktator Ceausescus pompøse byggerier ikke mindst til ham selv.
Men Rumæniens ungdom ikke mindst har mod på mere end at være en europæisk udkant og baggård.
Derfor gennemgår Bukarest den samme forvandling, som man finder i så mange andre europæiske storbyer for tiden. Der er fokus på udvikling af kreative og it-baserede industrier, foodie-bølgen skyller ind over byen til duften af god kaffe og shopping samt natteliv har fået et gear eller to mere de seneste år.
’Nabobyen’ Budapest har længe været en turistmagnet, og nu forsøger Bukarest så at børste støvet fra den kommunistiske fortid af sig.
Lille Paris
Det kan være en delikat sag at præsentere en for mange ukendt storby fra dens bedste sider, så derfor må der tages en lille uskik i brug. Nemlig sammenligning med Europas helt store turistbyer.
Bukarest har nemlig bydele som med fordel kan kaldes for ’lille Berlin’ og ’lille Paris’.
Men først runder vi Italien over en kaffekop. For Bukarest ser et væld af små listige hipster-kaffebarer og flotte cafeer skyde op i gadebilledet. Her kan forbindelsen til Italien tydeligt ses. Med den lange brille så var det romerne, der begyndte at dyrke det rumænske vinland og stor for anlæggelse af bopladser, der blev til landets største byer. Og senere sneg den klassiske italienske arkitektur sig ind i den rumænske bygningsforståelse. Kaffen er derfor også mere italiensk end nordisk. Glem alt om store danske baljer fyldt til randen med filterkaffe, der lige så meget mætter som giver et lille kaffe-kick. I Bukarest er der espresso og fine små mælkekaffer, der spiller
Ved den store Revolutions Pladsen er det tydeligt, hvorfor Bukarest netop her kaldes for det lille Paris. Brede boulevarder flankeret af træer, majestætiske bygninger og tilmed en triumfbue. Hele synet nydes bedst i afslappet tempo fra en fortovsservering som i Paris.
Ved denne plads står Cantacuzino Paladset. Det godt 100 år gamle palads er bygget i fransk Beaux Arts stil. Det har tidligere, da Rumænien var et monarki, været det rumænske præsidentpalads. Fem af de flotte værelser er åbne for offentligheden.
Tæt ved troner koncertsalen Athenaeum ligeledes bygget ikke kun i fransk stil, men designet af en fransk arkitekt.
Herefter er det tid til at sætte kursen med Bukarests gamle bydel, men stop først ved Caru ’cu Bere, som er byens ældste ølhave. Her finder du hurtigt ud af at du ikke er den eneste turist i byen, men hyggen er høj her, så det er med god grund, at det gamle udskænkningssted fra 1897 er populært.
Selv Rolling Stones har drukket øl her og selv om man kunne lave lidt sjov med det erfarne orkester måske spillede til stedets åbningsfest, så er de blot en af mange berømtheder, der har ladet sig bænke i ’Ølvognen’, som restaurantens navn betyder. Det er også en oplagt chance for at prøve kræfter med det autentiske rumænske køkken, og hvis du nogensinde har undret dig over, hvad man egentlig kan kokkerere med en aubergine, så har rumænerne svaret med en krydret puré, der går godt i spænd med grillet svineskank. Der er tung mad på menuen, som passer perfekt til øl.
Lille Berlin
Herefter er det tid til at udforske den gamle bydel Lipscani opkaldt efter tyske handelsmænd og håndværkere fra Leipzig. De snævre brostensbelagte og meget idylliske gader bærer alle præg af deres håndværksmæssige fortid med gadenavne som Smed, Pelsmager, Knivslibe osv. Det er også her, du finder flotte fotoskud til din væg på de sociale medier eller fotoalbummet hjemme i skuffen.
Det er dog ikke den eneste forbindelse, som Bukarest har til Tyskland. Byens natteliv, hvis man nu er en natteravn, der har pakket danseskoene, er influeret af Berlins heftige klubscene. Så forvent mange klubber med et tætpakket dansegulv og elektroniske toner, hvor festen ikke går hjem før solen står op. Sådan fejrer Bukarest sit ry som ’lille Berlin’ med en stor fest.
Dagen derpå? Et sidste lille fif der rammer den niche af turister, der sætter pris på at købe engelske bøger med hjem. Boghandleren Anthony Frost siges at være Østeuropas mest velassorterede boghandler udi engelske titler. Til en meget lukrativ pris.
Det er nemlig ikke uden grund, at Bukarest anses for at være blandt Europas ti mest prisvenlige storbyer.
Inspiration til storbyferien
City Surprise: Tag på badeferie i Budapest
Den ungarske hovedstad har nemlig et stort udbud af termiske bade, der gør, at man roligt kan pakke badetøjet i weekendkufferten.
City Surprise: Opdag det gastronomiske Stockholm
Innovativt og moderne kan bruges til at beskrive madscenen i de fleste storbyer, men det er alligevel et ret bemærkelsesværdigt kulinarisk boom, der har fundet sted i Stockholm de seneste ti år.
City Surprise: Det vidste du ikke om Bruxelles
I denne City Surprise går vi nye veje ad Bruxelles brosten for den gemmer nemlig på lidt af en juvel af en shopping-gade.