logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

City Surprise: Opdag det gastronomiske Stockholm

Af Peter Steen Langhorn

Innovativt og moderne kan bruges til at beskrive madscenen i de fleste storbyer, men det er alligevel et ret bemærkelsesværdigt kulinarisk boom, der har fundet sted i Stockholm de seneste ti år.

Svenskere er generelt kendte for hurtigt at tage nye tendenser til har helt indlysende taget alle strømninger indenfor international gastronomi til sig, og muligvis været så hurtigt ude af starthullerne, at Stockholm omfavnede nye ideer, før de for alvor blev en international trend. Men selv om du finder eksotiske indslag med mad fra Piræus til Peru på den svenske hovedstads gastro-scene, så har den nordiske madbølge givet Stockholm et andet gear. Med fokus på lokale, og tilmed hyperlokale, råvarer i sæson og tilmed mikrosæsoner på få uger og bæredygtighed så har Stockholm noget andet at tilbyde end andre europæiske storbyer. København holder fast i titlen som Skandinaviens madhovedstad med blandt andet to topplaceringer på listen ’World’s Best Restaurants’, men Stockholm er ikke langt bagefter med en sjetteplads til det farverige madhus, Frantzen. Den stærke madscene handler ikke kun om det øverste lag, men når Michelinguiden roser Norden for at være en ekstraordinær kulinarisk del af verden, så nævnes København og Stockholm som motorer.

Det er jo ikke hverdag, man er til restaurantbesøg på det niveau; det skal også kunne være en hurtig bid på farten, et stille men godt måltid eller en hapser på en larmende bar.

Stockholm har det hele. Fra Michelinstjerner til food trucks, hvor man kan gå fast food-vejen gennem svenske klassikere. Der er en enorm diversitet af madmuligheder i Stockholm og her er mine anbefalinger til de mere unikke udbud. Brutalisten åbner i Regeringsgatan 71 til januar (januar ’22, red.) til store forventninger med sit ’Brutalist Kitchen Manifesto’ – et koncept hvor kun en ingrediens samt salt og vand er tilladt pr ret. Duoen bag det dette modige koncept er Stefan Eriksson, tidligere vinder af den svenske årets kok, samt Carsten Höller, en kunstner der udstiller på Sveriges største gallerier og museer. Duoen har forsøgt sig med det spartanske koncept ved forskellige events, men går nu hele vejen med en fast restaurant, der formentlig bliver den mest eksperimenterende og unikke i hele den svenske hovedstad.

Stockholm har manglet en ambitiøs restaurant udelukkende med plantebaserede retter. Det har byen nu fået med ChouChou. Chou er fransk for kål, men sig det to gange, og så er det slang for ’skat’ eller ’kæreste’.

Stockholm. Foto Tove Freij Visitstockholm

Foto: Tove Freij, Visit Stockholm

Ambitionen er ikke kun at glæde veganerne, men angribe eller kunders forståelse for vegansk madlavning, som ikke er en vegansk burger. Dem er der så mange andre muligheder for at få i byen, så her er der i stedet veganske italienske pizzaer, svenske klassikere, asiatiske og franske retter og skøn pasta. Det interessante er, at de ikke ønsker at blive set som en vegansk restaurant, men bare en god restaurant, der serverer plantebaseret mad.

Uden mad og drikke, siger man, og på den flydende del af Stockholm er der også gode muligheder for mindeværdige oplevelser. De seneste år har Stockholm set en eksplosion af gode vinbarer til at komplementere de gamle barer rundt om i byen. De seneste og mest interessante skud på stammen er en cocktailbar i Södermalm bydelen samt en bar i en gammel kirke i bydelen Sundbyberg i det nordvestlige Stockholm.

Hernö Gin er Sveriges førende ginmærke, og er det ginmærke i verden, der har vundet flest priser world wide siden 2015, og gik i gang længe før gin igen blevet en ting. De er en del af større alkoholrevolution, hvor små kvalitetsbevidste producenter tager kampen op med de store aktører. Hernö gin har egentlig hjemme i det nordlige Sverige, men er nu rykket ind i Stockholm, hvorfra de vil erobre hovedstaden fra Hornsgatan 1 ved Slussen med en topmoderne cocktailbar båret af gin cocktails. Hvis du mere er til øl, så gå i kirke og tilbed bajerne. I Sundbyberg har mikrobryggeriet Omnipollo fået nøglerne til en gammel kirke, der nu er bryghus med kvalitetsøl så gode, at de skal med i din aftenbøn.

Stockholm. Foto Petter Bäcklund Visitstockholm1

Stockholm Skyline

Foto: Petter Bäcklund, Visit Stockholm

Opdag Stockholm og hvad den svenske hovedstad byder på af kreativitet og seværdigheder på blot 1 minut.