logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Derfor er Edinburgh fuld af overraskelser

Det tager ikke engang to timer at flyve til Edinburgh og den skotske hovedstad er mere end rejsetiden værd. Hvorfor? Det er svært at finde en britisk by så hyggelig og samtidig fuld af overraskelser som den gamle universitetsby omgivet af mørke bymure og borge fra Middelalderen.

Af Søren Sorgenfri

For at gøre det lettere så har vi fundet fem af byens overraskelser til dig her.

Hvis vægge kunne tale

Hvis mure og vægge kunne tale, så vil der være en frygtelig larm i Edinburgh i et inferno af røverhistorier og fortællinger fra gamle dage.

Hele 75 procent af byens bygninger er erklæret bevaringsværdige eller på anden vis med historisk værdi, og det gør ingen anden by dem efter i Storbritannien målt i procent. I antal er der tale om 4500 fredede bygninger og i rene og skære tal er det kun London, der har flere fredede bygninger.

Så i Edinburgh behøver man ikke at følge en fast rute for at finde frem til steder, pladser og bygninger med historisk værdi.

Her emmer hele byen af historie.

Edinburgh. Foto. The Balmoral Afternoon Tea At Palm Court Balmoral PR

Foto: Søren Sorgenfri

Harry Potters by

De gamle bygninger og borge gav JK Rowling inspiration til at skrive storsællerten Harry Potter. Ideen til den forældreløse dreng med de magiske evner udspringer af Edinburgh og JK Rowling skrev de første bøger på cafeerne Spoon Cafe og The Elephant House nær Nicholson Street.

At gå i Harry Poters fodspor inkluderer en tur til Victoria Street, der har dannet forlæg for Diagonalstræde og kirkegården Greyfriar’s Kirkyard. Det er måske en anelse morbidt, men JK Rowling gik tur her på kirkegården for at finde inspiration til navne til fortællingens personer. Led derfor efter navne som Tom Riddell, Moodie, Scrymgeour og McGonagall. Riddell kom således til at give navn til en af litteraturhistoriens største skurke!

Man kan også bo som JK Rowling idet bøgernes succes betød, hun skrev den sidste bog i serien om Harry Potter færdig i suite 552 på Balmoral Hotel. For store børn der er vilde med Harry Potter går Edinburgh lige i hjertet på dem, og klassisk afternoon tea på Balmoral gør kun oplevelsen endnu mere magisk.

Edinburgh. Foto. Franco Ricci Dreamstime.Com

Foto: Søren Sorgenfri

Ridderen i Zoo

De fleste Zoos har et trækplaster. Edinburgh har Nils Olav.

En pingvin, men ikke bare en pingvin, men en ganske særlig pingvin. Nils Olav er nemlig adlet og slået til ridder og skal altså tiltales Sir Nils Olav med ret til at inspicere kongehusets regimenter.

Årsagen til ridderligheden er, at kongepingvinen er maskot for Edinburghs kongens garde. En tradition født i 1972, og Nils Olav er den tredje kongepingvin i regimentets rækker og skal derfor korrekt tituleres Sir Nils Olav 3. Stik den.

Det er i øvrigt ikke første gang, at mere eller mindre eksotiske dyr er optaget i militærets rækker i Edinburgh. Efter det 72. Highlander Regiment var udstationeret på Sri Lanka vendte det hjem til Edinburgh i 1832 med en elefant som ny maskot. Det store dyr fandt sig hurtigt til rette i de skotske omgivelser og udviklede blandt andet smag for øl. Sig ikke Edinburgh ikke er god for en historie eller to.


Vulkanen

Edinburgh omfavner med 112 parker ikke bare naturen. Det er den by i Storbritannien med flest træer per indbyggere, men det kan ikke være så meget anderledes idet byens store borg Edinburgh Castle er bygget på Castle Rock – en udslukt og 700 millioner år gammel vulkan.


Og hører du et brag klokken et om eftermiddagen, så frygt ikke vulkanen er vakt til live. Det er derimod slotsartilleriet, der affyrer en salut hver dag kl. 13:00, dog ikke på søndage. ’One O’Clock’ kanonen opleves bedst fra slotsparken.


Festivalernes by

Edinburgh er kendt som festivalernes hovedstad. Der er en festival for litteratur, kunst, videnskab, jazz, film, hæren, tatoveringer og meget mere. De første festivaler spirer frem i kalenderåret sammen med foråret fra april og stort set resten af året.

Læs mere om festivaler – store som små - på Visitscotlands hjemmeside, der har et kalenderoverblik. Der er helt sikkert en festival eller to, som du ikke forventede at finde.