logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Olympia SkiWorld Innsbruck - Tyrols hovedstad forkæler sneentusiasten

Af Ebbe Fischer

Det er ikke nogen tilfældighed, at Vinter-OL to ganger er afholdt i Innsbruck. Det charmerende regionale centrum ligger langs floden Inn og er ikke kun en vigtig politisk by spækket med historie. Man har også højalpint skiløb på en alpetop 20 minutter fra centrum, og det er kun begyndelsen.

I Østrig er alpint skiløb kæmpestort. Det bliver fulgt intenst af pressen og befolkningen, og de bedste - som typisk også er verdens bedste - er nationalhelte. Både på herre og damesiden.

Derfor betyder det meget, at Innsbruck var vært for vinter-OL i 1964 og 1976, også selvom det er længe siden.

Byen dyrker myten, og det hjælper selvfølgelig, at mange mange OL-medaljevindere siden har trådt deres barneskistøvler i området. Mens de kommende guldvindere kan findes i børneskiskolen.

Innsbrucks Rolle I Vinter OL Historien Betyder Så Meget For Byen, At Det Mindes På Blandt Andet Frimærker. Foto. Kapitalist Photo.

Foto: Kapitalist Photo

Olympisk skiverden

At Innsbruck var vært for ungdoms-OL i 2012 bidrager også til myten, og man har i dag et etableret fællesskab omkring ni skisportssteder, som tilsammen danner det højt profilerede Olympia SkiWorld Innsbruck. Her har man på samme liftkort 295 kilometer pister, som bliver serviceret af hele 90 lifter.

Innsbruck Er En Af Østrigs Store Ski Byer Takket Være De Sneklædte Omgivelser. Marko Bukorovic

Foto: Marko Bukorovic

Af disse topper den højest på Stubai-gletsjeren og rammer 3.210 meter. Det er højt, og her er virkelig godt skiløb, som især tilfredsstiller de erfarne.

Mens familier kan muntre sig i enten Muttereralm - eller Rangger Köpfl-Oberperfuss, der har lidt flere nemme pister, men også udfordringer.

Og så har vi Axamer Lizum, der er lidt af et offpiste paradis. Her er lidt for enhver smag, og hvert sted emmer af østrigsk hygge.

Dertil kommer de øvrige OL-faciliteter, f.eks. Olympiahalle - vært for håndbold-VM i 2024 - og andre forrygende ’olympiske’ faciliteter i selve Innsbruck. Man kan således få en lille officiel OL-rundvisning på fire timer.

Klasseski 20 minutter fra centrum

Med omkring 130.000 sjæle er Innsbruck en relativt stor by efter østrigske forhold. En by, der

for over 800 år siden voksede frem ved floden som et vigtigt stop på handelsruterne til Schweiz og Italien.

Innsbruck er en rigtig by med alt, hvad det indebærer - i modsætning til mange andre store alpedestinationer, der kun er gearet til skiløb. Byen har mange gamle bygninger som franciskaner kirken og fyrsteboligen fra det 15. århundrede med en berømt balkon og det særlige gyldne tag, som blev bygget til Kejser Maximilian I. Fra balkonen kunne datidens VIP’ere overvære sportskampe og anden festivitas på pladsen.

Selvom vi altså er i en rigtig by, tager det kun ca. 20 minutter at rejse med Nordkette-svævebanen fra centrum i knap 600 meters højde og helt op i 2.256 meter på toppen af Seegrube-bjerget.

Således kværner man 1.700 højdemeter (over tre etaper), og det er blandt verdens mest effektive løft set ift. antal højdemeter på kortest tid.

Endelig på toppen, mens skyerne ligger som vat i dalen, og frostsneen knitrer i solen.

Her har vi et lille lækkert resort – Nordkette - med en fantastisk udsigt over Innsbruck og Inn-dalen. Man har også nogle lækre røde pister ned mod byen. Skiløbet går imidlertid kun til mellemstationen i 860 meter, da den første del af kabelbanen krydser floden. Men 1.400 højdemeter til rent skiløb er stadig meget, og den nederste del udgøres af hyggeligt skovskiløb med udsigt over Innsbruck.

Nordkette Er Et Populært Ski Område Nær Innsbruck. Foto. Patrimonio Designs Limited

Foto: Patrimonio Designs Limited

Freeride paradis

Hvis man for alvor vil udfordre sig selv, ligger Axamer Lizum klar. Dette område er særligt for dem, der sværger til dyb sne uden for pisterne. Det er med andre ord et anerkendt offpiste-paradis. Eller freeride-paradis, som eksperterne kalder disciplinen med store sving i dyb sne uden for pisterne. Som altid skal man træffe sine forholdsregler i den slags terræn bandt sneklædte træer og bjergrygge, hvor en lavine kan lure om hjørnet.

Innsbruck Er Et Paradis For Snowboardere. Foto. Martin Jaud.

Foto: Martin Jaud

Axamer Lizum ligger kun 20 km fra Innsbruck, og her finder man også en god snowpark – det specielle område med hop og rails, som ethvert resort med fokus på eksperter i dag skal have.

På toppen af ​​resortet ligger Hoadl Haus-restauranten 2.340 meter over havets overflade med en storslået udsigt. Et af bjergene, der kan ses fra Axamer Lizum, er Patscherkofel med sin ikoniske rød-hvide tv-mast.

Patscherkofel er et fedt sted med rigtig gode pister, og området var vært for mange begivenheder under de olympiske vinterlege i 1964 og 1972.

Højeste by i Østrig

Lidt længere væk ligger Kühtai i Sellrain-dalen. Byens beliggenhed i en lille dal i 2.000 meters højde, gør den til den højest beliggende skisportsby i Østrig – når vi altså ser på selve byen.

Kühtai tilbyder imidlertid også snesikre pister. Det er et kompakt område, hvilket betyder, at gåturen fra busstoppestedet, P-pladsen eller hotellet til liften tager få minutter.

Det kan være en stor fordel, så man hurtigt er ude på sneen med et bredt smil på læben. For det er jo dét, det hele handler om.

Patscherkofel Med Det Ikoniske Tv Tårn Har Mange Fede Pister. Foto. Alexki 23 Photo.

Foto: Alexki

FAKTA Olympia SkiWorld Innsbruck

Olympia SkiWorld Innsbruck består af 90 lifte og 295 kilometer pister. Alle ligger de lige om hjørnet ift. Innsbruck. Her udvalgte destinationer:

Cirka 45 minutters kørsel sydvest for Innsbruck finder man Stubai-gletscheren, der er et af de største gletsjerskisportsområder i Østrig. Fabelagtigt.

Nordkette ligger lige uden for Innsbruck og byder på fantastisk udsigt over byen. Det er let tilgængeligt med kabelbane fra centrum og har pister i forskellige sværhedsgrader.

Axamer Lizum ligger cirka 20 kilometer vest for Innsbruck og er særlig kendt for de let tilgængelige muligheder for offpiste. Det bliver betegnet som lidt af et freeride-paradis.

Patscherkofel ligger syd for Innsbruck og er et klassisk skiområde, der har været vært for en række OL- og World Cup-løb.

De øvrige er: Schlick 2000, Kühtai, Rangger Köpfl – Oberperfuss, Muttereralm og Glungezer.