logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

City Break: Pompøse Palma

Af Nicolai Lisberg

For mange danskere er Mallorca selve definitionen af sol, sommer og strand. Den største af de Baleariske øer er da også et paradis ud i den kunst, men den kan så meget andet, at det vil være en skam kun at dase ved poolen eller stranden under dit besøg på Mallorca. Således er hovedstaden Palma den niende største by i Spanien, og den er flere gange blevet kåret som den bedste spanske by at bo i. Og det er ikke svært at forstå. For med sine mange internationale besøgende og expats samt sin insisteren på at fastholde sit kulturelle ophav er Palma et fascinerende smeltedigel, der kommer til udtryk inden for flere områder.

Ikke mindst gastronomien, hvor Mallorcas køkken er blandt de mest innovative i Spanien. Hvert år i det sene forår og i løbet af sommermånederne afholdes der den såkaldte la Mostra de Cuina. En form for madfestival, hvor forskellige restauranter uge efter uge, og til favorable priser, byder på forskellige menuer, der alle har det tilfælles, at de blander de lokale specialiteter med et innovativt touch.

Gastronomiske klassikere

Det kunne være den velkendte ret, arrós brut, der er en klassiker på disse breddegrader. Og her er det måske meget godt ikke at være helt fiks ud i de katalanske gloser. For den direkte oversættelse er beskidte ris. Men bare rolig. Retten har fået sit navn, fordi bouillonen, der anvendes, afgiver en lidt grumset farve. En slags cremet risotto, hvor retten varierer fra sted til sted alt afhængigt af, om der anvendes svinekød, kanin eller gris, lever og sobrasada. Sidstnævnte er den lokale orangefarvede pølse, som findes ved enhver slagter og som kan fås i forskellig smagsstyrker.

Hvis vi bevæger os op på den helt store klinge ud i kulinariske oplevelser, så har Palma flere restauranter, der optræder i Michelin guiden. Fem af disse kan endda smykke sig med en stjerne som et bevis på deres uovertrufne kvalitet.

Nyd Udsigten Over Palmas Lystbådehavn. Foto. Arinablanca1964

Nyd udsigten over Palmas lystbådehavn.

Foto: Arinablanca1964

Livet Leves Ude På De Smukke Boulevarder. Foto. Pablo Hidalgo

Livet leves ude på de smukke boulevarder.

Foto: Pablo Hidalgo

Tidslomme

I et lidt mere overskueligt prisleje hvor alle kan være med, finder vi Palmas mange fremragende cafeer og bagere. Panaderia, som de hedder. Den mest berømte er Ca'n Joan de s'Aigo, der har tre steder rundt om i Palma. Her har en mallorquinsk familie i over tre århundreder produceret lokale specialiteter til sine indbyggere og siden de mange turister. At træde ind på cafeen er som at træde ind i en tidslomme, hvor man føler sig ført tilbage til, om ikke for 300 år siden, men så i 50’erne med deres meget specifikke indretning og måden som personalet klæder sig på.

Men Palma som by byder også på sine helt egne tidslommer og hyggelige områder. Sa Gerreria i det nordlige Palma var i mange år kendt som et lidt barsk nabolag, hvor man ikke rigtig søgte hen med mindre man var på udkig efter ballade. Området har dog gennemgået en rivende udvikling de senere år, og det er blevet stedet, hvor kunstnere og andre kreative typer har slået sig ned. Det har givet Sa Gerreria et mere moderne udtryk uden at det af den grund har mistet noget af sin autenticitet med flere slidte bygninger, der blander sig med de mange små butikker og cafeer.

Gå Ikke Glip Af Palmas Store Madmarked Santa Catalina. Foto. Mark Tucan.

Gå ikke glip af Palmas store madmarked Santa Catalina.

Foto: Mark Tucan

Det store madmarked

Santa Catalina er det lidt mere feststemte og tempofyldte område midt inde i Palma. Først og midt på dagen er det et stort madmarked, der skaber en fantastisk atmosfære og liv på pladsen, hvor der også ligger et væld af hyggelige restauranter og barer til at stille den værste sult og tørst. Ud på aften og de sene nattetimer er området et af de foretrukne steder at nyde en cocktail på en af de mange fortovscafeer eller danse natten lang på de mange omkringliggende klubber.

Santa Catalina er for alle, men er det i stedet det mere pompøse, du søger, så bliver det ikke mere eksklusivt end Puerto Portals. Havnefronten er stedet, hvor de kendte søger hen, når de holde ferie. Det er således ikke utænkeligt, at du kan se den royale spanske kongefamilie spise side om side med kendte filmstjerner eller fodboldspillere. Priserne på restauranterne er derefter, men det koster ikke noget at ose i de mange designerbutikker eller gå langs promenaden og se de overdådige yachts, hvor den ene er større end den anden. For Palma er strand og solskin, men det er også en ægte storby med alt, hvad det indebærer.

Palma Har En Rigdom Af Snævre Fotogene Gader. Foto. Joppi Photo

Palma har en rigdom af snævre fotogene gader.

Foto: Joppi Photo