logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Trapani – nydelse på alle hylder

Af Jesper Storgaard Jensen

Trapani, på Siciliens nordvestlige kyst, har i de senere år undergået en utrolig forvandling – fra grim ælling til fascinerende svane. I dag fremstår byen som turist-cool, sikker at færdes i og hyggelig med sin smukke barokarkitektur og mange indbydende spisesteder og aperitifbarer. Læg hertil et væld af udflugtsmuligheder.

Barokansigter i udmejslet marmor betragter én højt hævet over gadeniveau, oppe fra husfacaderne. Gågadernes travertinbelægning synes at gøre deres bedste for at forblænde én med deres blanke overflade, og overalt strømmer duften af friskbrygget kaffe ud af cafeerne. Intet under at Trapanis historiske centrum i disse år går under navnet il salotto, dvs. dagligstuen. For der er virkelig noget tilbagelænet og dagligestueagtigt over denne sicilienske by med den pragtfulde beliggenhed på Siciliens nordvestlige kyst.

Trapani4. Foto. Jesper S Jensen

Foto: Jesper Storgaard Jensen

Men sådan var det ikke for bare femten år siden, hvor byen derimod havde et halvblakket ry. Men så skete noget. Det startede i 2007, da det berømte bådkapløb, America’s Cup, havde to etaper, der udgik fra byen. Det blev startskuddet til en større istandsættelse af Trapanis historiske centrum, der også kom til at indbefatte byens mere end en kilometer lange Tramontana-fæstningsværk, dvs. den bymur, der vender ud mod det Tyrrenske Hav. At Ryanair nogle år efter valgte Trapani som sin sicilianske indgangsport gør bare historien endnu bedre. Det skabte masser af turisme og satte yderligere skub i moderniseringen af byens historiske centrum, der i dag fremstår som et vaskeægte smykkeskrin af historie, hyggelige cafeer og spisesteder samt masser af eksempler på den fascinerende barok-arkitektur, der er så typisk for visse dele af Sicilien. Og det er netop gennem arkitekturen, at det trænede øje vil kunne se, at Trapani gennem tiden har været domineret af fønikerne, araberne, normannerne og spanierne. Folkefærd der alle har efterladt en arkitektonisk arv rundt omkring i byen.

Trapani1. Jesper S. Jensen.

Foto: Jesper Storgaard Jensen

Det er en sand joy ride at gå rundt i denne mellemstore sicilienske by, der, ud fra et turistmæssigt synspunkt, altid har ligget i skyggen af storebror-Palermo, som ligger blot 125 km. i østlig retning. Men ganske langsomt har den nysgerrige turisme, der konstant søger nye muligheder, fået øjnene op for Trapani. Et særligt aspekt ved Trapani er byens såkaldte by-strande, dvs. at man fra byens centrum via den lange bymur på blot ganske få minutter kan få adgang til glimrende badestrande. Kun få andre byer i Europa kan prale af at have denne mulighed. I praksis betyder det, at du kan hoppe i bølgerne eller ligge og betragte Middelhavet i et perfekt strandmiljø, samtidig med, at du faktisk befinder dig inde i selve byen.

En spadseretur på bymuren hører til en anden oplevelse, man ikke må snyde sig selv for. Den klassiske Trapani-slentretur er lidt over en kilometer lang, og byder på flere glimrende fotomuligheder, særligt sent på eftermiddagen, når solen vinker farvel.

Trapani2. Foto. Jesper S. Jensen

Foto: Jesper Storgaard Jensen

Spændene ture ud af byen

En del af Trapanis popularitet skyldes uden tvivl, at byens beliggenhed på Siciliens nordvestlige kyst giver mulighed for at besøge en lang række spændende attraktioner. En af Italiens bedste strande, San Vito lo Capo, ligger fx. få kilometer fra byen, og ovenfor Trapani ligger den gamle bjerglandsby, Erice, der er et absolut must med sine snævre gyder og stræder, sin middelalderatmosfære og med en udsigt ned langs Siciliens kyst, der er i stand til at slå benene væk under selv den mest hårdhudede globetrotter. Har man mulighed for det, kan det anbefales at tage turen op til Erice med den svævebane, der går fra Trapanis centrum. En enestående oplevelse!

En anden oplevelse, man ikke må snyde sig selv for, er et besøg på Favignana, den største af de tre Egadi-øer, der ligger i farvandet ud for Trapani. Øen ligger omkring 50 minutters sejlads fra Trapani, og man kommer dertil med små tøffende turistbåde. Den har et hyggeligt bycentrum med flere gode spisesteder, nogle fantastiske strande, hvor man kan boltre sig i det turkisblå vand, samt det fascinerende Florio-museum, der er beliggende i bygninger, der tidligere blev brugt til bearbejdning af tunfisk - engang en blomstrende industri på øen.

Trapani er imidlertid også kendt som Italiens ”saltkammer” nummer et. Syd for Trapani kan man besøge vidtstrakte saltmarker, hvor der stadig foregår en produktion af ”Siciliens hvide guld”. Det mest kendte sted er Le Saline di Trapani e Paceco, hvor man året rundt kan se hvide saltbjerge og besøge den gamle saltmølle, der er blevet omdannet til souvenirbutik. Men også Le Saline di Nubia er et besøg værd. Her er det muligt at besøge Saltmuseet og nyde en apritivo, inden solen borer sig ned i saltmarkerne. Et storslået skuespil!

Langs kysten kan historie- og arkæologiinteressered desuden får deres lyst stillet. Segesta-lokaliteten byder på antikke græske templer og det samme gør det endnu mere imponerende Selinute, der udgør Europas største arkæologiske park med adskillige storslåede græske templer.

Mange vælger at flyve til Trapani, for herfra at besøge andre dele af Sicilien. Man skal dog vide, at det ikke er nogen nem opgave at forlade byen, når man først har stiftet bekendtskab med den.

Trapani3. Foto. Jesper S. Jensen

Foto: Jesper Storgaard Jensen