Altså er Rigas gamle Middelalderområde gået handel og leben dengang til i dag at være anerkendt som en del af verdens historie og kultur. Den gamle bydel lever stadig i bedste velgående for lokale som turister, men kvarteret skal faktisk ikke have hovedrollen her. For den gamle bydel er blot en del af Rigas historie i den centrale del af byen. I nærheden står fem store næsten 100 år gamle hangarer, og det er dem, som det skal handle om her.
Det er ikke flyhangarer, men hangarer og haller til zeppelinere. Altså de luftskibe der var så populære i tiden op til og under 1. verdenskrig og hangarerne i Riga er da også af tysk konstruktion og sat op i perioden 1922 til 1930 som det rene og skær genbrug og tak for det.
I dag har de fem enorme pavilloner helt andre beboere nemlig 3000 sælgere med hver deres boder og temaet er mad. Der er tale om et af verdens største madmarkeder fordelt over de fem hangarer og i alt ikke færre end 72.300 m2.
Rigas Centralmarked er bredt anerkendt som Europas største madmarked og basar, og er en af flere grunde til foodies fra hele verden gæster den lettiske hovedstad. Man behøver ikke være et stort madøre for at få glæde af at besøge markedet for bare at gå på opdagelse i dem store haller er et stort minde i sig selv.
Der har været marked her ved floden Dvinas bred siden 1571 i en tiltagende organiseret form, men efter 1. verdenskrig besluttede Rigas bystyre, at det var på tide med mere strukturerede og hygiejniske forhold end fortidens salg af madvarer under åben himmel og manglende sanitet.
Ikke overraskende rykkede den tyske hærs forsyningstjeneste ind her under tyskernes besættelse af Letland i 2. verdenskrig, og da tyskerne blev slået på flugt af Sovjethæren – der som bekendt blev hængende i årtier frem – blev markedet flere gange af den sovjetiske presse udråbt som et af de bedste markeder under hele den røde fane.
Hallerne er i dag et aktieselskab, men 100 procent ejet af bystyret, der sådan sørger for, at Rigas store madmarked er for alle.
Krig og konflikt er lykkeligvis fortid og almindelige gæster og turister kan nyde godt af den megen handel under de fem hangartage og tilstødende udendørsområde.
For gæster er det en enestående måde at komme tættere på Letlands ikke mindst kulinariske historie på. Her sælges honning fra tavler, tørrede svampe fra de dybe skove, røget fisk og kød, bær, frugt alt efter sæsonen, marmelade, hampesmør, fermenteret frugt og grønt, brød, kager og meget andet fra de mange boder. Desuden sælges her ravsmykker, uldtøj og håndværkskunst med rig mulighed for at finde den perfekte souvenir.
Konkurrencen er hård, hvilket giver lave priser og produkter af høj kvalitet, men oplevelsen af dette enorme marked er ubetalelig.
Flere spændende rejseartikler
Prag er for livsnydere
Kaffebarer, skummende øl og restauranter, hvor ens smagsløg forkæles. Man kan på alle måder nyde livet i den tjekkiske hovedstad.
Historien forvandlede Gdansk til Polens Amsterdam
En lang række folkeslag har i tidens løb gjort Gdansk til en af Østersøens mest spændende byer.
Derfor er Edinburgh fuld af overraskelser
Det tager ikke engang to timer at flyve til Edinburgh og den skotske hovedstad er mere end rejsetiden værd.