logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

City Surprise: Riga har Europas største madmarked

Af Søren Sorgenfri

Et af de elementer som mange sætter pris på ved at besøge nye byer, er opdagelser. Forstået på den måde at byer med mange hundrede år på bagen udvikler sig fra et til noget andet. Så bygninger der tidligere opfyldte en funktion i dag, har andre formål ganske enkelt fordi det er nødvendigt for storbyer at udvikle sig.

Sådan en by er Riga. Letlands hovedstad blev grundlagt for mere end 800 år siden, og byens gamle bydel er ikke længere et baltisk handelscentrum, men en del af UNESCO’s verdensarv.

Altså er Rigas gamle Middelalderområde gået handel og leben dengang til i dag at være anerkendt som en del af verdens historie og kultur. Den gamle bydel lever stadig i bedste velgående for lokale som turister, men kvarteret skal faktisk ikke have hovedrollen her. For den gamle bydel er blot en del af Rigas historie i den centrale del af byen. I nærheden står fem store næsten 100 år gamle hangarer, og det er dem, som det skal handle om her.

Det er ikke flyhangarer, men hangarer og haller til zeppelinere. Altså de luftskibe der var så populære i tiden op til og under 1. verdenskrig og hangarerne i Riga er da også af tysk konstruktion og sat op i perioden 1922 til 1930 som det rene og skær genbrug og tak for det.

I dag har de fem enorme pavilloner helt andre beboere nemlig 3000 sælgere med hver deres boder og temaet er mad. Der er tale om et af verdens største madmarkeder fordelt over de fem hangarer og i alt ikke færre end 72.300 m2.

Riga. Foto. Ryhor Bruyeu Dreamstime.Com

Centralmarkedet i Riga

Foto: Ryhor Bruyeu - Dreamstime.com

Rigas Centralmarked er bredt anerkendt som Europas største madmarked og basar, og er en af flere grunde til foodies fra hele verden gæster den lettiske hovedstad. Man behøver ikke være et stort madøre for at få glæde af at besøge markedet for bare at gå på opdagelse i dem store haller er et stort minde i sig selv.

Der har været marked her ved floden Dvinas bred siden 1571 i en tiltagende organiseret form, men efter 1. verdenskrig besluttede Rigas bystyre, at det var på tide med mere strukturerede og hygiejniske forhold end fortidens salg af madvarer under åben himmel og manglende sanitet.

Ikke overraskende rykkede den tyske hærs forsyningstjeneste ind her under tyskernes besættelse af Letland i 2. verdenskrig, og da tyskerne blev slået på flugt af Sovjethæren – der som bekendt blev hængende i årtier frem – blev markedet flere gange af den sovjetiske presse udråbt som et af de bedste markeder under hele den røde fane.

Hallerne er i dag et aktieselskab, men 100 procent ejet af bystyret, der sådan sørger for, at Rigas store madmarked er for alle.

Riga. Foto. Matyas Rehak Dreamstime.Com

Foto: Matyas Rehak - Dreamstime.com

Riga. Foto. Vladimirs Koskins Dreamstime.Com

Foto: Vladimirs Koskins - Dreamstime.com

Krig og konflikt er lykkeligvis fortid og almindelige gæster og turister kan nyde godt af den megen handel under de fem hangartage og tilstødende udendørsområde.

For gæster er det en enestående måde at komme tættere på Letlands ikke mindst kulinariske historie på. Her sælges honning fra tavler, tørrede svampe fra de dybe skove, røget fisk og kød, bær, frugt alt efter sæsonen, marmelade, hampesmør, fermenteret frugt og grønt, brød, kager og meget andet fra de mange boder. Desuden sælges her ravsmykker, uldtøj og håndværkskunst med rig mulighed for at finde den perfekte souvenir.

Konkurrencen er hård, hvilket giver lave priser og produkter af høj kvalitet, men oplevelsen af dette enorme marked er ubetalelig.