logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Rom – de dejlige kontrasters hovedstad

Kaffemaskinerne er igen begyndt at brygge, pastaen koger atter i store gryder, og turisterne er så småt begyndt at vende tilbage

Af Søren Sorgenfri

Rom er ikke kun ikke kun metropol, hovedstad og hjemsted for 2,8 millioner indbyggere. Rom er også kontrasternes hovedstad, det vil sige en by hvor kvartererne kæmper om turisternes opmærksomhed, og hvor centrum og periferi er to separate enheder, som tilsammen udgør byens ying-yang-agtige sjæl.

I Roms centrum har kvartererne Trastevere og Monti gennem mange år kæmpet om turisternes gunst. Trastevere (der betyder ”på den anden side af Tiberen”) har i årtier været det store trækplaster. Med sine mange snævre gyder, de karakteristiske rødelige og okkerfarvede bygninger, de små hyggelige butikker og cafeer samt de mange stemninger, der synes at ligge på lur overalt, lever kvarteret fuldt ud op til det mentale postkort, som nok hovedparten af alverdens Rom-farere har, inden de dukker op i den evige stad.

Karakteristiske Trastevere og dejlige Monti

Her, i Trastevere, må man ikke gå glip af et næsten antropologisk besøg på kvarterets måske mest kendte cafe, Bar San Calisto, der har eksisteret siden 1960’erne. Kunsten her på San Calisto er, at man sidder og slænger sig under halvtaget foran baren, hvor man typisk vil have selskab af lokale udflippede kunstnertyper, Trastevere-matroner, der får dagens første kop espresso, unge studerende, et par turister hist og her samt ganske almindelige mennesker.

Trastevere kan byde på et utal af trattoriaer, osteriaer, pizzeriaer, vinbarer m.fl. Et par af de mest spændende er Da Lucia i den lille Vicolo Del Mattonato, hvor man bl.a. vil have udsigt til kvarterets legendariske blafrende vasketøj. Men også Checco er Carrettiere, hvor kvalitet og kvantitet sædvanligvis går hånd i hånd, vil givetvis vække begejstring hos gourmetfolket.

Når man derimod går rundt i Monti, der har mast sig ned mellem Quirinale-præsidentpaladset og Colosseum, vil man hurtigt fornemme en ganske særlig næsten landsbyagtig atmosfære. I det gamle Rom var dette område tætbygget og blandt andet befolket med ikke så få ludere og lommetyve. Alt dette er for længst en saga blot, og i dag er det en dejlig oplevelse af give sanserne fri, mens man spadserer gennem gader som Via dei Serpenti, Via Urbana og Via del Boschetto, der alle gemmer ikke kun på den helt særlige Monti-atmosfære men også på spændende butikker, cafeer og spisesteder, blandt andet det dejlige vintage-trattoria Urbana47.

2 Rom

Foto: Louis Henault | Dreamstime.com

På udflugt i det grønne

Omkring 2,8 millioner indbyggere og næsten lige som mange skrattende køretøjer kan af og til have en opslidende effekt på nervesystemet. Måske derfor har Roms byplanlæggere maget det således, at en af byens største grønne åndehuller, Villa Borghese, faktisk ligger midt i byens centrum.

Fra den Spanske Trappe er der kun 15 minutters gang op til den gamle park, der blev anlagt helt tilbage i 1633, og som siden 1901 har tilhørt Roms kommune. Her ligger der 80 hektar grøn idyl og venter med smukke panoramaudsigter, fuglefløjt, plaskende fontæner samt en hel igennem afslappende atmosfære.

Har man mulighed for det, bør man tage nogle panini med i en frokostkurv og slå sig ned på en grøn plet i parken, for at indtage fysisk såvel som mental føde. Og er man i besiddelse af mod, tekniske færdigheder og romantiske hensigter, kan det ligeledes anbefales at tage en rotur på parkens kunstige sø. Her er trafikken anderledes fredsfuld i forhold til den, der finder sted på byens 8.000 kilometer lange vejnet.

3 Rom

Foto: Praxisplatform | Dreamstime.com

Ud af centrum

Hvis man allerede kender Roms centrum og gerne vil prøve at gå nye veje, kan man med fordel skue i retning af Ostiense. Her, i skyggen af Roms pyramide, finder man den ikke-katolske kirkegård, der i den grad er et besøg værd. Det er ikke et tilfælde, at stedet bliver kaldt for ”verdens smukkeste kirkegård”. For denne attraktion har sin egen helt specielle poesi, en fortættet atmosfære og en række smukke gravsteder, hvor kendte kulturnavne ligger begravet, blandt andet de engelske, romantiske digtere Shelley og Keats, samt den italienske forfatter Andrea Camilleri.

Ikke langt fra den ikke-katolske kirkegård, stadig i Ostiense, finder man derimod et gastronomisk tilløbsstykke. Det drejer sig om Italiens næststørste Eataly-specialbutik, der som bekendt er storleverandør i god gastronomi. Ordet ”butik” er nok en venlig underdrivelse, for dette Eataly dækker i alt tre etager, hvor man kan købe alt det, som et lystigt og sultent gourmethjerte drømmer om.

Men Ostiense har faktisk endnu mere at byde på, nemlig et af byens mest interessante museer, Centrale Montemartini. Gennem årtier var det et elektricitetsværk, men i 1963 blev der lukket og slukket. Først mere end 30 år senere, i 1997, indrettede Roms kommune et museum for antik romersk og græsk kunst. Samspillet mellem det post-industrielle miljø og de antikke skulpturer fungerer perfekt, og museet er stadig en dejlig oplevelse.