logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Små sprøde skiperler i Sankt Gallen

Af Ebbe Fischer

Den ældgamle by Sankt Gallen er et godt udgangspunkt for skiløb i kantonen - eller regionen - af samme navn. I byen smyger de farverige gader sig langs den berømte domkirke, og i horisonten ligger hyggelige skisportssteder drysset udover de østlige schweiziske Alper.

Med Alpernes sneklædte tinder som perfekt kulisse ligger Sankt Gallen som hovedsæde i kantonen af samme navn.

Et område i det nordøstlige Schweiz, der tiltrækker en lang række skiløbere og snowboardere fra især Schweiz og Tyskland - lige på den anden side af Bodensee, der ligger som en vældig vandkulisse mod nord.

Her har man et rigtig godt udgangspunkt for fantastiske skiferier.

Sneen Er Faldet, Solen Skinner Og På Med Skiene I Områderne Ved Sankt Gallen. Foto. Simon Ganz

Foto: Simon Ganz

Imponerende vartegn

Inden vi drager op i bjergene, skal vi dvæle lidt ved selve byen, der rummer et historisk pragteksemplar af en domkirke.

Gå en tur i de brostensbelagte gader og opdag de charmerende bindingsværkshuse og historiske bygninger, der giver et glimt af Sankt Gallens fortid.

Byen er grundlagt i det 8. århundrede ved et benediktinerkloster. I dag rummer Sankt Gallen knap 80.000 sjæle, og vartegnet er stadig den imponerende kirke, der i 1700-tallet blev moderniseret i senbarok. Sammen med klosteret og biblioteket er hele komplekset optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Biblioteket rummer mange tusinde ældgamle bøger og manuskripter og er bredt anerkendt som et af verdens vigtigste historiske biblioteker.

Kigger man udover terrænet har man den flade Rhindal mod øst og bakkelandskabet Fürstenland mod nordvest, mens Glarneralperne og bjergmassivet Churfirsten ligger mod syd med mange toppe over 2.000 meter.

Omkring halvdelen af arealet er udnyttet til landbrug, og godt en tredjedel er dækket af skov. Kvægavl og mejeribrug er hovederhverv, men området producerer også gode vine og andre landbrugsprodukter.

Og så er der jo turismen i bjergene.

Når Sneen Falder Over Sankt Gallen Er Det Ren Vinteridyl. Foto. Luis Leamus

Foto: Luis Leamus

Ski med hygge og charme

De store destinationer i Schweiz - såsom Verbier, Lenzerheide og St. Moritz – har mange hundrede kilometer sammenhængende pister. I Sankt Gallen finder man typisk de charmerende lidt mindre steder, men man har ikke problemer med at finde godt skiløb.

Et af de mest kendte steder er Flumserberg, der tilbyder 65 kilometer pister af varieret sværhedsgrad. Flumserberg ligger en times kørsel sydøst for byen Sankt Gallen og er et af de mest populære skisportssteder i det østlige Schweiz.

Et andet er Pizol – et skisportssted med et blandet udvalg af pister kendt for sin familievenlige atmosfære.

Vi er i den nordlige del af Alperne, og højden er altså omkring de 2.000 meter, hvilket er rigeligt, men ikke voldsom.  Her kommer dog sne nok, ofte lægger skyformationerne faktisk det meste af deres last her, mens de ikke altid evner at kravle videre mod syd.

Flumserberg Har Piste Til Alle Aldre. Foto. Brit Vich Photo.

Foto: Vich Photo

Enorm klippe er regionens tag

Det højeste bjerg i Sankt Gallen er Säntis, der rager 2.502 meter op over havet. Säntis er det højeste bjerg i Alpstein-massivet og er et ikonisk vartegn i regionen.  Og toppen kan nås via en kabelbane, der giver besøgende mulighed for at opleve en forrygende panoramaudsigt.

Her kan man ikke stå på ski, med mindre man har sit klatreudstyr med og en stor portion vovemod. Det er nemlig stort set en ren klippeformation, og her er ingen pister. Men svævebanen op til Säntis er alligevel i høj grad en tur værd.

Pizol Er Ikke Mindst Populært For Børnefamilier. Foto. Evgeniya Sevieri

Foto: Evgeniya Sevieri

Højeste pist og største skiområde

Og så har vi det populære Wildhaus–Gamserrugg område med 23 km pister - en del af Toggenburg-området, der tilsammen byder på hele 96 kilometer pister som største destination i Sankt Gallen.

Destinationen ligger godt en times kørsel sydøst for kantonens hovedstad og tilbyder et godt udvalg af pister, hoteller, barer og restauranter.

Her finder man også den højeste skilift i Sankt Gallen - Chäserrugg, hvorfra man har en forrygende udsigt over regionen og fabelagtigt skiløb på vej ned.

Toppen Chäserugg ligger 2.262 meter over havet. Her kan skiløbere og snowboardere smile og klikke ind i bindingerne i knasende frostsne og se frem til en faldhøjde på knap 1.400 meter. Det er meget - selv i Alperne. Og området er populært også for de erfarne skiløbere.

Og så har vi endnu ikke nævnt Amden–Arvenbüel/​Mattstock og Wolzenalp–Krummenau.

Det er mindre steder med en håndfuld lifter, men med knap 800 meter i faldhøjde er der masser af godt skiløb

Til sammenligning kan kun ganske få skandinaviske steder præstere den slags liftbaserede højdeforskelle.

Og landsbyerne, de er spækket med lige præcis den regionale charme, man også finder i centrum af selve Sankt Gallen.

Kabelliften Ved Chäserrugg Er Verdensberømt. Foto. Ursula Perreten

Foto: Ursula Perreten