logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

24 timer i Tallinn

Af Karina Bunk-Jensen

Tallinn lokker med kulørte madmarkeder, Disney-værdige slotte og en vild historie, der inkluderer det danske flag. I den gamle bydel nås det hele nemt til fods, mens en hurtig cykeltur udenfor bymurene tager dig omkring hippe kvarterer som Telliskivi og Kalamaja.

Morgen

Morgenmad ved muren
Start dagen med en kort spadseretur gennem Tallinns brostensbelagte stræder op til Patkuli-udsigtspladsen, hvorfra byens historiske centrum, Vanalinn, åbenbarer sig i al dets middelalderlige yndighed. Vanalinn er naturligvis på UNESCO's Verdensarvsliste, og hele 1,9 kilometer af den oprindelige bymur står stadig som i 1200-tallet, komplet med byporte og tårne.

Følg bymuren ned i centrum til den finurligt indrettede morgenmadscafé Must Puudel, hvor gæsterne møder tidligt op for at spise grød, svampetoast og omelet med urter.       

Tallinn. Foto Sean Pavone Dreamstime.Com

Foto: Sean Pavone - Dreamstime.com

Formiddag

Cykeltur til Kadriorg
Læg vejen forbi City Bike i centrum, hvor 6 timers cykeludlejning koster 12 euro. På to hjul går turen ud gennem byporten og langs med Piriti-strandpromenaden til Kadriorg, hvor Zar Peter den Store i 1718 lod det multifarvede kærlighedspalads Katharinenthal opføre til ære for hans hustru, Katharina. Paladset huser i dag et kunstmuseum, og i den tilstødende barokhave er det gamle vagthus blevet omdannet til en hyggelig café med formiddagskaffen klar på kanden.   

Kadriorg Palads, Tallinn

Kadriorg Palads

Frokost

Keramik og kartofler
Tilbage i Vanalinn er det blevet frokosttid, og eftersom vi befinder os på kanten af Det Baltiske Hav, er det især fisk og bondevenlig husmandskost, der er på menuen.

Hos Bogapott serveres en kraftig stuvning med kartofler og byggryn i hjemmedrejede lerskåle, for denne lille café er også et keramikværksted. Besøg butikken og nyd sommerhusstemningen i den blomstrende gårdhave.

Krig i Kongens Have
Vikingerne var de første danskere, som ikke kunne holde fingrene fra Tallinn, efterfulgt af Kong Valdemar, som vendte retur i det herrens år 1219 for at erobre den smukke handelsby. Det var ikke en ubetinget succes. Faktisk var Slaget ved Lyndanisse, som danskerne dengang kaldte Tallinn, lige ved at gå grueligt galt, i hvert fald for den danske hær, som fik kamp til stregen af esterne. Men i det sidste skæbnesvangre øjeblik skete der noget uventet – og ganske legendarisk. Ned fra himlen dalede det rød-hvide flag, som vi kender så godt; Dannebrog blev til.

Sådan lyder i hvert fald historien, og stedet, hvor slaget stod, findes skam stadig. Det er nemlig bevaret som en frodig park med mange smukke blomsterbede, og The Danish King’s Garden, eller slet og ret Kongens Have, er åben for besøgende døgnet rundt og ganske gratis at gå tur i.    

Eftermiddag

Shopping i Telliskivi

En kort cykeltur ud på den anden side af bymuren begynder det fremadstormende Telliskivi-kvarter, fyldt med travle iværksættere, kunstnere og andre kreative typer. Snup en kop kaffe på det nyåbnede kafferisteri, Brick Roastery, og gå på opdagelse i det forhenværende industrikvarter. Kreativiteten peaker i Telliskivi Creative City, der er indrettet i en række gamle pakhuse. Her sælger up-and-coming designere ud af deres nyeste kreationer side om side med estiske bedstemødre, som falbyder hjemmestrik og traditionelt broderi for en slik.

Fiskerhuse i farver

Et stenkast derfra ligner bydelen Kalamaja en modsat verden med sine traditionelle, kulørte huse, der ligger som pastelfarvede perler på en snor. Kalamaja opstod som en landsby af fiskerhuse og har udviklet sig til et velhaverkvarter i udkanten af Tallinns gamle centrum. Find en ekstra souvenir hos Koloniaal, der er kombineret købmandsbutik og café. Hylderne bugner af lokale, estiske specialiteter, og menukortet frister med masser af hjemmebag og søde sager.

Aften

Middag på markedet
Ganske få tramp i pedalerne derfra ligger den gamle banegård, der er blevet omdannet til et travlt marked med over 300 boder. Balti Jaam-markedet er indrettet i stationsbygningen med masser af streetfood, friske blomster, frugt og grønt fordelt på tre etager.
Stil sulten i en af de mange madboder, hvor du både finder estiske egnsspecialiteter og retter fra alle de baltiske lande.

Is med avocado
Aflever cyklen og fortsæt til fods ad de hyggelige - men ikke særligt cykelvenlige – brostensgader i Tallinns historiske centrum. Desserten kan nydes hos Kehrwieder, der har et genialt set-up på den fine Raekoja Plats med café på den ene side af torvet og kombineret kafferisteri og chokoladebutik på den anden.   

Og selvfølgelig skal der også spises is til. Indenfor bymurene fås den bedste is hos Gelato Ladies, som hver dag serverer 18 forskellige slags is fra bunden – en af dem er med avocadosmag. Very special.

Cocktails og kæmpepalmer

Dagen kan med fordel rundes af med cocktails på en af byens mere iøjnefaldende beværtninger. Manna la Roosa er cocktailbar og spisested indrettet i en pistaciegrøn villa, hvor der ikke er sparet på de kreative indretningsdetaljer. Forgyldte søjler og krystallysekroner stråler om kap, mens gæsterne sipper kulørte drinks under kæmpepalmer.
Tallinn er helt sin egen, og Manna la Roosa er ingen undtagelse.