logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Nyt og gammelt i en fascinerende storby-mosaik

Af Jesper Storgaard Jensen

Spændende kvarterer, masser er særpræget og kuriøs historie, shopping-muligheder og dejlige grønne områder. Rumæniens hovedstad, Bukarest, har masser at fremvise til den turist, der ønsker at prøve noget nyt.

Når talen falder på Europas mest populære turistdestinationer, ser man sjældent Bukarest nævnt. Rom, Paris, Berlin og London er typisk de byer, der løber med turist-laurbærrene, og ud fra et turistsynspunkt fremstår Rumæniens hovedstad vil nærmest som totalt ukendt. Og alligevel har byen overraskende meget at byde på. 

Noget af det, der blandt andet fascinerer ved Bukarest, er byens åbenlyse kontraster. Her kan man møde steder og gader, der er flotte og sofistikerede, samt områder der bærer åbenlyst præg af misligholdelse og forfald.  

Bukarest, der har været Rumæniens hovedstad siden 1862, er med sine to millioner indbyggere en livlig og foretagsom by, der helt klart skurer imod fremtiden. Attraktionerne ligger og lurer lidt over det hele, også dér hvor man ikke umiddelbart forventer det.

Er Det Rom Eller Firenze Nej Det Er Det Moderne Bukarest Omgivet Af Smukke Gamle Bygninger. Foto. Masez Dromaderi

Er det Rom eller Firenze? Nej det er det moderne Bukarest omgivet af smukke gamle bygninger.

Foto: Masez Dromaderi

Største attraktioner

På førstepladsen over byens attraktioner kan man uden tvivl skrive Lipscani-kvarteret, der er byens gamle bydel. Området har en helt unik charme takket være den perfekte kombination af historie, kultur og natteliv. Her finder man et virvar af små gader, hvor der tilbage i 1400-tallet myldrede med håndværkere og handlende. Efter at Lipscani i årtier havde været mere eller mindre forladt og forsømt, oplever kvarteret nu sin ”anden ungdom”. Visse steder fremstår det således næsten som et luksuskvarter med spændende og sofistikerede shopping-muligheder i de brostensbelagte gader og stræder. Også arkitekturinteresserede vil kunne finde stimuli her, for kvarterets bygninger er opført med en fascinerende blanding af stilarter – bl.a. fra barok til nygotisk og fra neoklassisk til jugendstil. I dag er Lipscani fyldt med lokkende butikker, kunstgallerier, antikvitetsbutikker, spisesteder af enhver art samt en stribe hyggelige caféer. I kvarterer må man fx ikke gå glip af et besøg på byens måske mest kendte spisested, Hanù lui Manuc, der åbnede i 1802.

En anden af Bukarests attraktioner kan vel nærmest beskrives som en blanding af politik, historie og kuriositeter på stribe. Det drejer sig om Parlamentets Palads, en gigantisk bygning som det tog hele 13 år at bygge, fra 1984 til 1997. I alt 20.000 bygningsarbejdere og intet mindre end 700 arkitekter var i aktion, i hvad nogle har beskrevet som et ”vanvidsprojekt”. Ophavsmanden bag projektet var Nicolai Ceausescu, Rumæniens politiske leder fra 1965 til 1989. Han har i den grad sat sit arkitektoniske præg på hovedstaden. Det er nok at tænke på, at en femtedel af byens historiske centrum måtte rives ned for at gøre plads til det mastodontiske palads, der i dag ikke kun huser regeringen og en lang række politiske kontorer, men også hele tre museer. Besøget i regeringsbygningen, evt. via en af de mange guidede ture, er et absolut must, hvor man vil kunne få et godt indblik i både nationens brogede fortid og Ceausescus vanvidsvisioner.

Lipscani Bydelen Er Bukarests Smukkeste. Foto. Marco Taliani De Marchio Dreamstime.Com

Lipscani bydelen er Bukarests smukkeste.

Foto: Marco Taliani De Marchio - dreamstime.com

Grønne parker

Blandt nogle af de esser, som Bukarest har på hånden, finder man også flere dejlige parker. Den smukkest af dem er Herastrau Park, som man nemt kan nå til med via byens billige metro. Parken ligger i byens nordlige del, og her kan man nyde søer som man vil kunne sejle på med udlejningsbåde, udstrakte græsplæner, hyggelige cafeer samt en helt igennem afslappende atmosfære. I 2007 skiftede parken navn til Parcul Regele Mihai I (Kong Mihai I-parken), men de fleste kender den stadig under det gamle navn.

En anden kendt attraktion, der blander natur og historie, er Det nationale Landsbymuseum, Dimitrie Gusti, der ligger i et hjørne af Herastrau Park. Dette idylliske frilandsmuseum er med dets intet mindre end 270 historiske bygninger et lille mesterværk. Det er især interessant fordi man her, under en blå rumænsk himmel, kan lære mangt og meget om landets historie.

Send via e-mail Del på Facebook Pin på Pinterest
Når De Japanske Kirsebærtræer Blomstrer Er Bukarests Parker Ekstra Smukke. Foto. Mihai Neacsu

Når de Japanske kirsebærtræer blomstrer er Bukarests parker ekstra smukke.

Foto: Mihai Neacsu

Hvordan kommer jeg til Bukarest?

Flyv med Wizz Air på mandage og fredage, direkte fra Billund Lufthavn. Priser fra 149,- /oneway

Find flybilletter