logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Bountyland når det er bedst

Lysende turkisblåt vand og hvide palmestrande. Merengue-rytmer og dansende hvaler. Pastelfarvede huse og kolonitidshistorie. Den Dominikanske Republik i Caribien er farver og festlige oplevelser.

Af Judith Betak

Palmetræets stamme ligger næsten vandret over det hvide sand, og dens grønne blade vajer i den varme brise over det klare turkisblå vand.

Synet er som taget ud af en turistbrochure, og der er da næsten også kø af solbrændte badegæster, som skal have taget det ultimative feriebillede, som på de sociale medier kan gøre vennerne bare lidt misundelige.

Palmen gror på den lille Cayo Levantado-ø, som ligger i Samaná-bugten på nordkysten af den Dominikanske Republik. Et caribisk paradis helt efter drømmen. I folkemunde kaldes øen ofte Bacardi-øen, fordi der er optaget en reklamefilm for rommærket her, og den offentlige strand på øens vestlige ende med den berømte palme er et populært udflugtsmål. Her er partystemning, solstole og sjove strandbarer. I skyggen under palmerne bag stranden er en hel lille gade med små træhytter, der lyser i pastelfarver, med souvenirs og små spisesteder.

5 Cayo Levantado Insta Moment Foto Judith Betak (1)

Instagram-moment på Cayo Levantado-stranden

Foto: Judith Betak

Musikken banker under den bagende sol. Både de moderne og de traditionelle næsten åndeløse merengue-rytmer. Denne livlige dansemusik spillet på harmonika og slagtøj som den lokale tambora tromme og güira percussion kommer her fra den Dominikanske Republik og har bredt sig over hele Latinamerika. Og både musikken og dansen til har siden 2016 været UNESCO kulturarv.

Mens rytmerne danser ud over det solglitrende hav, synes det oplagt, at det også er netop her i bugten at hvalerne kommer for ”at danse”, som de lokale kalder det.

Hver vinter fra januar til midt i marts er hvalerne i bugten for at parre sig og føde deres unger i det lune vand. Det siges, at der er omkring 2.500 hvaler i bugten, og at pukkelhvalerne kommer fra Grønland. Hannerne prøver at tiltrække hunnerne ved at vise styrke. De rejser sig nærmest lodret op af vandet og lader sig falde ned igen med gevaldige plask. En sælsom dans, som småbåde med turister sværmer omkring.

6 Cayo Levantado Privat Strand Foto Judith (1)

Cayo Levantado Privat Strand

Foto: Judith

Columbus strand
Når solen er forsvundet i havet og den sidste båd med dagens badegæster er sejlet, bliver der stille over hele øen, hvor tre fjerdele af den tre kvadratkilometer store ø er privat område for resorten, ”Bahia Principe Luxury Cayo Levantado”.

Øen er et godt billede på turistlivet i Den Dominikanske Republik. Her er noget for enhver smag i ægte caribiske troperammer - utrolige strande, enkelt badeliv eller total luksus og fantastiske naturoplevelser lige om hjørnet.

Fra Cayo Levantada er naturoplevelsen for eksempel en hel nationalpark, ”Los Haitises”, i frodig våd tropeskov på sydsiden af Samaná-bugten. ”Los Haitises”.  er en 200 kvadratkilometer stor beskyttet biosfære langs kysten med mangrover og mere end et halvt hundrede småøer, som rejser sig dekorativt i kalkstensklipper med en labyrint af vandveje imellem.

Dom Republik. Foto. Amdizdarevic Dreamstime.Com (1)

Foto: Amdizdarevic Dreamstime.Com

Det er en fascinerede våd og grøn verden, hvor regnen over millioner af år har udvasket klippehuler, som taino-folket har søgt ly i, lang tid før Columbus kom forbi og kaldte øen La Isla Española. Navnet som i dag er blevet til Hispaniola. I hulerne kan man se udhuggede figurer, sikkert guder.

Der er udflugtsbåde til både stranden på Cayo Levantado, til hvalerne i sæsonen og til ”Los Haitises” fra byen Samaná. Egentlig hedder byen Santa Bárbara de Samaná, men alle kalder den bare Samaná, som de også kalder den Dominicanske Republik for DR.

Langs havnen er pastelfarvede huse og i byen bag med blandt andet hvalmuseum og naturcenter. Lidt fra byen ligger stranden Playa las Flechas, som er udnævnt som det sted, hvor Columbus og hans besætning første gang gik i land 12. januar 1493.

7 Nationalpark Las Haitises Foto Judith (1)

Nationalpark Las Haitises

Foto: Judith

Al turismen
Samaná-bugten ligger på nordkysten, hvor den dominikanske turisme har sine rødder omkring Puerto Plata, landets tredjestørste by. Her ligger hoteller og resorts langs de lange flotte sandstrande, og i baghaven er der grøn bjergrig natur, som indbyder til oplevelser, og hvor der er udviklet alverdens adrenalinfremmende aktiviteter på floder og i trætoppe.

Helt mod vest nær grænsen til Haiti er Monte Cristi området med byen af samme navn og en knap så intens turisme. Her er kysten mere vild med kalkstensklipper mellem bugter med badestrande og turisthoteller, og her er et tørt næsten Middelhavsagtigt landskab, mens der inde i landet er mere frodigt med rismarker og bananplantager.

I modsatte ende, helt mod øst, ender landet i en af Caribiens længste - 48 km - bredeste og mest hvide sandstrande, og her er langs den tidligere næsten øde kyst er i dag vokset en omfattende turisme op. Over 25 år er der bygget omkring 70 mindre eller større hotelkomplekser. Stort set alle er all inclusive-resorts, der ”indenhus” kan tilbyde alt, hvad man kan forlange af en ferie - som var de store landsatte krydstogtskibe, som de mange amerikanske turister holder så meget af. ”Hard Rock Hotel” er et af de største med 1770 værelser og plads til 4.500 gæster. I det flade landskab bag kysten er anlagt ti golfbaner.

Om hjørnet fra Punta Cana på landets sydkyst ligger La Romana by og distrikt og det store ferieområde, Casa de Campo. Det er efterhånden et halvt hundrede år siden man begyndte at bygge de første ferievillaer her ved den fine strand. Nu er der også marina, golfbaner og en besynderlig oplevelsesby, Altos de Chavón, med museer, restauranter, kunsthåndværkere og butikker i huse bygget, som var det en sydeuropæisk by fra det 16. århundrede.

3 Dansende Hval Foto Dominican Tourism (1)

Dansende Hval

Foto: Dominican Tourism

Længere mod vest på sydkysten ligger hovedstaden Santo Domingo, som med sine mere end tre millioner indbyggere har et overraskende fredeligt og hyggeligt bycentrum med gågader, fine pladser, museer og gamle bygninger. Her er masser af ”det første i Amerika” at opleve: katedral, hospital og fortov.

Hele den gamle bydel, Zona Colonial, er fredet, og siden 1990 har det været på UNESCOs World Heritage liste.

FAKTA: Den Dominikanske Republik breder sig over to tredjedele af øen Hispaniola, den sidste tredjedel er Haiti. Øen ligger sydøst for Cuba i det Caribiske Hav. Der bor knap 11 millioner i den Dominikanske Republik, som er 48.671 km² - lidt større end Danmarks 42.933 km². Har siden 1865 været en selvstændig republik, før det spansk koloni.

Internationale lufthavne i hovedstad Santa Domingo, i Puerto Plata og Punta Cana.

Turistsæson: Året rundt. Højsæson i vintermånederne med mindst regn og lidt køligere temperatur.